980
Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν ανεμίζουν πια μόνο σημαίες... | ΙΝΤΙΜΕnews

Θέσεις μάχης στο ΠΑΣΟΚ ενόψει της κοινής συνεδρίασης Πολιτικού Συμβουλίου – ΚΟ

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2024, 17:06
Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν ανεμίζουν πια μόνο σημαίες...
|ΙΝΤΙΜΕnews

Θέσεις μάχης στο ΠΑΣΟΚ ενόψει της κοινής συνεδρίασης Πολιτικού Συμβουλίου – ΚΟ

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2024, 17:06

Στην κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ την Τετάρτη –σε ένα ιδιότυπο σχήμα, με συμμετοχή περισσότερων από 60 στελεχών– αναμένεται να γίνει η πολυαναμενόμενη συζήτηση για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος στη Χαριλάου Τρικούπη.

Οι αμφισβητίες του Νίκου Ανδρουλάκη θεωρείται βέβαιο ότι θα πιέσουν για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών από τη βάση, το αργότερο μέχρι τα τέλη του 2024, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να ανοίγει τα χαρτιά του ως προς τον χρόνο προσφυγής στις κάλπες, δηλώνει ότι θα κινηθεί θεσμικά, ότι δεν θα ανεχθεί «τυχοδιωκτισμούς« και «ρεσάλτα» και, σε κάθε περίπτωση, θα διεκδικήσει την επανεκλογή του.

Την Τρίτη ήρθαν ωστόσο οι πρώτες απαντήσεις στις απειλές περί διαγραφών και στον ισχυρισμό του κ. Ανδρουλάκη περί έτοιμης/προσχεδιασμένης αμφισβήτησης προς το πρόσωπό του, πριν καλά-καλά κλείσει η βραδιά των ευρωεκλογών.

Η διαφορετική άποψη είναι πλούτος και όχι τοξικότητα, ήταν η, προφανώς, στοχευμένη παρατήρηση του εκ των διεκδικητών της ηγεσίας  Χάρη Δούκα, κατά την ομιλία του στη Διάσκεψη του Ινστιτούτου του Αλέξη Τσίπρα.

«Οπως είδαμε και στις ευρωεκλογές, οι προοδευτικές δυνάμεις υποχωρούν. Πρέπει τώρα να είμαστε ρεαλιστές και να βάλουμε δύο θέματα. Το πρώτο είναι να προσπαθήσουμε πάρα πολύ και να συζητάμε ανοιχτά και καθαρά για όλα τα ζητήματα, για να έχουμε την άποψή μας και να καταλήγουμε σε μια κοινή συνισταμένη. Η διαφορετική άποψη είναι πλούτος, η διαφορετική άποψη δεν είναι τοξικότητα» υπογράμμισε ο κ. Δούκας και επέμεινε στη λογική των συνεργασιών:

«Πρέπει να προσπαθούμε σε κάθε βήμα να δημιουργούμε προοδευτικές συγκλίσεις για να είμαστε αποτελεσματικοί, διότι το τελικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι μια “πλατφόρμα”, αλλά πως θα δώσουμε λύσεις σε ένα πρόβλημα, π.χ. στην Κυψέλη».

«Αν δεν μπορεί να κερδίσει τον Κασσελάκη…»

Νωρίτερα, με το ερώτημα «αν δεν μπορεί να κερδίσει τον Κασσελάκη, πώς θα κερδίσει τον Μητσοτάκη;», ο βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος έθεσε τη βασική γραμμή «πυρός» κατά του κ. Ανδρουλάκη.

«Προεκλογικά, ένα μεγάλο κύμα ανθρώπων μάς έλεγε πως ο πρόεδρος “δεν κάνει”. Ο ίδιος ο πρόεδρος έθεσε το ζήτημα πως “αν πάρουμε την τρίτη θέση, είναι πολιτική ήττα” και λέμε κάτι πολύ απλό και έντιμο: πως μετά από αυτό το αποτέλεσμα πρέπει να πάμε σε μια διαδικασία. Κάποιοι λέμε πως ο πρόεδρος δεν μπορεί να πάει παραπέρα το κόμμα. Υπάρχει ένα απλό ερώτημα: Μπορεί ένας πρόεδρος που δεν μπορεί να κερδίσει τον Κασσελάκη, να κερδίσει τον Μητσοτάκη;» τόνισε ο κ. Κωνσταντινόπουλος σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1.

Κληθείς να σχολιάσει τα περί διαγραφών, απάντησε με ένα «οι μελλοθάνατοι σας χαιρετούν», προσθέτοντας ειρωνικά: «Μου έχει δώσει χρόνο μέχρι την ΚΕ, δηλαδή δέκα μέρες».

«Δεν καταλαβαίνω όταν κάποιος του λέει να πάει δημοκρατικά στην εκλογή από τη βάση, να λέει ότι εγώ θα σας διαγράψω, θα πάρω μια απόφαση και μετά θα σας διαγράψω. Δεν το καταλαβαίνω» υπογράμμισε και σε δηλώσεις του στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Δεν νιώθω κανένα φόβο και μου θύμισε αυτό: Οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν, αλλά δεν καταλαβαίνω ότι αυτό δίνει προοπτική, το να επικαλείσαι τον φόβο. Νομίζω, λοιπόν, ότι αν θεωρεί ότι εμείς θα σταματήσουμε να μιλάμε για τον φόβο της διαγραφής, αυτό είναι λάθος» συμπλήρωσε.

Οπως και έχει, επέμεινε ότι πρέπει μέσα στο εξάμηνο να γίνει αποτίμηση, να πουν οι υποψήφιοι πρόεδροι τα σχέδιά τους και τις θέσεις τους για διεύρυνση και να προχωρήσουν σε εκλογή από τη βάση.

Ο ίδιος, ξεκαθάρισε, δεν θα είναι υποψήφιος πρόεδρος, και στο ερώτημα αν θα υποστηρίξει τον Χάρη Δούκα απάντησε: «Θα στηρίξω αυτόν που έχει χαρακτηριστικά να κυβερνήσει».

«Μακάρι ο κ. Δούκας να είναι υποψήφιος» κατέληξε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, κλείνοντας με την εκτίμηση ότι ο δήμαρχος Αθηναίων «έχει τα χαρακτηριστικά και ένωσε δυνάμεις και κέρδισε τη Νέα Δημοκρατία».

«Κατανοώ πως η ΝΔ δεν θέλει κόμματα πάνω από 14% για να την απειλούν, εγώ λέω πως το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πάει πιο πάνω,  οπότε θέλουμε υποψήφιο αρχηγό που θα κερδίσει το 1 εκατ. ψηφοφόρους που έφυγαν από τη ΝΔ και το μισό εκατομμύριο που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, συν περίπου ένα εκατομμύριο που έχουν φύγει από εμάς» τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινόπουλο, ο κ. Ανδρουλάκης δεν θέλει τις εκλογές: «Εγώ πιστεύω ότι δεν θέλει να πάει σε εκλογές. Αν ήθελε να πάει στις εκλογές, έχει διαμετρικά ο ίδιος εκφράσει δύο αντίθετες απόψεις: η μία στην αρχή, στην απάντηση σε μένα ότι θα κάνει το 2025 εκλογές, και η άλλη που έβγαλε ο ίδιος διαρροή ότι θα κάνει τον Ιούλιο εκλογές. Νομίζω και τα δύο έχουν τα δικά τους προβλήματα».

»Εμείς, το σκεπτικό που καταθέσαμε είναι ένα σκεπτικό το οποίο λέει ότι μέσα στους επόμενους έξι μήνες, και περίπου οκτώ μήνες πριν τις διαδικασίες που λέει το καταστατικό, θα μπορούμε να κάνουμε μια διαδικασία πολιτικής αποτίμησης, εκλογής με πολύ κόσμο, με φερεγγυότητα, όπως είχαμε κάνει και στις προηγούμενες διαδικασίες. Δηλαδή να καλέσουμε να υπάρχουν δυνατοί υποψήφιοι και να έρθει πολύς κόσμος. Και βεβαίως, αφού όλοι εκτιμούμε ότι κάποια στιγμή ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να πάει σε πρόωρες εκλογές, να είναι προετοιμασμένη η παράταξη για το πολιτικό πλαίσιο της επόμενης μέρας και για τη διεύρυνση».

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος επέμεινε ότι οι εσωκομματικές εκλογές θα πρέπει να γίνουν το αργότερο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024. «Κανένας δεν είπε να παραιτηθεί ο Ανδρουλάκης. Είπαν να προχωρήσει στην εκλογική διαδικασία, γιατί σεβόμαστε το δικαίωμά του να είναι υποψήφιος (…)». 

Ερωτηθείς, τέλος, για την πρόταση του Νίκου Παππά για κοινό ψηφοδέλτιο με ΣΥΡΙΖΑ και κοινό υποψήφιο πρωθυπουργό που θα εκλεγεί από τη βάση, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για μη υπαρκτό σενάριο.

«Ακούστε τώρα τι λέει ο κ. Παππάς: Οτι κοιτάξτε να δείτε, εμείς δεν έχουμε και πολύ καλούς αρχηγούς για να γίνουν πρωθυπουργοί στη χώρα, και αφού δεν έχουμε καλούς αρχηγούς για να γίνουν πρωθυπουργοί της χώρας και δεν τους ψηφίζει ο κόσμος, ας μαζευτούμε όλοι να βρούμε έναν άλλον τρίτο να τον κάνουμε πρωθυπουργό. Και πιστεύετε ότι η χώρα θα μπορέσει να έχει δύο κόμματα, τα οποία θα έχουν δύο διαφορετικούς προέδρους, θα έχουν έναν άλλον πρωθυπουργό και πιστεύετε ότι αυτό θα το εμπιστευτεί ο κόσμος; (…) Υπάρχει, όμως, κάποιο περιθώριο συνεργασίας σε κάποιο επίπεδο, έχω πει την πρότασή μου, όχι όμως με τον κ. Κασσελάκη (…)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...