548
Περιπολία αστυνομικών στον κήπο του Πύργου του Αϊφελ | REUTERS/Sarah Meyssonnier

Οι Ρώσοι και το ISIS απειλούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2024, 19:48
Περιπολία αστυνομικών στον κήπο του Πύργου του Αϊφελ
|REUTERS/Sarah Meyssonnier

Οι Ρώσοι και το ISIS απειλούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2024, 19:48

«Περί ολυμπιακής εκεχειρίας έγραψαν οι G7 στο τελικό κείμενο της τελευταίας Συνόδου τους στο Μπάρι, και αυτή ήταν πολύ συγκεκριμένη δέσμευση» έγραψε η Repubblica σε ρεπορτάζ περί απειλών που εκτοξεύονται εναντίον της ασφάλειας των μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων του εφετινού καλοκαιριού. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αρχίζουν στο Παρίσι σε λιγότερο από έναν μήνα, όμως «επαγγελματίες του τρόμου, από τη Ρωσία μέχρι τον ISIS, σκορπίζουν τον τρόμο». Τι ακριβώς συμβαίνει;

«Αυτό παρατηρούν οι μυστικές υπηρεσίες από όλον τον κόσμο, οι οποίες τις τελευταίες ημέρες ανέπτυξαν ειδικά σχέδια ασφαλείας. Οι τρομοκρατικές ομάδες κινούνται σε δύο μονοπάτια, φαινομενικώς αντίθετα» εξήγησαν οι Ιταλοί, χωρίς να μνημονεύσουν την πρόσφατη σφαγή που διέπραξαν τζιχαντιστές του Τατζικιστάν σε εμπορικό κέντρο της Μόσχας. Στο ρεπορτάζ «το πιθανό χτύπημα από πλευράς ISIS» συσχετίστηκε «με τη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστινίων», ενώ έγινε και μνεία των τζιχαντιστικών πληγμάτων που έχει δεχθεί το Παρίσι κατά το παρελθόν («Μπατακλάν», κ.ά.).

«Υπάρχουν αρκετά σημάδια ποικίλων αποχρώσεων, καταγεγραμμένα παντού, αν και με διαφορετικούς τρόπους. Αυτές τις ώρες από την Ισπανία έρχονται τα νέα για ομαδικές συλλήψεις ατόμων που βρίσκονται στη φάση της ριζοσπαστικοποίησης. Ενα από αυτά τα άτομα πιάστηκε προτού αναλάβει δράση, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν η ισπανική Εθνοφυλακή, που διεξήγαγε επιχείρηση στις πόλεις Κάδιξ, Αλμερία και Χιρόνα, η Europol και η Eurojust. Η έρευνα άρχισε από το I’lam Foundation, ένα πολύγλωσσο κέντρο ανακοινώσεων του ISIS. Αυτό μεταδίδει στο web, στο Telegram και στα social media μηνύματα εξελιγμένης τζιχαντιστικής προπαγάνδας».

Και δόθηκε δείγμα τέτοιου μηνύματος: «Αγαπητέ αδερφέ, περίμενε την άφιξη των παικτών της Ρεάλ Μαδρίτης και στόχευσέ τους!» Αυτό ήταν ένα μήνυμα προτροπής σε τζιχαντιστές να πυροβολήσουν το λεωφορείο που μετέφερε τους ποδοσφαιρικούς πρωταθλητές Ευρώπης. Σε άλλο μήνυμα, συνέχισε το ρεπορτάζ, ο στόχος είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες. «Στη φωτογραφική σύνθεση εικονίζονται ο Πύργος του Αϊιφελ και χέρια που ελέγχουν ένα drone. Η λεζάντα γράφει: ‘‘Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του μοναχικού λύκου ξεκίνησαν με τη θέληση του Αλλάχ’’».

Στα προαναφερθέντα γραφικά του ISIS έδωσαν μεγάλη σημασία τα ισπανικά και κατόπιν τα διεθνή media. Αυτά έγραψαν ότι οδηγίες για ριζοσπαστικοποίηση των μουσουλμάνων υπάρχουν και σε δεκάδες άλλες ιστοσελίδες, όπως στις Al-Raud, Fahras, Alfair, που χρησιμοποιούνται για δεξαμενές άντλησης επίδοξων τζιχαντιστών. Σε αυτά μπαινοβγαίνουν και δυνητικώς «μοναχικοί λύκοι» του ISIS, οι οποίοι μπορεί να σκορπίσουν τον θάνατο. Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Eurojust, οι Δυτικές υπηρεσίες αποβλέπουν «στη διακοπή του τρόπου επικοινωνίας των τζιχαντιστών, θέτοντας εκτός web τους ιστοτόπους, ως πρώτο βήμα για την αποφυγή τρομοκρατικών επιθέσεων».

Κατόπιν η Repubblica εξήγησε ποια ακριβώς είναι «η ρωσική τρομοκρατική απειλή» για την οποία έκανε λόγο στο ρεπορτάζ της. «Το δεύτερο κανάλι, η Ρωσία, στοχεύει στη δημιουργία κλίματος τρόμου ώστε να καταστραφεί η ολυμπιακή διοργάνωση. Οι Δυτικές μυστικές υπηρεσίες έχουν συγκεντρώσει στοιχεία που τεκμηριώνουν την καταγγελία τους ότι οι Ρώσοι παραπληροφορούν. Τα ρωσικά deep fakes αποσκοπούν στην τροφοδότηση του φόβου, μάλιστα καλούν τους αθλητές να μείνουν μακριά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες επειδή είναι πολύ επικίνδυνοι».

Αμερικανικά δίκτυα, όπως το NBC, έχουν επισημάνει ότι «καθώς η Ρωσία είναι αποκλεισμένη από τους Ολυμπιακούς Αγώνες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, έχει οργανώσει μυστική εκστρατεία επιδιώκοντας να δυσφημήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και να σπείρει φόβους περί τρομοκρατίας». Ενας πρώην πράκτορας του FBI, ονόματι Κλιντ Γουότς, είπε στο NBC ότι «η Ρωσία επί δεκαετίες υπονομεύει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όμως ειδικά εφέτος θέλει να τρομάξει τους φιλάθλους ώστε να μην πάνε στο Παρίσι».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...