1787
|

Η κατάθεση της συζύγου του Απόστολου Λύτρα: Κατάπινα το αίμα μου – ένιωθα ότι πνίγομαι

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουνίου 2024, 17:51

Η κατάθεση της συζύγου του Απόστολου Λύτρα: Κατάπινα το αίμα μου – ένιωθα ότι πνίγομαι

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουνίου 2024, 17:51

Μεσάνυχτα Σαββάτου προς Κυριακή. Ο γνωστός ποινικολόγος Απόστολος Λύτρας μαζί με τη σύζυγό του –και επίσης δικηγόρο και βασικό μέλος του δικηγορικού του γραφείου– Σοφία Πολυζωγοπούλου, αποχωρούν από εστιατόριο των νοτίων προαστίων και επιστρέφουν στο σπίτι τους στα Βριλήσσια.

Ηδη από το χώρο του εστιατορίου υπάρχει ένταση μεταξύ τους, η οποία συνεχίζεται και μέσα στο αυτοκίνητο.

Αφορμή για τις αντεγκλήσεις, κάποια μηνύματα που έστελνε στο κινητό της η 37χρονη δικηγόρος.

Η κατάσταση βγαίνει γρήγορα εκτός ελέγχου και ο καβγάς του ζευγαριού παίρνει βίαιη μορφή, με τον γνωστό ποινικολόγο να χτυπά στο πρόσωπο τη σύζυγό του. Σε κάποιο σημείο της διαδρομής σταματά το όχημά του και ακολουθούν απανωτά χτυπήματα σε βάρος της Σοφίας Πολυζωγοπούλου που δεν μπορεί καν να αμυνθεί.

Η κατάθεση

Η περιγραφή της στην κατάθεση που η ίδια έδωσε αργά το βράδυ της Κυριακής αφού είχε πρώτα περάσει από τα επείγοντα, είναι ανατριχιαστική:

«Χθες 15/06/2024 πήγαμε μαζί σε εστιατόριο στη Βουλιαγμένη στα νότια προάστια με μια μεγάλη παρέα. Κάποια στιγμή γύρω στις 23.30 λογομαχήσαμε για μια ασήμαντη αφορμή και συγκεκριμένα γιατί εγώ κοίταζα το κινητό μου και ο σύζυγός μου δεν ξέρω τι θεώρησε πάντως μου έκανε σκηνή ζηλοτυπίας.

Η αλήθεια είναι ότι εγώ μιλούσα με την αδελφή μου στην οποία είχα αφήσει το παιδί μου για να βγούμε και η οποία μου έστελνε βιντεάκια με την μικρή μου.

Μου ζήτησε επιτακτικά να φύγουμε αλλιώς θα έκανε φασαρία μέσα στο μαγαζί» αναφέρει η σύζυγος του γνωστού ποινικολόγου.

«Εγώ επειδή τον είδα σε κατάσταση άνευ λόγου έξαλλη τον ακολούθησα και φύγαμε για να μην εκτεθούμε μπροστά σε φίλους μας και στον υπόλοιπο κόσμο. Μόλις έβαλε μπροστά το αυτοκίνητο άρχισε να με βρίζει και μου έριξε την πρώτη μπουνιά.

Αρχισε να τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα και σε μικρή απόσταση σε ένα απόμερο μέρος δεξιά του δρόμου που είχε χώρο σταμάτησε το αυτοκίνητο και με χτύπησε στο πρόσωπο έχοντας τα χέρια του σε γροθιά.

Σημειωτέον ότι όλη αυτή την ώρα μου είχε πάρει το κινητό.

Η πόρτα ήταν κλειδωμένη. Ούρλιαζα βοήθεια και τον παρακαλούσα να σταματήσει, ενώ το πρόσωπό μου ήταν γεμάτο αίματα και τα κατάπινα και ένιωθα ότι πνίγομαι.

Κάποια στιγμή ένιωθα ότι χάνω τις αισθήσεις μου. Προφανώς με είδε σε αυτή την κατάσταση και σταμάτησε.

Τον παρακαλούσα να με πάει σε κάποιο νοσοκομείο και να μου δώσει το κινητό μου προκειμένου να ειδοποιήσω την αδελφή μου ή κάποιον δικό μου. Ο ίδιος δεν ανταποκρινόταν σε τίποτα από όλα αυτά παρότι του έλεγα ότι θα πεθάνω γιατί αιμορραγούσα πάρα πολύ! Ακόμα και τα ρούχα μου είχαν γεμίσει αίματα.

Με οδήγησε στο σπίτι. Εγώ όταν μπήκα μέσα με όσες δυνάμεις είχα γιατί ζαλιζόμουν πολύ και ήμουν πολύ χτυπημένη του είπα ότι πάω να πλυθώ. Οταν ανέβηκα στο δωμάτιο προκειμένου να πάρω το κουμπί πανικού που είναι συνδεδεμένο με τον συναγερμό και χτυπάει κατευθείαν στην αστυνομία με πρόλαβε και το πήρε αυτός και συνέχιζε να κρατάει το κινητό μου.

Ζαλιζόμουν πολύ και αιμορραγούσα πολύ από τη μύτη. Μου είπε να πλυθώ και να αλλάξω ρούχα και εγώ τον παρακαλούσα να με πάει σε ένα νοσοκομείο. Εγώ του είπα ότι αν με πάει στο νοσοκομείο δεν θα πω ότι με χτύπησε αλλά ότι έπεσα μόνη μου. Πράγματι μου είπε να κάνω ένα μπάνιο και να αλλάξω ρούχα και με πήγε στην Ευρωκλινική.

Μπήκαμε μαζί στην είσοδο της Ευρωκλινικής. Είπα ότι θέλω να με δει γιατρός στα επείγοντα επειδή έχω χτυπήσει στο κεφάλι. Με πήρε κατευθείαν ο γιατρός στο εξεταστήριο μόνη μου και δεν επέτρεψε στον σύζυγό μου να μπει. Μαζί ήρθε και μια νοσοκόμα. Μόλις με πλησίασε η νοσοκόμα της είπα αμέσως ότι με έχει χτυπήσει ο άνδρας μου. Οτι φοβάμαι και τον ίδιο και το είπα και στον γιατρό. Μου είπαν ότι θα ειδοποιήσουν την αστυνομία… Οπως πράγματι και έγινε.

Μου παρείχαν τις πρώτες βοήθειες. Οταν έκτοτε ο αστυνομικός, επειδή δεν ήθελα να καταλάβει κάτι ο άνδρας μου και να φύγει και δεν ήξερα αν εκείνη την στιγμή έπρεπε να τον εμπιστευθώ, κυρίως δεν ήθελα να φύγει γιατί δεν είχα ειδοποιήσει την αδερφή μου για το τι είχε συμβεί γιατί κρατούσε την κόρη μου. Είπα στον αστυνομικό ότι είμαι δικηγόρος και δεν ήθελα να δώσω κατάθεση εκείνη την στιγμή αλλά του είπα να πάρει την κατάθεση του γιατρού. Ενώ εγώ θα πήγαινα να εξεταστώ από ιατροδικαστή.

Σημειωτέον ότι αμέσως μόλις είπα στον γιατρό τι είχε συμβεί έβγαλε φωτογραφίες με το κινητό του. Οταν έφτασε η αστυνομία ο σύζυγός μου έδωσε το κινητό μου στον γιατρό ο οποίος μου το έδωσε και έτσι έβγαλα φωτογραφίες με το δικό μου κινητό τις οποίες θα τυπώσω και θα σας τις προσκομίσω.

Ο αστυνομικός επέμενε ότι έπρεπε να δώσω κατάθεση εκείνη την στιγμή. Του είπα να γράψει ότι έπεσα από τις σκάλες και να μου δώσουν κουμπί πανικού έτσι ώστε οι αστυνομικοί να αντιληφθούν τι είχε συμβεί και όχι ο άνδρας μου.

Φοβούμενη μήπως κάποιος τον ειδοποιήσει και φύγει από το νοσοκομείο. Για τον ίδιο λόγο στην κατάθεσή μου στους αστυνομικούς είπα ότι δεν επιθυμώ εξέταση από ιατροδικαστή.

Ο γιατρός ενημέρωσε ότι έχω υποστεί διάσειση, αιμάτωμα στο κρανίο κάταγμα ρινός, μώλωπες στα μάτια, στα ζυγωματικά, κήλη, κάταγμα στα δάχτυλα, θλαστικά τραύματα στα χέρια και στο κρανίο.

Ο γιατρός με ειδοποίησε ότι οι αστυνομικοί πήραν τον σύζυγό μου και εγώ υπέγραψα τις πρωινές ώρες για να φύγω από την κλινική ενώ είχα ειδοποιήσει την αδελφή μου και μια φίλη μου. Οι συστάσεις των γιατρών της κλινικής ήταν να παραμείνω εκεί».

Η σύζυγος του Απόστολου Λύτρα επιβεβαίωσε ότι εκείνος δεν είχε δείξει βίαιη συμπεριφορά στο παρελθόν: «Τον Οκτώβρη του είχα ζητήσει να χωρίσουμε αλλά δεν ήταν βίαιος παρότι ήταν δύσκολος ως χαρακτήρας».

«Δεν ήταν ποτέ βίαιος μαζί μου ακόμα και όταν είχαμε προβλήματα. Δεν με έχει χτυπήσει όσα χρόνια είμαστε μαζί», ανέφερε η Σοφία Πολυζωγοπούλου.

Ο ρόλος του γιατρού που δεν φοβήθηκε ούτε συμβιβάστηκε

Το ίδιο ανατριχιαστική ήταν και η έκθεση του γιατρού που είδε και εξέτασε την άγρια ξυλοκοπημένη γυναίκα στα επείγοντα της κλινικής:

«Κλινικά, φέρει εκχυμώσεις και οίδημα προσώπου – μέτωπο, ζυγωματικά, αμφώ- εκχυμώσεις οφθαλμικών κογχών (racoon eyes), θλαστικό τραύμα δεξιού λοβού, ωτος, οίδημα και αιμορραγία ρινός, εκδορές και οιδήματα άνω και κάτω χείλους. Η γυναίκα φέρει αίματα στο τριχωτό κεφαλής όπως και τούφες μαλλιών στα ρούχα και στο σώμα της».

Τα χτυπήματα είναι τόσο εμφανή, αναφέρει το ρεπορτάζ του Μega, που η 37χρονη αμέσως τραβά την προσοχή σύσσωμου του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που πέφτει πάνω στο περιστατικό.

«Στην αρχή όταν μπήκαν στην κλινική δεν καταλάβαμε ποιοι ήταν. Η γυναίκα ήταν εμφανώς καταβεβλημένη και την βάλαμε να καθίσει σε αμαξίδιο. Η γυναίκα είχε χτυπήσει στη γλώσσα και στο στόμα και ήταν αδύνατον να μιλήσει. Ο δικηγόρος ήταν εκεί για να την βοηθά με την επικοινωνία έως ότου ο γιατρός του ζήτησε να βγει έξω από τον θάλαμο, κάτι που συχνά ζητούν οι γιατροί από τους συνοδούς», αναφέρει μία από τις περιγραφές.

Η γυναίκα μένει μόνη με τον γιατρό. Η αρχική εκδοχή, ότι δηλαδή «έπεσε από τις σκάλες», καταρρίπτεται μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα.

«Τα τραύματα που βλέπω εγώ είναι από χέρι και όχι από πτώση»,  της λέει ο  γιατρός, ενώ στην ερώτησή του αν ο άνθρωπος που την μετέφερε στο νοσοκομείο ήταν εκείνος που τη χτύπησε, η 37χρονη έγνεψε καταφατικά.

«Αρχισα να την εξετάζω και μόλις διαπίστωσα ότι τα τραύματα δεν ήταν από πτώση σε σκάλα, αλλά από ανθρώπινο χέρι, κοιτώντας παράλληλα τις εξετάσεις και ενώ ήμασταν μόνοι μας της είπα “δεν έχεις πέσει από τη σκάλα, πες μου εμπιστευτικά σε χτυπάει ο άνδρας σου”; Και εκείνη μου κούνησε καταφατικά το κεφάλι της. Χωρίς δεύτερη σκέψη ενημέρωσα τις Αρχές».

Φοβισμένη σοκαρισμένη αδυνατούσε να μιλήσει, είχε αίματα στο κεφάλι και το πρόσωπο, εκδορές, εκχυμώσεις κατάγματα, μέχρι και τούφες από τα μαλλιά της είχαν πέσει πάνω της, στα ρούχα της.

Ο γιατρός της κλινικής κάλεσε αμέσως τις Αρχές και κατήγγειλε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας.

Οταν έφτασαν εκεί αστυνομικοί της Αμεσης Δράσης είδαν τον 52χρονο δικηγόρο και τη σύζυγο του. Το ζευγάρι επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η 37χρονη γυναίκα είχε πέσει από τις σκάλες και ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος εμπλοκής της Αστυνομίας.

Αυτά υποστήριξε άλλωστε αρχικά και η ίδια στην πρώτη κατάθεση της, ότι δηλαδή έπεσε από τις σκάλες και πως δεν επιθυμούσε την ποινική δίωξη του συζύγου της. Η επιμονή όμως του γιατρού ήταν αρκετή για την σύλληψη του δράστη.

Οπως υπογράμμισε, τα τραύματα που είδε, έχουν προκληθεί από ανθρώπινο χέρι και  σε κατ’ ιδίαν συνομιλία τους το θύμα του αποκάλυψε την ταυτότητα του θύτη.

Ο Απόστολος Λύτρας συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, ο οποίος του άσκησε κακουργηματική δίωξη για το αδίκημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης.

Ενώπιον της ανακρίτριας, ο 52χρονος ποινικολόγος άλλαξε τους αρχικούς του ισχυρισμούς στους αστυνομικούς και στην απολογία του που κράτησε δύο ώρες ομολόγησε τον άγριο ξυλοδαρμό της συζύγου του.

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, με απόφαση ανακρίτριας και εισαγγελέως, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Στις δηλώσεις του ζήτησε συγγνώμη από τη σύζυγο και τις τρεις κόρες του, επικαλέστηκε ψυχολογικά προβλήματα και δήλωσε ότι θα αναζητήσει βοήθεια για να θεραπευτεί.

Η άρτια, λεπτομερής περιγραφή των βλαβών που είχε υποστεί η σύζυγος του ποινικολόγου στην αναφορά του γιατρού  -παρότι δεν είναι ιατροδικαστής, έχει αποτυπώσει με ακρίβεια τις βλάβες, και είναι σωστά διατυπωμένες, δεν αρκέστηκε στη περιγραφή των τραυμάτων, αλλά έκανε και απεικονιστικές εξετάσεις- οφείλεται στο γεγονός ότι ήταν έμπειρος απέναντι σε τέτοια περιστατικά και είχε καταγγείλει αντίστοιχα (με θύματα όχι μόνο γυναίκες αλλά και παιδιά) κατά το παρελθόν.

«Είναι καλό ότι υπάρχει ο νόμος γιατί οι νοσηλεύτριες στα επείγοντα έκλαιγαν μαζί με το θύμα και έλεγαν να μην μπλέξουν. Δώστε λίγο βάση σε αυτό. Δεν τον γνωρίζουν οι υγειονομικοί τον νόμο, δεν έχουμε χρόνο να διαβάζουμε νόμους. Ο συγκεκριμένος γιατρός έχει πάρει την ίδια απόφαση αρκετές φορές, δεν είναι η πρώτη φορά. Την πήρε ακόμη και στις παιδιατρικές κλινικές. Είναι αυτό που κάνει κάθε μέρα αλλά λόγω προσώπων βγήκε προς τα έξω. Το κάνει κάθε μέρα. Δεν είναι κάτι καινούργιο για αυτόν.Με ένα βλέμμα την κατάλαβε ο γιατρός, όχι νεύμα, βλέμμα. Δώστε βάση σε αυτό, οι κοινωνικοί λειτουργοί, οι δάσκαλοι, οι καθηγητές, οι γιατροί, να λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο. Δεν φοβήθηκε, με όλα αυτά που γίνονται να δει στις ειδήσεις την επόμενη ημέρα μια γυναικοκτονία και να ξέρει ότι την προηγούμενη η γυναίκα ήταν στα χέρια του, δεν θα το άντεχε όποιος και εάν ήταν», αναφέρεται χαρακτηριστικά σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του Mega.

Πειθαρχική δίωξη από τον ΔΣΑ

Πειθαρχική δίωξη για παράβαση ποινικού νόμου σε βάρος του δικηγόρου Απόστολου Λύτρα άσκησε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) Δημήτρης Βερβεσός.

Ειδικότερα, ο κ. Βερβεσός άσκησε αυτεπάγγελτη πειθαρχική δίωξη, όπως υποχρεούται από τον Κώδικα περί Δικηγόρων, σε βάρος του ποινικολόγου, μετά την επίσημη ενημέρωση που είχε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ότι σε βάρος του Απόστολου Λύτρα κινήθηκε ποινική διαδικασία σε βαθμό κακουργήματος για ενδοοικογενειακή βία σε βάρος της επίσης δικηγόρου συζύγου του.

Κατά συνέπεια, η υπόθεση πλέον θα διερευνηθεί απευθείας από το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΔΣΑ και καθίσταται άνευ αντικειμένου και σταματάει η πειθαρχική προκαταρκτική έρευνα που είχε παραγγελθεί προηγουμένως.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...