404
Το Giuseppe Garibaldi σε άσκηση στη Μεσόγειο, το 2019. Το 2024 γίνεται σκηνή όπερας | Francesco Militello Mirto/NurPhoto via Getty Images

Πώς είναι να βλέπεις όπερα σε κατάστρωμα αεροπλανοφόρου

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2024, 10:00
Το Giuseppe Garibaldi σε άσκηση στη Μεσόγειο, το 2019. Το 2024 γίνεται σκηνή όπερας
|Francesco Militello Mirto/NurPhoto via Getty Images

Πώς είναι να βλέπεις όπερα σε κατάστρωμα αεροπλανοφόρου

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2024, 10:00

Είναι μια περίπτωση κατά την οποία η έκφραση «ανεβάζω όπερα» αποκτά και κυριολεκτική σημασία, καθώς το εμβληματικό έργο του Τζάκομο Πουτσίνι «Μαντάμα Μπάτερφλαϊ» πρόκειται πράγματι να ανέβει σε ένα αεροπλανοφόρο.

Το καμάρι του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο έχει εμπλακεί σε πολεμικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, το Αφγανιστάν και το Κοσσυφοπέδιο και με περισσότερα από 40 χρόνια υπηρεσίας στο ενεργητικό του, το αεροπλανοφόρο Giuseppe Garibaldi, πρόκειται να παροπλιστεί αργότερα φέτος, οπότε αποφάσισε να βγει από τη σκηνή με στιλ: Φιλοξενώντας την πρώτη παράσταση όπερας σε πλοίο του Ναυτικού.

Από το λιμάνι καταγωγής του, τον Τάραντα της Απουλίας, το πρώτο αεροπλανοφόρο της Ιταλίας περιπλανήθηκε σε όλον τον κόσμο και θα καταλήξει στον κόλπο της Λα Σπέτσια, νοτιοανατολικά της Γένοβας, αργότερα αυτή την εβδομάδα, για δύο παραστάσεις της Μαντάμα Μπάτερφλαϊ.

Μόλις αγκυροβολήσει, οι εργάτες θα κατασκευάσουν μια σκηνή 20 x 8 μέτρων στο κατάστρωμα απονήωσης, με θέση ορχήστρας στο κέντρο της, σύμφωνα με τους Times. Δύο ελικόπτερα θα πλαισιώσουν τη σκηνή, με τον πύργο ελέγχου να συνεισφέρει στο επιβλητικό σκηνικό.

Ενα κοινό 450 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων τοπικών αξιωματικών και προσωπικού του Ναυτικού, θα παρακολουθήσει τις δύο παραστάσεις, που θα δοθουν στις 22 και 23 Ιουνίου και οι οποίες αποτελούν μέρος των εορτασμών για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Πουτσίνι.

Η παράσταση θα περιλαμβάνει εικόνες που θα προβάλλονται στον πύργο ελέγχου και ο Πίνκερτον, ο αμερικανός εραστής της Μπάτερφλαϊ, θα κάνει την είσοδό του στη σκηνή βγαίνοντας από ένα ελικόπτερο.

Η όπερα μιλάει για έναν αξιωματικό του Ναυτικού των ΗΠΑ που παντρεύεται μια 15χρονη γιαπωνέζα γκέισα στο Ναγκασάκι και την εγκαταλείπει την επόμενη μέρα. Επιστρέφει τρία χρόνια αργότερα για να διεκδικήσει τον γιο του.

«Οι θεατές θα γυρίσουν τα κεφάλια τους προς τον κόλπο της Λα Σπέτσα και θα νιώσουν σαν να βρίσκονται στον κόλπο του Ναγκασάκι», είπε στους Times ο σκηνοθέτης της παράστασης, Πάολο Πανίτσα. Οι θέσεις για την δωρεάν εκδήλωση -που διοργανώνεται από το δήμο της La Spezia και την Amici del Loggiato, μια ένωση που προωθεί νέους τραγουδιστές- έχουν φυσικά εξαντληθεί.

Καθώς το κατάστρωμα του αεροπλανοφόρου δεν προσφέρει φυσική αντήχηση, οι φωνές των τραγουδιστών -με επικεφαλής την κινέζα σοπράνο Ερικα ΓουένΜενγκ Γκου στον ομώνυμο ρόλο- θα ενισχυθούν μέσω ενός εξελιγμένου συστήματος ηχείων, εξήγησε στους Times ο μαέστρος Ρομπέρτο Σερβίλε.

Το καστ προετοιμάζεται στην ξηρά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες και θα έχει στη διάθεσή του μόνο τρεισήμισι μέρες για να κάνει πρόβες στο πλοίο.

«Είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει», είπε ο Σερβίλε. «Ψηλαφίζουμε στο σκοτάδι».

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...