622
| Shutterstock / Creative Protagon

Social media: Προειδοποιητικά μηνύματα όπως στα πακέτα τσιγάρων

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2024, 18:00
|Shutterstock / Creative Protagon

Social media: Προειδοποιητικά μηνύματα όπως στα πακέτα τσιγάρων

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2024, 18:00

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας των ΗΠΑ ζήτησε από τις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να φέρουν προειδοποιητικές ετικέτες, όπως αυτές που υπάρχουν στα πακέτα των τσιγάρων, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της αυξανόμενης κρίσης ψυχικής υγείας μεταξύ των νεαρών Αμερικανών.

Ο δρ Βίβεκ Μέρθι έγραψε στους New York Times ότι τα αυξανόμενα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης μεταξύ των νέων συνιστούν «έκτακτη κρίση» και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι «σημαντικός παράγοντας» που οδηγεί σε αυτήν. Κάλεσε το Κογκρέσο να απαιτήσει από τους ιστότοπους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να προσθέσουν προειδοποιήσεις για να υπενθυμίζουν στους χρήστες ότι οι πλατφόρμες «δεν έχουν αποδειχθεί ασφαλείς» και «σχετίζονται με σημαντικές βλάβες στην ψυχική υγεία των εφήβων».

Ο Μέρθι σημείωσε, γράφουν οι Times, ότι οι νέοι που περνούν περισσότερες από τρεις ώρες την ημέρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν διπλάσιες πιθανότητες να υποφέρουν από συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης. Σχεδόν οι μισοί από τους εφήβους έχουν απαντήσει σε σχετικές έρευνες ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τούς κάνουν να αισθάνονται χειρότερα για το σώμα τους.

Η μέση ημερήσια χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ των αμερικανών εφήβων πέρυσι ήταν 4,8 ώρες. Μια μελέτη από το Pew Research Center διαπίστωσε ότι το 95% των νέων, ηλικίας 13 έως 17 ετών, δήλωσαν ότι τα χρησιμοποιούν και περισσότερο από το ένα τρίτο δήλωσαν ότι ήταν στις πλατφόρμες «σχεδόν συνεχώς».

«Τα στοιχεία από μελέτες στα τσιγάρα δείχνουν ότι οι προειδοποιητικές ετικέτες μπορούν να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση και να αλλάξουν τη συμπεριφορά», έγραψε ο Μέρθι, επικαλούμενος την κίνηση ορόσημο να τεθούν προειδοποιήσεις στα πακέτα τσιγάρων το 1965, έπειτα από αναφορά που συνέδεε το κάπνισμα με τον καρκίνο του πνεύμονα.

Ο Μέρθι πρόσθεσε ότι οι προειδοποιητικές ετικέτες από μόνες τους δεν θα μετριάσουν τους κινδύνους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Το Κογκρέσο, οι εταιρείες τεχνολογίας, οι γονείς και τα σχολεία πρέπει να παίξουν ενεργό ρόλο στην προστασία των παιδιών, είπε.

Προέτρεψε τα σχολεία να διασφαλίσουν ότι τα κινητά τηλέφωνα θα απαγορευθούν από τις τάξεις και πρόσθεσε ότι οι γονείς θα πρέπει να δημιουργήσουν «ζώνες χωρίς τηλέφωνα» στο σπίτι «για να προστατεύσουν τον ύπνο και τις πραγματικές κοινωνικές επαφές και συνδέσεις των παιδιών τους».

Ο Μέρθι κάλεσε τις εταιρείες τεχνολογίας να δημοσιοποιήσουν όλα τα δεδομένα τους σχετικά με τον αντίκτυπο των πλατφορμών στην υγεία και να επιτρέψουν ανεξάρτητους ελέγχους ασφάλειας. «Ενώ οι πλατφόρμες ισχυρίζονται ότι κάνουν τα προϊόντα τους ασφαλέστερα, οι Αμερικανοί χρειάζονται περισσότερα από λόγια. Χρειαζόμαστε αποδείξεις», είπε.

Για να συμμορφωθούν με τον κυβερνητικό κανονισμό, οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης ήδη απαγορεύουν την εγγραφή σε παιδιά κάτω των 13 ετών, αλλά έχει αποδειχθεί ότι τα παιδιά ξεπερνούν εύκολα αυτήν την απαγόρευση.

Αλλα μέτρα για την προστασία της ψυχικής υγείας των παιδιών μπορούν επίσης να παρακαμφθούν. Το TikTok εισήγαγε χρονικό όριο μιας ώρας για παιδιά κάτω των 18 ετών πέρυσι, αλλά μόλις καλυφθεί αυτό το όριο, οι χρήστες μπορούν απλώς να εισαγάγουν έναν διαφορετικό κωδικό πρόσβασης και να συνεχίσουν να το χρησιμοποιούν.

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των εταιρειών Meta, TikTok και X εμφανίστηκαν ενώπιον μιας επιτροπής της Γερουσίας τον περασμένο Ιανουάριο για να συζητήσουν τα εργαλεία ασφαλείας στις πλατφόρμες τους και περαιτέρω βήματα για την προστασία των παιδιών. Η ακρόαση ξεκίνησε με καταθέσεις παιδιών και γονέων που είχαν υποστεί διαδικτυακό εκφοβισμό και εκμετάλλευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι γονείς που είχαν χάσει τα παιδιά τους από αυτοκτονία κρατούσαν σιωπηλά τις φωτογραφίες τους.

Ο Μέρθι κάλεσε το Κογκρέσο να αυστηροποιήσει τη νομοθεσία που θα προστατεύει τα παιδιά από τη διαδικτυακή παρενόχληση και από την έκθεση σε ακραία βία και σεξουαλικό περιεχόμενο.

«Γιατί αποτύχαμε να ανταποκριθούμε στις βλάβες που προκαλούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όταν είναι εξίσου επείγουσες και ευρέως διαδεδομένες με εκείνες που προκαλούν επικίνδυνα αυτοκίνητα, αεροπλάνα ή τρόφιμα;», έγραψε. «Αυτές οι βλάβες δεν είναι η αποτυχία της θέλησης και της γονικής μέριμνας. Είναι η συνέπεια της απελευθέρωσης ισχυρής τεχνολογίας χωρίς επαρκή μέτρα ασφαλείας, διαφάνεια και υπευθυνότητα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...