513
φωτ. αρχείου | ΙΝΤΙΜΕnews

Νέα παραγγελία από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για Λύτρα

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2024, 11:29
φωτ. αρχείου
|ΙΝΤΙΜΕnews

Νέα παραγγελία από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για Λύτρα

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2024, 11:29

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη απέστειλε σήμερα στην Ανακρίτρια του 18ου Ανακριτικού Τμήματος του Πρωτοδικείου Αθηνών παραγγελία για την κατ’ απόλυτη προτεραιότητα διεξαγωγή της κύριας ανάκρισης για την υπόθεση του ποινικολόγου Απόστολου Λύτρα.

Η ανάκριση διενεργείται ήδη δυνάμει παραγγελίας του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, στην οποία προσδιορίζεται λεπτομερώς η διωκόμενη πράξη, χωρίς να παραβλεφθεί η ανάγκη, όπως είναι αυτονόητο, της πληρότητας της έρευνας και της συλλογής απαιτούμενων αποδεικτικών στοιχείων.

Παράλληλα, ζητείται η κατ’ απόλυτη προτεραιότητα εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται:

«Αφού λάβαμε υπόψη την εξαιρετική σοβαρότητα της πρόσφατης υπόθεσης κακουργηματικής ενδοοικογενειακής βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης από τον Α.Λ., η οποία εκδηλώθηκε σε βάρος της συζύγου του Σ.Π., ως ακραία έκφραση της συνεχώς αυξανόμενης ενδοοικογενειακής βίας που μαστίζει την κοινωνία, αλλά και τον κίνδυνο που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το θύμα ενόψει των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της πιο πάνω πράξης, διατάσσουμε, κατ’ εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 32 εδ. γ ΚΠΔ:

α) την κατ’ απόλυτη προτεραιότητα διεξαγωγή της συναφούς κυρίας ανάκρισης, που διενεργείται ήδη δυνάμει παραγγελίας του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, στην οποία προσδιορίζεται λεπτομερώς η διωκόμενη πράξη, χωρίς να παραβλεφθεί η ανάγκη, όπως είναι αυτονόητο, της πληρότητας της έρευνας και της συλλογής απαιτούμενων αποδεικτικών στοιχείων και

β) την κατ’ απόλυτη προτεραιότητα, ομοίως, εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο».

«Το θύμα παραμένει σε κίνδυνο»

Σύμφωνα με κύκλους της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, η σημερινή παραγγελία της κυρίας Αδειλίνη για επίσπευση της ανάκρισης και ταχεία εισαγωγή της υπόθεσης του ποινικολόγου στο ακροατήριο, πέραν του ότι είναι μια συνήθης διαδικασία στα εισαγγελικά δρώμενα, έγινε καθώς εκτιμάται ότι το θύμα και σύζυγός του εξακολουθεί να είναι σε κατάσταση κινδύνου.

Και αυτό γιατί οι ιατρικές γνωματεύσεις, η σκληρότητα της βίας σε βάρος της συζύγου του, η υποχρέωσή του κ. Λύτρα να παρακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα θεραπείας για να μην επαναλάβει τη βίαιη συμπεριφορά του, δεν εξασφαλίζουν ότι έχει εξαλειφθεί η επικινδυνότητά του και ότι αποκλείεται η επανάληψη ανάλογης συμπεριφοράς.

Υπενθυμίζεται ότι ο αντιμέτωπος με την κακουργηματική κατηγορία της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης για τον άγριο ξυλοδαρμό της συζύγου του, Απόστολος Λύτρας, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους μετά την απολογία του, με απόφαση ανακρίτριας και εισαγγελέως – απόφαση που προκάλεσε την αντίδραση της Προέδρου και της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Ανακρίτρια και εισαγγελέας αποφάσισαν ότι ο κατηγορούμενος πληροί τις δύο τυπικές προϋποθέσεις του νόμου για να μην προφυλακιστεί, ότι δηλαδή δεν είναι ύποπτος φυγής ούτε ύποπτος τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων, ομολόγησε το έγκλημα, ζήτησε ψυχολογική υποστήριξη, ενώ το ίδιο το θύμα στην κατάθεσή του στην ανακρίτρια μίλησε για μεμονωμένο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας και η πρώην σύζυγος ανακάλεσε την προηγούμενη καταγγελία της για εξύβριση.

Η Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου,  Ιωάννα Κλάπα, και η Εισαγγελέας, Γεωργία Αδειλίνη, ζήτησαν ωστόσο κατεπείγουσα προκαταρκτική πειθαρχική έρευνα για τις ενδεχόμενες ευθύνες δικαστικού και εισαγγελικού λειτουργού αναφορικά με τις ενέργειές τους στο στάδιο της προδικασίας στην υπόθεση Λύτρα.

Συγκεκριμένα, ζητούν να ερευνηθεί εάν υπάρχουν πειθαρχικές ευθύνες σε βάρος της ανακρίτριας και της εισαγγελέως που αποφάσισαν να αφεθεί ελεύθερος ο ποινικολόγος με περιοριστικούς όρους, παρά τον κακουργηματικό χαρακτήρα του αδικήματος που του αποδόθηκε και την ιδιαίτερη βαρύτητα της πράξης που καθ΄ομολογίαν τέλεσε. Υπονοώντας ότι αν δεν ήταν «επώνυμος» και δεν απολάμβανε αναγνωρισιμότητας, λόγω και της ιδιότητάς του, δεν θα είχε αποφύγει την προφυλάκιση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...