603
Αγαλμα του μογγόλου αυτοκράτορα Τζένγκις Χαν, που θεωρείται μακρινός πρόγονος 16 εκατομμυρίων ανδρών στην Ασία | Shutterstock/takmat71

Ο Τζένγκις Χαν και οι άνδρες με μακριά γενετική κληρονομιά

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2024, 11:59
Αγαλμα του μογγόλου αυτοκράτορα Τζένγκις Χαν, που θεωρείται μακρινός πρόγονος 16 εκατομμυρίων ανδρών στην Ασία
|Shutterstock/takmat71

Ο Τζένγκις Χαν και οι άνδρες με μακριά γενετική κληρονομιά

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2024, 11:59

Οι γενετικές ικανότητες του Τζένγκις Χαν συνιστούν απαράμιλλο ιστορικό επίτευγμα. Μια μελέτη του 2003 ανακάλυψε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το DNA του ιστορικού μογγόλου ηγεμόνα ήταν παρόν σε περίπου 16 εκατομμύρια εν ζωή άνδρες – αλλά δεν είναι ο μόνος του οποίου οι αναπαραγωγικές δραστηριότητες εξακολουθούν να παρουσιάζουν σημαντική γενετική επίδραση αιώνες αργότερα.

Το περιοδικό Smithsonian αναφέρει μια μελέτη του 2015, που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Human Genetics (Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Ανθρώπινης Γενετικής) και διαπίστωσε ότι μερικοί άλλοι άνδρες είχαν επίσης γόνιμες γενεαλογίες. Για να προσδιορίσουν αυτές τις γενεές, οι γενετιστές ανέλυσαν τα χρωμοσώματα Υ άνω των 5.000 ανδρών από 127 πληθυσμούς στην Ασία.

Το χρωμόσωμα Υ είναι μέρος του ανθρώπινου γονιδιώματος που μεταδίδεται μόνο από πατέρα σε γιο. Οι ερευνητές βρήκαν 11 αλληλουχίες του εν λόγω χρωμοσώματος που μοιράζονταν καθένα από τα άνω των 20 δειγμάτων που τέθηκαν υπό ανάλυση. Αν βγάλουμε από την εξίσωση τον Τζένγκις Χαν, απομένουν 10 άνδρες που δημιούργησαν μακροχρόνια και ευρέως διαδεδομένα οικογενειακά δέντρα.

Την εποχή που η αυτοκρατορία του κυριαρχούσε στον κόσμο τον 13ο αιώνα, ο ο ηγέτης των Μογγόλων είχε στην κυριαρχία του εδάφη που εκτείνονταν από τις ακτές της Κίνας στον Ειρηνικό, μέχρι την Κασπία Θάλασσα. Οι ιστορικοί δεν γνωρίζουν πόσα παιδιά είχε ο Τζένγκις Χαν, αλλά συμφωνούν ότι οι απόγονοί του ήταν πάρα πολλοί. Το 1260, ένας πέρσης ιστορικός τους είχε υπολογίσει σε 20.000 τότε.

Μογγόλοι ηγεμόνες όπως ο Τζένγκις Χαν θα μπορούσαν να διαδώσουν τα γονίδιά τους ευρέως, μέσω βιασμών κατά τη διάρκεια των κατακτήσεων τους – και επειδή οι Χαν είχαν πρόσβαση σε πολλές γυναίκες στις περιοχές που κυβερνούσαν. Οι γιοί του ίσως ακολούθησαν τα βήματα του πατέρα τους, καθώς διέθεταν πολυπληθή χαρέμια. Ο Τούσι, μεγαλύτερος γιος του αυτοκράτορα, είχε 40 γιους.

Το ερώτημα είναι ποιοι ήταν οι υπόλοιποι 10 υπερβολικά γόνιμοι πατεράδες. Μία γενετική αλληλουχία αποδίδεται στον Τζιοκάνγκα, τον παππού του ιδρυτή της δυναστείας Τσινγκ. Το χρωμόσωμα Υ του, συνδέθηκε σε μια μελέτη του 2005 με 1,5 εκατομμύριο άνδρες στη σύγχρονη βόρεια Κίνα. Αυτός ο μεγάλος αριθμός πιθανότατα προέκυψε από το γεγονός ότι οι απόγονοί του είχαν πολλές συζύγους και παλλακίδες.

Οι υπόλοιποι εννέα άνδρες παραμένουν άγνωστοι. Ωστόσο, βασισμένοι στην υπόθεση ότι ζούσαν στην περιοχή όπου βρίσκονταν πιο συχνά τα γονιδιώματά τους, και μελετώντας μεταλλάξεις στις γενετικές αλληλουχίες, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι προέρχονταν από όλη την ασιατική ήπειρο, στο διάστημα μεταξύ του 2100 π.Χ. και του 700 μ.Χ.

Οι «πατριάρχες» που έζησαν στο προγενέστερο άκρο αυτών των γενεαλογιών –μεταξύ 2100 π.Χ. και 300 π.Χ– ανήκαν τόσο σε γεωργικούς, όσο και σε νομαδικούς πολιτισμούς, σε ιεραρχικές και αυταρχικές ασιατικές κοινωνίες. Οι τρεις από τις αναγνωρισμένες γενεαλογίες που φθάνουν ως τις μέρες μας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συνδέονται με τον Τζένγκις Χαν και τον Τζιοκάνγκα, συνδέονταν με νομαδικούς λαούς στη Μογγολία και τη βορειοανατολική Κίνα.

Αλλά οι μεγάλες γενετικές κληρονομιές δεν περιορίζονται στην Ασία. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2006, ένας στους 12 Ιρλανδούς σε όλο τον πλανήτη μπορεί να εντοπίσει την κληρονομιά του σε ένα μόνο άτομο. Αυτός ο άντρας ίσως είναι ένας Ιρλανδός πολέμαρχος του 5ου μ.Χ αιώνα, γνωστός με το όνομα «Νίαλ των Εννέα Ομήρων – ο οποίος θα μπορούσε να έχει έως και τρία εκατομμύρια άμεσους άρρενες απογόνους στην εποχή μας.

Γενετικές μελέτες των τελευταίων ετών βασισμένες στην έρευνα του DNA αποκαλύπτουν νέες πληροφορίες σχετικά με την κληρονομιά λαών ανά τον κόσμο – από τη γενετική ιστορία της εποχής των Βίκινγκς και την επιβεβαίωση της προέλευσης των αφρικανών Σουαχίλι, μέχρι τον εντοπισμό γονιδίων των Νεάντερταλ στον σύγχρονο πληθυσμό.

Οσον αφορά στους εννέα άγνωστους μέχρι σήμερα άνδρες με τις εντυπωσιακές γενετικές γενεαλογίες, απαιτείται περισσότερη έρευνα ώστε να εντοπισθούν οι ταυτότητές τους. Αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο – ο Τζένγκις Καν δεν ήταν ποτέ ο μοναδικός γίγαντας του γενετικού μπλοκ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...