Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και αντικείμενο το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) θα έχει την Τρίτη στις 18.30 ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο του στόχου για πιο αποτελεσματικό κράτος.
Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, άλλωστε, είχε παραδεχθεί σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι το ΑΣΕΠ δεν λειτουργεί και η καθυστέρηση που παρατηρείται στην ολοκλήρωση των διαδικασιών του είναι απογοητευτική.
«Δεν λειτουργεί το ΑΣΕΠ. Λυπάμαι που το λέω έτσι ξερά. Οι ρυθμοί του είναι απογοητευτικοί. Δεν γίνεται να περιμένουμε τόσο χρόνο για να πάνε να διοριστούν οι νοσηλευτές στα νοσοκομεία μας, πρέπει κάτι να κάνουμε. Είναι πρώτη προτεραιότητα για εμένα αυτό το ζήτημα», είχε υπογραμμίσει.
Απογοητευτική πάντως ήταν και η επίδοση στελεχών στον τομέα της δημόσιας Υγείας στις εξετάσεις του νέου συστήματος πρόσληψης διοικητών και υποδιοικητών ΥΠΕ (Υγειονομικές Περιφέρειες) και δημόσιων νοσοκομείων – αποκαλούμενου και ως «ΑΣΕΠ ανώτερων στελεχών».
Οπως επισημαίνει στο σχετικό ρεπορτάζ της η «Καθημερινή», πολλοί από τους ήδη υπηρετούντες σε αυτές τις θέσεις κατέθεσαν εκ νέου αίτηση, ωστόσο μόνο το 55% εξ αυτών κατάφερε να περάσει τις εξετάσεις.
Σύμφωνα πάντως με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, το εν λόγω ποσοστό αποδεικνύει στην πράξη ότι το νέο σύστημα εξασφαλίζει την αξιοκρατία, καθώς «δεν παρουσιάζονται ούτε ότι όλοι οι εν ενεργεία ήταν καλοί ούτε ότι όλοι δεν είχαν καμία ικανότητα».
Παράλληλα, συμπλήρωναν οι ίδιες πηγές, «διαψεύδονται και όσοι υποστήριζαν ότι και πάλι οι ίδιοι “ημέτεροι” θα τοποθετηθούν σε αυτές τις καίριες θέσεις ευθύνης».
Το σίγουρο όμως είναι ότι τα μισά από αυτά τα στελέχη δεν πληρούσαν τα διεθνή πρότυπα επιλογής και δεν διέθεταν βασικά εργαλεία διοίκησης.
Με το νέο σύστημα επιλογής διοικητών δημοσίων οργανισμών (πάνω από 600 θέσεις ευθύνης σε όλο τον δημόσιο τομέα) που ψηφίστηκε τον Νοέμβριο του 2023, οι επικεφαλής των φορέων του Δημοσίου δεν διορίζονται από τον εκάστοτε αρμόδιο υπουργό, όπως ίσχυε.
Αντίθετα, μετά την αίτηση που καταθέτουν οι υποψήφιοι για συγκεκριμένες θέσεις και εφόσον πληρούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις της νομοθεσίας (σπουδές, 10ετή προϋπηρεσία κ.λπ.) περνούν εξετάσεις μέσω ΑΣΕΠ όπου πρέπει να απαντήσουν σε τεστ δεξιοτήτων.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News