687
Το κεντρικό κτίριο του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα της Γαλλίας, στο Παρίσι | Twitter

Γαλλία: Η Λεπέν θα ιδιωτικοποιήσει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση αν…

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2024, 13:32
Το κεντρικό κτίριο του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα της Γαλλίας, στο Παρίσι
|Twitter

Γαλλία: Η Λεπέν θα ιδιωτικοποιήσει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση αν…

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2024, 13:32

H ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση (RN) της Μαρίν Λεπέν σκοπεύει να ιδιωτικοποιήσει τη δημόσια τηλεόραση και το ραδιόφωνο εάν κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο γαλλικό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος.

Ο Ζορντάν Μπαρντελά, πρόεδρος του κόμματος, δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση France 3 την Κυριακή ότι η φιλοδοξία του είναι να ιδιωτικοποιήσει την κρατική ραδιοτηλεόραση «για να εξοικονομήσει χρήματα».

Ο επίδοξος πρωθυπουργός της Γαλλίας τόνισε ότι η πώληση των δημόσιων ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών θα εξοικονομούσε περισσότερα από τρία δισ. ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν άλλες πολιτικές και πρόσθεσε ότι το μέτρο θα πάρει χρόνο και «δεν θα συμβεί σε 24 ώρες».

Ο Σεμπαστιέν Σενού, αντιπρόεδρος του κόμματος, δήλωσε σε συνέντευξή του στο France 2 ότι η δημόσια τηλεόραση και ραδιοφωνία στη Γαλλία χρειάζονται «λίγη ελευθερία, λίγο οξυγόνο».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ορισμένα μεγάλα προγράμματα στους εθνικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς «κλίνουν προς τα αριστερά ή προς την άκρα Αριστερά» και ότι δεν πρέπει να υπάρχουν «ταμπού» σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις.

Ο Σενού δήλωσε ότι το κόμμα σκοπεύει να πουλήσει τους εθνικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, αλλά να διατηρήσει τα διεθνή κανάλια που αποτελούν τη φωνή της Γαλλίας στο εξωτερικό, όπως το France 24 και το Arte, καθώς και τα κανάλια σε υπερπόντια εδάφη όπως η Μαρτινίκα και η Γουαδελούπη.

Ο Μακρόν ανακοίνωσε στις 9 Ιουνίου ότι προκηρύσσει βουλευτικές εκλογές, παίρνοντας το ρίσκο, καθώς η Ακροδεξιά κατατρόπωσε τους κεντρώους του στις ευρωεκλογές. Το αποτέλεσμα είναι αβέβαιο και το κόμμα της Λεπέν λαμβάνει μεγάλα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις.

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας France Télévisions, ο οποίος περιλαμβάνει τέσσερα εθνικά τηλεοπτικά κανάλια και 24 περιφερειακά κανάλια, είναι βασικός χρηματοδότης ταινιών, θεατρικών έργων και ντοκιμαντέρ και αποτελεί το κορυφαίο μέσο ενημέρωσης της Γαλλίας.

Το Radio France διαθέτει αρκετούς εθνικούς και τοπικούς σταθμούς και κυριαρχεί στο podcasting.

Ο δημόσιος ραδιοφωνικός σταθμός της, France Inter, είναι ο πιο δημοφιλής στη Γαλλία, με περισσότερους από επτά εκατομμύρια ακροατές την ημέρα.

Η Κλεμεντέν Οτέν, υποψήφια της αριστερής συμμαχίας, Νέου Λαϊκού Μετώπου, δήλωσε ότι οι ψηφοφόροι πρέπει να επιλέξουν την Αριστερά στις εκλογές για να «αποφύγουν τη σφαγή» στη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Οπως αναφέρει ο Guardian, η διαμάχη για την ιδιωτικοποίηση έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή για τη γαλλική κρατική τηλεόραση και ραδιοφωνία, η οποία έχει αποδυναμωθεί από την κατάργηση του τέλους αδείας και αντιμετωπίζει αβεβαιότητα σχετικά με το μελλοντικό μοντέλο χρηματοδότησής της.

Το 2022, ο Μακρόν κατήργησε το τηλεοπτικό τέλος των 138 ευρώ ετησίως για τους κατοίκους της ηπειρωτικής Γαλλίας.

Εκτοτε, η δημόσια ραδιοτηλεόραση χρηματοδοτείται από ένα κλάσμα του ΦΠΑ, αλλά αυτή η βραχυπρόθεσμη λύση θα λήξει το επόμενο έτος.

Οταν ο Μακρόν διέλυσε αιφνιδιαστικά το Κοινοβούλιο στον απόηχο των ευρωεκλογών, η νομοθεσία που έμεινε σε εκκρεμότητα, περιελάμβανε σχέδια για να αποφασιστεί πώς τα δημόσια μέσα ενημέρωσης θα μπορούσαν να χρηματοδοτούνται ανεξάρτητα.

Επιπλέον, οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς απήργησαν τον περασμένο μήνα, αφού η υπουργός Πολιτισμού του Μακρόν, Ρασίντα Ντατί, πρότεινε τη συγχώνευση των δημόσιων εταιρειών μέσων ενημέρωσης.

Οι δημοσιογραφικές ενώσεις κατηγόρησαν τον Μακρόν ότι προσπαθεί να αναδημιουργήσει την ORTF, τη δομή που συγκέντρωνε τη γαλλική δημόσια ραδιοτηλεόραση μέχρι τη δεκαετία του 1970, η οποία είχε επικριθεί για έλλειψη ανεξαρτησίας.

Ο Αλέξις Λεβριέ, ιστορικός των ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο της Ράιμς, δήλωσε: «Για το RN, η δημόσια ραδιοτηλεόραση αποτελεί στόχο. Η ιδιωτικοποίηση που σκέφτονται, είναι ένας τρόπος για να προσπαθήσουν να φιμώσουν τα μέσα ενημέρωσης τα οποία κατηγορούν ότι είναι “woke”, αριστερόφρονα και αντίθετα με την ιδεολογία τους. Είναι για να φιμώσουν εκείνα τα μέσα ενημέρωσης που θεωρούν ότι είναι “θρασύτατα”».

Είπε ακόμα ότι αν το RN αποκτήσει τον έλεγχο του Κοινοβουλίου και αποφασίσει να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση, θα επιλέξει να πουλήσει τον φορέα «σε αφεντικά των μέσων ενημέρωσης που είναι κοντά στις ιδέες τους».

Ενα ακόμα πιθανό σενάριο είναι το RN να αποφασίσει να διατηρήσει μια αποδυναμωμένη δημόσια υπηρεσία για να την ελέγχει.

«Αν η ραδιοτηλεόραση παραμείνει δημόσια αλλά στα χέρια του RN, τότε ο Μακρόν θα έχει διευκολύνει το έργο της Ακροδεξιάς αποδυναμώνοντας τους δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς μέσω της κατάργησης του τέλους αδείας και με τα σχέδια συγχωνεύσεων που αποσταθεροποίησαν τα μέσα ενημέρωσης», επισήμανε ο ιστορικός.

Ο ίδιος δήλωσε επίσης: «Η δημόσια ραδιοτηλεόραση στη Γαλλία βρίσκεται σε μια παράδοξη κατάσταση όπου ποτέ δεν είχε τόσο μεγάλο κοινό και υψηλά ποσοστά ικανοποίησης από τους τηλεθεατές και τους ακροατές, αλλά ποτέ δεν ήταν τόσο εύθραυστη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...