493
Είναι «καθήκον μας να έχουμε λάβει απόφαση ως το τέλος Ιουνίου», τόνισε ο Σαρλ Μισέλ | REUTERS/Johanna Geron

Χωρίς συμφωνία για την ηγεσία της ΕΕ η Σύνοδος των «27»

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2024, 01:30
Είναι «καθήκον μας να έχουμε λάβει απόφαση ως το τέλος Ιουνίου», τόνισε ο Σαρλ Μισέλ
|REUTERS/Johanna Geron

Χωρίς συμφωνία για την ηγεσία της ΕΕ η Σύνοδος των «27»

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2024, 01:30

«Δεν υπάρχει συμφωνία σε αυτό το στάδιο» για τα πρόσωπα τα οποία θα αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ (πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την κοινή εξωτερική πολιτική) δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ωστόσο, έγινε μια καλή πρώτη συζήτηση που κινήθηκε, όπως έκρινε, προς τη «σωστή κατεύθυνση».

Οπως εξήγησε, τα πολιτικά κόμματα κατέθεσαν τις προτάσεις τους και «θα έχουμε την ευκαιρία τις επόμενες ημέρες να εργαστούμε περαιτέρω για να προετοιμάσουμε την τελική απόφαση».

Υπενθύμισε, δε, ότι εξαρχής δεν αναμενόταν να ληφθεί απόφαση στο άτυπο δείπνο των ευρωπαίων ηγετών, αλλά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο θα συγκληθεί σε δέκα ημέρες, την 27η και την 28η Ιουνίου, στις Βρυξέλλες.

Ερωτηθείς αν αισιοδοξεί πως θα υπάρξει συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τέλη του μήνα, ο Σαρλ Μισέλ απάντησε πως είναι «καθήκον μας να έχουμε λάβει απόφαση ως το τέλος Ιουνίου».

Πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο θα πρέπει να λάβει επίσης αποφάσεις για τις κατευθύνσεις του επόμενου νομοθετικού κύκλου, λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, όπως και για τη στρατηγική ατζέντα της επόμενης πενταετίας.

Αργά τη νύχτα της Δευτέρας ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε από την πλευρά του ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν είναι «μακριά» από την επίτευξη συμφωνίας για τα κορυφαία αξιώματα στην ΕΕ.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η συμφωνία θα έχει επιτευχθεί πριν από τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, με άλλα λόγια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 27ης και 28ης Ιουνίου, ο Μακρόν απάντησε: «Νομίζω πως θα υπάρξει συμφωνία πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία, αλλά δεν είναι στόχος αυτό».

Και μπαίνοντας στο παζάρεμα, σημείωσε πως θα μπορούσε να επιτευχθεί ισορροπία αν προσφερόταν θέση εκτελεστικού αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Γαλλία.

O Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πολωνός ομόλογός του Ντόναλντ Τουσκ, είχαν τον ρόλο των δύο διαπραγματευτών της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, δηλαδή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στη συζήτηση για τα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα. Οι δύο ηγέτες είχαν συνάντηση με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, που είναι οι διαπραγματευτές των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

«Ο ΕΛΚ διεκδικεί τη συνέχιση της θητείας της Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης σε δηλώσεις του προσερχόμενος στις εργασίες του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Η κριτική του Ορμπαν

Ο Ούγγρος Βίκτορ Ορμπαν επέκρινε τις συζητήσεις. «Η βούληση του ευρωπαϊκού λαού αγνοήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες», είπε. «Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι σαφές: τα δεξιά κόμματα ενισχύθηκαν, η Αριστερά και οι φιλελεύθεροι έχασαν έδαφος. Το ΕΛΚ, από την άλλη πλευρά, αντί να ακούει τους ψηφοφόρους, τελικά συνεργάστηκε με τους σοσιαλιστές και τους φιλελεύθερους: σήμερα έκαναν μια συμφωνία και μοίρασαν τις κορυφαίες θέσεις εργασίας της ΕΕ μεταξύ τους», είπε.

«Δεν θα ενδώσουμε σε αυτό! Θα ενώσουμε τις δυνάμεις της ευρωπαϊκής δεξιάς και θα πολεμήσουμε ενάντια στους γραφειοκράτες υπέρ της μετανάστευσης και του πολέμου», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...