673
Χειραψία του Εμανουέλ Μακρόν με τον Φρανσουά Ολάντ, σε πρόσφατη τελετή μνήμης για τη δολοφονία πολιτών από αξιωματικό των Ναζί, στην Τουλ | CAROLINE BLUMBERG/Pool via REUTERS

Γαλλία: Υποψήφιος ο Ολάντ στις βουλευτικές εκλογές

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουνίου 2024, 13:59
Χειραψία του Εμανουέλ Μακρόν με τον Φρανσουά Ολάντ, σε πρόσφατη τελετή μνήμης για τη δολοφονία πολιτών από αξιωματικό των Ναζί, στην Τουλ
|CAROLINE BLUMBERG/Pool via REUTERS

Γαλλία: Υποψήφιος ο Ολάντ στις βουλευτικές εκλογές

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουνίου 2024, 13:59

Ο σοσιαλιστής πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε το Σάββατο ότι θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για το Kοινοβούλιο, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του διαδόχου του, Εμανουέλ Μακρόν, να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Η διάλυση της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης από τον Μακρόν μετά τη νίκη της γαλλικής Ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές, δημιούργησε μία νέα αριστερή συμμαχία.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να φέρνουν την Ακροδεξιά άνετα στην πρώτη θέση.

Το Σάββατο, η αστυνομία εκτίμησε ότι 250.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σε όλη τη Γαλλία ενάντια στην προοπτική της Ακροδεξιάς να έρθει στην εξουσία.

Ο Ολάντ, πρόεδρος της Γαλλίας από το 2012 έως το 2017, εγκατέλειψε το αξίωμά του με το χαμηλότερο ποσοστό έγκρισης που είχε καταγράψει ποτέ απερχόμενος πρόεδρος.

Τον απορρίπτουν τμήματα της Ακροαριστεράς, ενώ ακόμη και η ηγεσία των Σοσιαλιστών τον αντιμετωπίζει με καχυποψία.

Ο Ολάντ θα είναι υποψήφιος βουλευτής στο νοτιοδυτικό διαμέρισμα Κορέζ για το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, μια αριστερή ομάδα που σχηματίστηκε για τις εκλογές και περιλαμβάνει τους Σοσιαλιστές, τους Ακροαριστερούς, τους Πράσινους και τους Κομμουνιστές.

«Μια εξαιρετική απόφαση για μια εξαιρετική κατάσταση», δήλωσε ο Ολάντ στους δημοσιογράφους, εξηγώντας την αιφνιδιαστική επιστροφή του.

«Δεν επιδιώκω τίποτα για τον εαυτό μου», είπε, μετά από έναν καταιγισμό πρόσφατων εμφανίσεων στα ΜΜΕ, που προκάλεσαν εικασίες ότι μπορεί να εξετάζει το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την προεδρία, σημείωσε ο Guardian. «Θέλω απλώς να προσφέρω τις υπηρεσίες μου», τόνισε.

Ο Ολάντ έχει ήδη υποστηρίξει τη νέα ευρεία αριστερή συμμαχία, λέγοντας ότι «πρέπει όλοι να κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι η Ακροδεξιά δεν θα έρθει στην εξουσία στη Γαλλία».

Επισήμως, το Σοσιαλιστικό Κόμμα αντέδρασε ουδέτερα στην κίνηση αυτή, με τον επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής του, Πιέρ Ζουβέ, να δηλώνει απλώς ότι «έλαβε γνώση» της υποψηφιότητας.

Αλλά ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι είναι «συντετριμμένο» από την είδηση, ενώ παραδέχτηκε: «Είπαμε ότι θέλαμε την ευρύτερη δυνατή αριστερή πτέρυγα».

Οι εκλογές προκηρύχθηκαν από τον Μακρόν όταν η Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν κατατρόπωσε το δικό του κεντρώο κυβερνών κόμμα στις ευρωεκλογές, καταγράφοντας υπερδιπλάσιο ποσοστό.

Ο πρώτος γύρος έχει οριστεί για τις 30 Ιουνίου και ο δεύτερος για τις 7 Ιουλίου.

Σε ολόκληρη τη Γαλλία το Σάββατο, οι διαδηλωτές κινητοποιήθηκαν εναντίον της  Ακροδεξιάς και της πιθανότητας ο 28χρονος Ζορντάν Μπαρντελά, να γίνει πρωθυπουργός.

«Πίστευα ότι δεν θα έβλεπα ποτέ την Ακροδεξιά να έρχεται στην εξουσία και τώρα μπορεί να συμβεί», δήλωσε στον Guardian η Φλοράνς Νταβίντ, 60 ετών, η οποία συμμετείχε στη διαδήλωση στο Παρίσι.

Ο νέος αριστερός συνασπισμός αντιμετώπισε την πρώτη του κρίση το Σάββατο, αφού ορισμένοι εξέχοντες βουλευτές του ακροαριστερού κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία διαπίστωσαν ότι δεν είχαν προταθεί για να θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα.

Πολλοί είχαν διαφωνήσει κάποια στιγμή δημοσίως με τον αμφιλεγόμενο αρχηγό του κόμματος, Ζαν-Λικ Μελανσόν, και οι ίδιοι και οι υποστηρικτές τους εντός της νέας συμμαχίας κατήγγειλαν «εκκαθάριση».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα 20 minutes, ο Μελνσόν δήλωσε ότι κανείς δεν εγγυάται μια έδρα εφ’ όρου ζωής, προσθέτοντας: «Η πολιτική συνοχή και η αφοσίωση στην πρώτη κοινοβουλευτική ομάδα της Αριστεράς είναι επίσης προϋπόθεση για να κυβερνήσουμε».

Αλλά πολλοί εξοργίστηκαν όταν είδαν ότι υποψήφιος θα ήταν ξανά ο στενός σύμμαχος του Μελανσόν, Αντριέν Κουατανέν, παρά την καταδίκη του το 2022 για ενδοοικογενειακή βία.

Ένας άλλος πρώην πρόεδρος, ο Νικολά Σαρκοζί, πήρε θέση στη διαμάχη για την απόφαση του Ερίκ Σιοτί, του ηγέτη του δεξιού γκολικού κόμματος Les Républicains, να επιδιώξει εκλογική συμφωνία με την Λεπέν.

Η πρόθεση του Σιοτί προκάλεσε οργή στο εσωτερικό του κόμματος και κίνηση της ηγεσίας του να τον αποπέμψει, την οποία μπλόκαρε την Παρασκευή δικαστήριο του Παρισιού.

Ο Σαρκοζί δήλωσε στην εφημερίδα Journal du Dimanche ότι ο Σιοτί θα έπρεπε να είχε συμβουλευτεί την ηγεσία του κόμματος για τις προθέσεις του να συμμαχήσει με την Ακροδεξιά και να θέσει το ζήτημα σε ψηφοφορία των μελών. «Ετσι, θα μπορούσε να είχε διευθετηθεί με ηρεμία και σαφήνεια», είπε.

Αμφισβήτησε όμως το όφελος μίας τέτοιας συμμαχίας, λέγοντας ότι οι Ρεπουμπλικανοί θα ήταν υποδεέστεροι της Λεπέν στον συνασπισμό.

Ο Σαρκοζί πρόσθεσε ότι ο Μπαρντελά «δεν ήταν σε θέση να διαχειριστεί τίποτα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...