761
Ο Εμπαπέ δέχεται τις πρώτες βοήθειες - τα νέα δεν είναι καλά για τον γάλλο βιρτουόζο της μπάλας | REUTERS/Kacper Pempel

Η σπασμένη μύτη του Εμπαπέ

Sportscaster Sportscaster 18 Ιουνίου 2024, 14:09
Ο Εμπαπέ δέχεται τις πρώτες βοήθειες - τα νέα δεν είναι καλά για τον γάλλο βιρτουόζο της μπάλας
|REUTERS/Kacper Pempel

Η σπασμένη μύτη του Εμπαπέ

Sportscaster Sportscaster 18 Ιουνίου 2024, 14:09

Η νίκη (1-0) της Γαλλίας επί της Αυστρίας στην πρεμιέρα της στο Euro 2024 πληρώθηκε με αίμα. Το αίμα του Κιλιάν Εμπαπέ. Σε μια εναέρια μονομαχία του στα τελευταία λεπτά του αγώνα έπεσε με το πρόσωπο πάνω στον ώμο του θηριώδη αυστριακού αμυντικού, Κέβιν Ντάνσο, και έσπασε τη μύτη του. Η λευκή του φανέλα μάτωσε προτού, καν, σωριαστεί στο τερέν.

Καθώς το ιατρικό τιμ της εθνικής Γαλλίας έτρεχε κοντά του για τις πρώτες βοήθειες, ο σούπερ-σταρ των «Μπλε» έριξε μια κλεφτή ματιά στη γιγαντοοθόνη του γηπέδου, τη στιγμή που ο σκηνοθέτης της τηλεοπτικής μετάδοσης είχε «ζουμάρει» πάνω του. Η μύτη του ήταν πρησμένη και είχε, ελαφρώς, στραβώσει. Ο γιατρός της ομάδας, Φρανκ Λε Γκαλ, διέγνωσε κάταγμα, κάτι που λίγη ώρα αργότερα επιβεβαίωσε μια ακτινογραφία σε νοσοκομείο του Ντίσελντορφ.

Μαζί με τον Εμπαπέ πόνεσε όλη η Γαλλία. Στο ρόστερ του Ντιντιέ Ντεσάν υπάρχουν εξαιρετικοί επιθετικοί -ο Μάρκους Τουράμ, ο Ολιβιέ Ζιρού, ο Μπράντλεϊ Μπαρκολά και ο Ράνταλ Κόλο Μουανί-, όμως κανείς σαν τον 25χρονο αρχηγό. Καταστροφή; Οχι… ακριβώς. Τα ξημερώματα η ομοσπονδία της Γαλλίας ενημέρωσε ότι ο παίκτης δεν θα χειρουργηθεί, διαψεύδοντας χθεσινοβραδινά δημοσιεύματα – αν έμπαινε στο χειρουργείο, αυτό θα σήμαινε πως δεν θα τον ξαναβλέπαμε στο τουρνουά. Θα επιστρέψει στα γήπεδα, φορώντας μια ειδική προστατευτική μάσκα.

«Καμιά ιδέα για μάσκα;», έγραψε ο ίδιος στο Χ (πρώην Twitter) τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης. Μέχρι να βγει ο ήλιος, είχε μετρήσει 11.000 σχόλια, 30.000 αναδημοσιεύσεις και σχεδόν τρεις εκατοντάδες χιλιάδες likes. Πολλοί του πρότειναν να φορέσει τη μάσκα του Μικελάντζελο από τα Χελωνονιντζάκια, την οποία του είχαν κάνει δώρο οι συμπαίκτες του στην Παρί πριν από μερικά χρόνια.

Αντιμετωπίζει την περιπέτειά του με χιούμορ και αισιοδοξία, όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Οπως εξήγησε στο Radio Monte-Carlo ένας γάλλος γιατρός, το οίδημα στη μύτη και η πίεση της μάσκας θα τον δυσκολεύουν στην αναπνοή για αρκετές μέρες. Οπότε, ο Ντεσάν βρίσκεται μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα.

Την προσεχή Παρασκευή η Γαλλία θα αναμετρηθεί με την Ολλανδία σε ένα ματς που, πιθανότατα, θα κρίνει την πρωτιά στον όμιλό τους – άρα και τις διασταυρώσεις κάθε ομάδας στη συνέχεια του τουρνουά. Τι θα κάνει ο προπονητής; Θα ρισκάρει, ρίχνοντας σε αυτή τη μάχη τον καλύτερό του παίκτη, ή θα προσπαθήσει να την κερδίσει χωρίς εκείνον; Στη δεύτερη περίπτωση η Γαλλία θα έχει εξασφαλίσει την πρόκριση, και ο Εμπαπέ δεν θα χρειαστεί να αγωνιστεί ούτε στο επόμενο ματς, την Τρίτη (25/6) εναντίον της Πολωνίας.

Η στιγμή που ο Κιλιάν Εμπαπέ πέφτει στον ώμο του Κέβιν Ντάνσο με αποτέλεσμα να χτυπήσει σοβαρά την μύτη του (Reuters)

Πριν από λίγες μέρες, γαλλικά media είχαν αποκαλύψει πως ο Ντεσάν φοβόταν μήπως ο Εμπαπέ είχε το μυαλό του στην αποθεωτική υποδοχή που του ετοιμάζει ο νέος του σύλλογος, η Ρεάλ Μαδρίτης, και όχι στο Euro. Το εκμυστηρεύτηκε σε μια ιδιωτική συζήτηση που είχε με στελέχη της γαλλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Επίσης, ο Εμπαπέ είχε χάσει μερικές προπονήσεις στη διάρκεια της προετοιμασίας για το τουρνουά. «Είμαι αποφασισμένος να κάνω τα πάντα για να νικήσουμε», τόνισε στη συνέντευξη Τύπου την παραμονή του αγώνα εναντίον της Αυστρίας, καθησυχάζοντας τους γάλλους ρεπόρτερ που αμφέβαλλαν για την ετοιμότητά του. Το εννοούσε.

Εφτασε στο γήπεδο του Ντίσελντορφ με ασυνήθιστα καλή διάθεση. Αστειευόταν με τον πατέρα του, που τον περίμενε στον αγωνιστικό χώρο, και γελούσε με τους συμπαίκτες του στη διάρκεια της προθέρμανσης. Στον αγώνα «τα έδωσε όλα». Από μια δική του, υπέροχη ενέργεια πανικοβλήθηκε ο Μαξ Βόμπερ, ο οποίος στο 38’ λειτούργησε σαν σέντερ φορ περισσότερο, παρά σαν αμυντικός, και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του. Κι όμως, κάτι δεν του πήγαινε καλά.

Αποχωρώντας από το τερέν στο ημίχρονο, έκανε έναν μορφασμό εκνευρισμού, προφανώς επειδή είχε σπαταλήσει δυο καλές ευκαιρίες για γκολ. «Merde», φώναξε. Στο δεύτερο 45λεπτο αστόχησε σε ένα τετ-α-τετ με τον αντίπαλο τερματοφύλακα (ακόμη δεν έχει καταφέρει να σκοράρει σε Euro). Στο 86’ τραυματίστηκε. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, δέχθηκε και μια κίτρινη κάρτα όταν επέστρεψε στο παιχνίδι χωρίς την άδεια του διαιτητή. Αν δεχθεί ακόμη μια μέχρι το τέλος των προημιτελικών, θα χάσει τον ημιτελικό.

Δεν ήταν η βραδιά του. Γαλλικά media γράφουν ότι… τον μάτιασαν μετά τη μεταγραφή του στη Ρεάλ Μαδρίτης. Και κάποια άλλα, ότι… τον καταράστηκε η Μαρί Λεπέν επειδή ξεσπάθωσε δημοσίως εναντίον της γαλλικής Ακροδεξιάς.

«Λυπάμαι πολύ για τον τραυματισμό του Κιλιάν Εμπαπέ στη διάρκεια μιας μονομαχίας μας. Του εύχομαι ταχεία ανάρρωση και ελπίζω να επιστρέψει γρήγορα στους αγωνιστικούς χώρους», απολογήθηκε ο Ντάνσο. Αλλά ο αυστριακός διεθνής είναι ο μόνος που δεν φταίει για αυτή την άτυχη στιγμή του ηγέτη της εθνικής Γαλλίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...