241
Στην Αβάνα οι ντόπιοι έβγαλαν πολλές φωτογραφίες με τα ρωσικά πλοία | REUTERS/Alexandre Meneghini

Καμία νέα Κρίση της Κούβας: τα ρωσικά πολεμικά απέπλευσαν από την Αβάνα

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουνίου 2024, 18:31
Στην Αβάνα οι ντόπιοι έβγαλαν πολλές φωτογραφίες με τα ρωσικά πλοία
|REUTERS/Alexandre Meneghini

Καμία νέα Κρίση της Κούβας: τα ρωσικά πολεμικά απέπλευσαν από την Αβάνα

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουνίου 2024, 18:31

«Ηταν κανονικού μεγέθους άσκηση για μια θαλάσσια δύναμη τόσο μεγάλη όσο η Ρωσική Ομοσπονδία». Με αυτή την περίτεχνη έκφραση εξήγησε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, τον ελλιμενισμό στην Αβάνα, από την περασμένη Τετάρτη, τεσσάρων πολεμικών πλοίων του ρωσικού στόλου, συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού υποβρυχίου «Καζάν» – οι πύραυλοι Κρουζ του οποίου δεν έφεραν πυρηνικές κεφαλές, όπως έσπευσαν να διευκρινίσουν οι κουβανοί κυβερνητικοί διά παν ενδεχόμενο.

Ο ρωσικός στολίσκος στο λιμάνι της Αβάνας στις 13 Ιουνίου (Maxar Technologies/Handout via REUTERS)

Τα ρωσικά πλεούμενα απέπλευσαν τη Δευτέρα 17 Ιουνίου, έτσι οι Κουβανοί έμειναν με τις «σέλφις» και με τις αναμνηστικές φωτογραφίες που έβγαλαν στο ντεκ της φρεγάτας «Ναύαρχος Γκόρτσκοφ» που είναι εξοπλισμένη με υπερηχητικούς πυραύλους τελευταίας τεχνολογίας, έγραψε η Corriere della Sera, ικανούς να αναπτύξουν ταχύτητα άνω των 9.600 χλμ./ώρα. «Η όλη ιστορία θύμισε τις σκοτεινές ώρες του Ψυχρού Πολέμου, το 1962, και τη λεγόμενη Κρίση των Πυραύλων. Τότε και για λίγο όλος ο πλανήτης κράτησε με αγωνία την ανάσα του».

Ακόμη και αν ο πόλεμος στην Ουκρανία ρίχνει τη σκιά του στη γειτονιά των ΗΠΑ, όλα στην Αβάνα κυλούν σε αργό ρυθμό. «Καμία απειλή για την περιοχή» δήλωσε και ο πρόεδρος Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ, ο οποίος δεν έχει την πολυτέλεια να πει κάποιο όχι στο Κρεμλίνο. Ο ιστορικός σύμμαχος της Κούβας εξακολουθεί να της παρέχει τουριστικό συνάλλαγμα και καύσιμα, δύο θησαυρούς άκρως απαραίτητους για την επιβίωση των Κουβανών, καθώς το νησί διέρχεται σοβαρότατη οικονομική κρίση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...