515
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Κιμ Γιονγκ Ουν στη Ρωσία, τον Σεπτέμβριο | Sputnik/Mikhail Metzel/Kremlin via REUTERS

Ο Πούτιν θα δει τον φίλο του τον Κιμ στη Βόρεια Κορέα

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουνίου 2024, 16:28
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Κιμ Γιονγκ Ουν στη Ρωσία, τον Σεπτέμβριο
|Sputnik/Mikhail Metzel/Kremlin via REUTERS

Ο Πούτιν θα δει τον φίλο του τον Κιμ στη Βόρεια Κορέα

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουνίου 2024, 16:28

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα επισκεφθεί τη Βόρεια Κορέα την Τρίτη και την Τετάρτη ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο, μια εξαιρετικά σπάνια επίσκεψη που υποδηλώνει την αυξανόμενη συνεργασία της Μόσχας με ένα απομονωμένο κράτος εξοπλισμένο με πυρηνικά.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ανανέωσε την πρόσκληση προς τον ρώσο πρόεδρο κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στη ρωσική Απω Ανατολή τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ο Πούτιν έχει να επισκεφθεί την Πιονγιάνγκ από τον Ιούλιο του 2000.

«Σύμφωνα με την πρόσκληση του Επικεφαλής των Κρατικών Υποθέσεων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα πραγματοποιήσει φιλική επίσκεψη στην Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας στις 18-19 Ιουνίου» ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Μετά τη Βόρεια Κορέα, ο Πούτιν θα επισκεφθεί το Βιετνάμ στις 19-20 Ιουνίου, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Σε μια εποχή που η Μόσχα χρειάζεται μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών για τον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας, οι δύο αρχηγοί αναμένεται να υποσχεθούν και πάλι δημόσια υποστήριξη ο ένας στον άλλον, σημείωσε η Washington Post.

Η επίσκεψη θα αναδείξει επίσης τη μακροβιότητα της αυταρχικής ηγεσίας και στις δύο χώρες: Ο Πούτιν επισκέφθηκε για τελευταία φορά τη Βόρεια Κορέα πριν από 24 χρόνια, λίγο αφότου έγινε πρόεδρος για πρώτη φορά, όταν η χώρα διοικούνταν ακόμα από τον Κιμ Γιονγκ Ιλ, τον πατέρα του σημερινού δικτάτορα.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαιρέτισε την Πέμπτη τις καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

«Το δυναμικό για την ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων είναι πολύ βαθύ», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το Interfax. «Πιστεύουμε ότι το δικαίωμά μας να αναπτύσσουμε καλές σχέσεις με τους γείτονές μας δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία σε κανέναν και δεν μπορεί και δεν πρέπει να αμφισβητείται από κανέναν».

Το ταξίδι του Πούτιν θα ανταποδώσει την επίσκεψη του Κιμ στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ο βορειοκορεάτης δικτάτορας χαρακτήρισε τις σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία ως ύψιστη προτεραιότητά του και υποσχέθηκε υποστήριξη στον «ιερό αγώνα» της Μόσχας κατά της Ουκρανίας.

Ο Λευκός Οίκος έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τη Βόρεια Κορέα ότι στέλνει «εξοπλισμό και πυρομαχικά» στη Ρωσία για να αναπληρώσει τις φθίνουσες προμήθειές της για τον πόλεμο στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων βαλλιστικών πυραύλων με βεληνεκές περίπου 800 χλμ και εκτοξευτών πυραύλων.

Η Βόρεια Κορέα πιστεύεται ότι διαθέτει ένα μεγάλο απόθεμα παλαιών βλημάτων πυροβολικού και πυραύλων που θα ήταν συμβατά με τα σοβιετικά και ρωσικά οπλικά συστήματα τα οποία χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία, καθώς και μια παραγωγική ικανότητα που θα βοηθούσε τη Ρωσία να διατηρήσει τον υψηλό ρυθμό καύσης πυρομαχικών, καθώς το Κρεμλίνο επιδιώκει να αυξήσει την εγχώρια παραγωγή.

Η Πιονγιάνγκ, από την πλευρά της, επιδιώκει να ενισχύσει την ταλαιπωρημένη οικονομία της -παλεύει με οικονομικές δυσκολίες και επισιτιστική ανασφάλεια μετά την πανδημική απομόνωση και τα χρόνια κυρώσεων- και να αποκτήσει πρόσβαση στην προηγμένη τεχνολογία της Μόσχας για τα προγράμματα δορυφόρων και πυρηνικών όπλων της.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Σεπτεμβρίου, ο Πούτιν πήγε τον Κιμ στο κοσμοδρόμιο Βοστότσνι, το οποίο συμβολίζει τις φιλοδοξίες της Μόσχας για πρωτοποριακή διαστημική τεχνολογία. Εκείνη την εποχή, αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας προειδοποίησαν ότι η Βόρεια Κορέα ενδέχεται να αναζητά προηγμένες τεχνολογίες από τη Ρωσία για να ενισχύσει τις πυρηνικές και οπλικές φιλοδοξίες της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...