Σε μία απόφαση που αναμένεται να προκαλέσει σεισμικές δονήσεις στον κυβερνητικό συνασπισμό του Μπενιαμίν Νετανιάχου, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ έκρινε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να υποχρεώσει τους υπερορθόδοξους σπουδαστές των ταλμουδικών σχολείων σε στρατιωτική θητεία.
Ο συνασπισμός του Νετανιάχου εξαρτά την επιβίωσή του από δύο υπερορθόδοξα κόμματα που θεωρούν ότι η εξαίρεση των μελών της υπερορθόδοξης κοινότητας του Ισραήλ από την υποχρεωτική στράτευση που ισχύει για τους υπόλοιπους πολίτες, προστατεύει τις υπερσυντηρητικές τους πεποιθήσεις που θα «κινδύνευαν» από την ένταξή τους στο στράτευμα.
Η υποχρέωση ή μη των υπερορθόδοξων Εβραίων σε στρατιωτική θητεία, είναι ήδη ένα ακανθώδες θέμα για την ισραηλινή κοινωνία και την πολιτική τάξη, αλλά οξύνθηκε περαιτέρω την ώρα που οι ισραηλινοί στρατευμένοι νέοι και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία έφεδροι δοκιμάζονται σε μία πολύμηνη, πολυμέτωπη πολεμική σύγκρουση, στην Γάζα και στα σύνορα με τον Λίβανο.
«Στην κορύφωση ενός δύσκολου πολέμου, το βάρος της ανισότητας είναι τώρα περισσότερο έντονο από ποτέ», αναφέρεται στην ομόφωνη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Η στρατιωτική θητεία στο Ισραήλ είναι υποχρεωτική. Οι σπουδαστές των εβραϊκών σεμιναρίων εξαιρούνται από την υποχρέωση εδώ και πολλές δεκαετίες, όμως ο αριθμός τους πλέον έχει αυξηθεί κατά πολύ σε σχέση με την εποχή της αρχικής τους εξαίρεσης.
Η επίμαχη πολιτική χρονολογείται από την ίδρυση του Ισραήλ το 1948, όταν επετράπη σε μερικές εκατοντάδες σπουδαστές της Τορά (των ιερών γραφών του Ιουδαϊσμού) να αποφύγουν τη στράτευση.
Εκτοτε, οι κοινότητες των υπερορθόδοξων Εβραίων έχουν εκτιναχθεί σε περίπου 13% των 9,5 εκατομμυρίων πολιτών της χώρας, πράγμα που σημαίνει ότι δεκάδες χιλιάδες άντρες αποφεύγουν τη στράτευση, ενώ λαμβάνουν κρατικές επιδοτήσεις για θρησκευτικές σπουδές.
Τον τελευταίο χρόνο εξαιρέθηκαν 66.000 άντρες.
Οι κυβερνήσεις απέφευγαν επί δεκαετίες να αντιμετωπίσουν το ακανθώδες ζήτημα, αλλά τώρα, καθώς οι IDF υποφέρουν από έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού κατά τον μακρύτερο πόλεμο που αντιμετώπισε η χώρα από την ίδρυσή της, η ισραηλινή κοινωνία έχει διχαστεί.
Εκείνοι που επωμίζονται το άνισο οικονομικό, κοινωνικό και συναισθηματικό βάρος της σύγκρουσης, οι οποίοι εξοργίστηκαν περαιτέρω από την απόφαση της κυβέρνησης να καθυστερήσει τη συνταξιοδότηση των εφέδρων ώστε να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις, μιλούν πλέον ανοιχτά για «διακρίσεις στη στράτευση».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News