766
Ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο Brian Abel-Smith και επικεφαλής του τμήματος Δημόσιας Υγείας του LSE | SFEE Summit

Μόσιαλος: Αυτή θα είναι η επόμενη πανδημία

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2024, 14:31
Ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο Brian Abel-Smith και επικεφαλής του τμήματος Δημόσιας Υγείας του LSE
|SFEE Summit

Μόσιαλος: Αυτή θα είναι η επόμενη πανδημία

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2024, 14:31

Η επόμενη πανδημία θα είναι το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής. Αυτό εκτιμά ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο Brian Abel-Smith και επικεφαλής του τμήματος δημόσιας υγείας στο London School of Economics (LSE).

«Η επόμενη πανδημία θα είναι το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής, λόγω της ανθεκτικότητας των μικροβίων αλλά και του γεγονότος ότι στην Ευρώπη δεν έχουμε αρκετό οπλοστάσιο στα αντιβιοτικά. Χρειάζονται μεγαλύτερες συμπράξεις δημοσίου-ιδιωτικού τομέα που θα υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, αλλά και μια σοβαρή επιδημιολογική παρακολούθηση σε παγκόσμιο επίπεδο με επενδύσεις σε παγκόσμια κέντρα που θα παρακολουθούν τις εξελίξεις στις οικογένειες των μικροβίων», είπε ο καθηγητής Μόσιαλος στο πλαίσιο του 1st SFEE Summit που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) με κεντρικό τίτλο «Επαναπροσδιορίζοντας την Αξία».

Ανέφερε επίσης ότι θα χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια, ώστε αν υπάρξει νέα πανδημία οφειλόμενη σε ιό, να έχουμε εμβόλιο πολύ πιο σύντομα.

Τεχνητή Νοημοσύνη και Υγεία

Το συνέδριο απασχόλησαν και ζητήματα που αφορούν την αξιοποίηση της ΤΝ στον τομέα της Υγείας.

Στην τοποθέτησή του, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, τόνισε τη σημασία της ΤΝ και της ανάλυσης δεδομένων για τον τομέα της υγείας:

«Προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις στην καθημερινότητα των πολιτών και ασχολούμαστε πολύ με τα δεδομένα του φακέλου υγείας myhealth», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Τα δεδομένα αυτά θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν ως πλούτος για καλύτερα φάρμακα και καλύτερη παροχή υγείας. Τι πρέπει να κάνουμε; Να οργανώσουμε με το σύστημα ΗΔΙΚΑ την επόμενη ημέρα της υγείας, σε συνδυασμό με την στρατηγική που χαράσσει το υπουργείο Υγείας. Ο διαγωνισμός για τεχνικά έργα και τον υπερ-υπολογιστή αξιοποίησης και ανάλυσης των δεδομένων, είμαστε στον σωστό δρόμο για την βελτίωση και ανάπτυξη των έξυπνων συστημάτων υγείας. Η ΕΕ πήρε πολλές αποφάσεις για την υγεία και την ΤΝ και υπέδειξε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να συλλέξουμε τα ευαίσθητα και προσωπικά δεδομένα της υγείας των πολιτών. Ακολουθούμε τη στρατηγική της ΕΕ στον τομέα της αποθήκευσης και αξιοποίησης δεδομένων, αλλά θέλει πολύ μεγάλη προσοχή ώστε τα δεδομένα να μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια. Εμείς ως υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αυτό το έργο καλούμαστε να κάνουμε», τόνισε ο υπουργός.

Δημήτρης Παπαστεργίου, υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης (SFEE Summit)

Αναφερόμενος στις δυνατότητες που παρέχει η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) στον τομέα της Υγείας, ο καθηγητής Μόσιαλος είπε: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει έρθει. Στην Ελλάδα έχει συσταθεί μία συγκεκριμένη επιτροπή για το θέμα αυτό, ωστόσο σε αυτή την επιτροπή δεν μετέχει κανένας εκπρόσωπος από τον τομέα της Υγείας, παρότι το 30% των συνολικών δεδομένων στην ΤΝ προέρχεται από τον χώρο της Υγείας». 

Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι η Ελλάδα «θα μπορούσε να έχει συγκριτικό πλεονέκτημα στην αξιοποίηση της ΤΝ  και να βρίσκεται στην πρωτοπορία των επενδύσεων», καθώς διαθέτει ένα ενιαίο ασφαλιστικό ταμείο (τον ΕΟΠΥΥ) και έναν κοινό φορέα κοινωνικής ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), που συγκεντρώνουν τα ιατρικά δεδομένα από το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Οπως τόνισε ο ίδιος, η Ελλάδα χρειάζεται παράλληλα και μία εθνική βιοτράπεζα. Σε συνεργασία με ένα ερευνητικό κέντρο που θα επεξεργάζεται αυτά τα δεδομένα, με ιδιωτικούς φορείς και με τις εφαρμογές υγείας των πολιτών, τα δεδομένα αυτά θα μπορούσαν να αποτελούν μία πολύτιμη δεξαμενή που θα μπορούσε να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, καθώς «οι εταιρείες θέλουν να έχουν δεδομένα».

Ο καθηγητής αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη, η Ελλάδα να αξιοποιήσει το σημαντικό μέρος του ιατρικού προσωπικού που έχει μεταναστεύσει στο εξωτερικό την περίοδο της κρίσης, αναπτύσσοντας συνέργειες με τους επιστήμονες και τα ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού όπου απασχολούνται.

Την ανάγκη για τη στήριξη της καινοτομίας στον τομέα της φαρμακευτικής πολιτικής τόνισε στη συνέχεια ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), κηρύσσοντας την έναρξη του 1st SFEE Summit.

«Απουσιάζει από την φαρμακευτική πολιτική της χώρας η αναγνώριση της καινοτομίας κατά τη λήψη αποφάσεων» τόνισε ο Ο. Παπαδημητρίου σημειώνοντας παράλληλα ότι «πρέπει να δημιουργήσουμε από κοινού με την πολιτεία ένα φιλικό προς την καινοτομία περιβάλλον». «Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πολλές» παραδέχθηκε στη συνέχεια, ενώ παρουσίασε παράλληλα το σημαντικό ρόλο του φαρμακευτικού κλάδου στην ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι 60 εταιρείες-μέλη του ΣΦΕΕ καλύπτουν το 90% της αγοράς φαρμάκου και προσφέρουν 108.000 θέσεις εργασίας, παράγοντας το 3,4% του εθνικού ΑΕΠ παράγοντας ετησίως 6,2 δισ. ευρώ.

«Συνεχίζουμε την έρευνα και ανάπτυξη νέων και καθιερωμένων φαρμάκων ώστε η πρόσβαση των πολιτών στα φάρμακα να είναι όλο και καλύτερη», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημητρίου. Αναφερόμενος στους στόχους του 1st SFEE Summit εξήγησε ότι αποτελεί «μία προσπάθεια του ΣΦΕΕ να αποκτήσει τη δική του πλατφόρμα θεσμικού διαλόγου με την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς για συναίνεση στις μεγάλες προτεραιότητες όπως η ανάπτυξη της καινοτομίας. Σήμερα θα επιδιώξουμε να επαναπροσδιορίσουμε την αξία του κλάδου» ανέφερε.

Το συνέδριο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA) και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...