445
Η Αννα Τσιβίλεβα θα είναι υπεύθυνη για την επίβλεψη της κοινωνικής και στεγαστικής υποστήριξης των ενόπλων δυνάμεων | Creative Protagon / SPIEF24

Ο Πούτιν διόρισε την ανιψιά του αν. υπουργό Αμυνας της Ρωσίας

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2024, 11:29
Η Αννα Τσιβίλεβα θα είναι υπεύθυνη για την επίβλεψη της κοινωνικής και στεγαστικής υποστήριξης των ενόπλων δυνάμεων
|Creative Protagon / SPIEF24

Ο Πούτιν διόρισε την ανιψιά του αν. υπουργό Αμυνας της Ρωσίας

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2024, 11:29

Κανονικά δεν πρέπει να μας εκπλήσσει τόσο –αιώνες τώρα ο νεποτισμός υπήρξε σταθερή αξία στη ρωσική πολιτική και ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν αποτελεί εξαίρεση. Ομως το να βάλεις ανιψιά σου σε κρίσιμο πόστο στο υπουργείο Αμυνας, εν μέσω ενός καταστροφικού πολέμου που κρατά σχεδόν δυόμισι χρόνια, είναι κάτι το αξιοπερίεργο.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, λοιπόν, έκρινε πως η Αννα Τσιβίλεβα είναι ικανή για αν. υπουργός Αμυνας της Ρωσίας. Στην ουσία διόρισε την κόρη του εξαδέλφου του –η τοποθέτησή της ανακοινώθηκε με προεδρικό διάταγμα τη Δευτέρα: η Αννα Τσιβίλεβα αντικαθιστά έναν από τους τέσσερις αναπληρωτές υπουργούς Αμυνας που απολύθηκαν.

Οπως έγραψαν οι λονδρέζικοι Times, η 52χρονη Τσιβίλεβα είναι κόρη του αποθανόντος εξαδέλφου του Πούτιν, του Γεβγένι Πούτιν. Είναι παντρεμένη με τον Σεργκέι Τσιβίλεφ, υπουργό Ενέργειας της Ρωσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι υπεύθυνη για την επίβλεψη της κοινωνικής και στεγαστικής υποστήριξης στο υπουργείο Αμυνας.

«Αυτός ο τομέας δραστηριότητας είναι πολύ γνωστός στην Αννα Ευγενίεβνα Τσιβίλεβα από την εμπειρία της στη δημιουργία και διαχείριση των δραστηριοτήτων του Ιδρύματος Υπερασπιστές της Πατρίδας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Αμυνας.

Το Ιδρυμα Υπερασπιστές της Πατρίδας ιδρύθηκε από τον Πούτιν για να υποστηρίξει τους ρώσους στρατιώτες που συμμετέχουν στην εισβολή στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το ρωσικό ερευνητικό πρακτορείο The Insider, έχει συγκεντρώσει περίπου 10 δισ. ρούβλια (100 εκατομμύρια ευρώ) για «στρατιωτικούς σκοπούς».

Η Τσιβίλεβα διευθύνει επίσης την Kolmar, μια από τις κορυφαίες επιχειρήσεις εξόρυξης άνθρακα της Ρωσίας, στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τη Δύση.

Ως αναπληρωτές υπουργοί Αμυνας διορίστηκαν επίσης ο Λεονίντ Γκόρνιν, πρώην επικεφαλής αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, και ο Πάβελ Φράντκοφ, γιος του Μιχαήλ Φράντκοφ, του πρώην πρωθυπουργού ο οποίος ήταν και επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών της Ρωσίας από το 2007 ως το 2016. Ο Φράντκοφ θα είναι υπεύθυνος για τη «διαχείριση περιουσίας και χερσαίων πόρων» και για την κατασκευή εγκαταστάσεων, ενώ ο Γκόρνιν θα είναι υπεύθυνος για «όλο το φάσμα των θεμάτων οικονομικής υποστήριξης», σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας.

Η ανακοίνωση της Δευτέρας είναι η πιο πρόσφατη σε μια σειρά ανασχηματισμών στο υπουργείο Αμυνας. Ως γνωστόν, τον περασμένο Μάιο, ο Πούτιν απέλυσε τον επί μακρόν υπουργό Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, και τον αντικατέστησε με τον Αντρέι Μπελούσοφ. Η κίνηση πιστεύεται ότι είχε σκοπό να καταστήσει το υπουργείο οικονομικά πιο αποδοτικό καθώς ο δαπανηρός πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται. Ο Σόιγκου διορίστηκε γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

Η διαχείριση των οικονομικών πόρων φαίνεται ότι αποβαίνει προβληματική για το υπουργείο Αμυνας, καθώς ο πόλεμος «ρουφάει» όλο και περισσότερα κονδύλια. Τον Μάιο, ένας ανώτερος αξιωματούχος του τομέα της άμυνας συνελήφθη με την κατηγορία της δωροδοκίας, ενώ τον Απρίλιο ένας από τους αναπληρωτές υπουργούς Αμυνας, ο Τιμούρ Ιβάνοφ, συνελήφθη επίσης για παρόμοιους λόγους. Αλλα στελέχη του υπουργείου έχουν επίσης εμπλακεί σε υποθέσεις κατάχρησης και διαφθοράς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...