599
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την πρόεδρο της Ελβετίας Βιόλα Αμχερτ και τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι | ALESSANDRO DELLA VALLE/Pool via REUTERS

Στην Ελβετία ο Μητσοτάκης για τη Διάσκεψη για την Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2024, 10:39
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την πρόεδρο της Ελβετίας Βιόλα Αμχερτ και τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι
|ALESSANDRO DELLA VALLE/Pool via REUTERS

Στην Ελβετία ο Μητσοτάκης για τη Διάσκεψη για την Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2024, 10:39

Η συμμετοχή του Πρωθυπουργού –όπως και της πλειονότητας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ– στη Διάσκεψη για την Ειρήνη στην Ουκρανία που πραγματοποιείται στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας στις 15 και 16 Ιουνίου αποτελεί «μήνυμα στήριξης στην Ουκρανία και στην επίτευξη μιας συνολικής, δίκαιης και διαρκούς ειρήνης, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Στόχος της Διάσκεψης που συνδιοργανώνεται από την Ελβετία και την Ουκρανία και πιάνει το νήμα από αντίστοιχες συζητήσεις και συναντήσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί τους προηγούμενους μήνες, είναι ο διάλογος για τους τρόπους επίτευξης μιας συνολικής, δίκαιης και διαρκούς ειρήνης στην Ουκρανία σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, η προώθηση μιας κοινής αντίληψης για το πλαίσιο επίτευξης αυτού του σκοπού και ο καθορισμός ενός οδικού χάρτη για την εμπλοκή και των δύο μερών σε μια μελλοντική ειρηνευτική διαδικασία.

Η Διάσκεψη εστιάζει σε τρεις θεματικές:

  1. επισιτιστική ασφάλεια και ελευθερία ναυσιπλοΐας,
  2. πυρηνική ασφάλεια
  3. ανθρώπινη διάσταση (απελευθέρωση κρατουμένων πολέμου και απαχθέντων παιδιών), οι οποίες έχουν ως βάση τη «Φόρμουλα για την Ειρήνη» (σχέδιο δέκα σημείων) που είχε παρουσιάσει ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον Νοέμβριο του 2022.

Σε ό,τι αφορά την επισιτιστική ασφάλεια, ζήτημα με σημαντικές διεθνείς προεκτάσεις, τις οποίες έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπενθυμίζεται ότι κατά την επίσκεψή του στην Οδησσό ο Πρωθυπουργός είχε τονίσει τη σημασία τόσο της ιστορικής πόλης ως του βασικού λιμανιού εξαγωγών προς την Ευρώπη και τον κόσμο, όσο και της διατήρησης ανοικτού διαύλου ναυσιπλοϊας για να μπορεί η Ουκρανία να εξάγει τα προϊόντα της, επισήμαναν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές.

Στη Διάσκεψη αναμένεται να μετάσχουν αρχηγοί και εκπρόσωποι κρατών και κυβερνήσεων από 90 χώρες. Ανάμεσά τους, στο Μπούργκενστον θα δώσει το «παρών» η πλειονότητα των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, λίγα 24ωρα πριν από τη σύνοδο του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Δευτέρας στις Βρυξέλλες και στο οποίο οι ηγέτες θα συζητήσουν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τα πρόσωπα που θα αναλάβουν επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών την επόμενη πενταετία.

Παρόντες στο Μπούργκενστοκ είναι, ακόμη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.

Η οικογενειακή φωτογραφία των ηγετών που έδωσαν το «παρών» στη Διάσκεψη, το Σάββατο / (REUTERS/Denis Balibouse)
Ο πρωθυπουργός έλαβε θέση ανάμεσα στην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, η οποία συμμετέχει στη Διάσκεψη αντί του προέδρου Μπάιντεν, και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν / (REUTERS/Denis Balibouse)

Ο κ. Μητσοτάκης συμμετείχε ήδη, το Σάββατο, στην πρώτη συνεδρίαση της ολομέλειας της Διάσκεψης ενώ είχε τετ-α-τετ και με την κυρία Μέτσολα, ενόψει του ραντεβού των ευρωπαίων ηγετών τη Δευτέρα.

Την Κυριακή αναμενόταν η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού του στην ολομέλεια, ενώ θα έχει παρέμβαση και στην ομάδα εργασίας για τη θεματική της επισιτιστικής ασφάλειας.

(Γ.Τ Πρωθυπουργού)
Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη στην Ουκρανία την Κυριακή ξεκίνησαν με τετ-α-τετ με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν στο Πατριαρχείο, ενώ εκφράστηκε ικανοποίηση για το γεγονός ότι υπάρχει θετική κινητικότητα για το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Βαρθολομαίο για την πρόθεσή του να επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Κωνσταντινούπολη για ζητήματα που αφορούν στο Πατριαρχείο και στην ομογένεια.

(Γ.Τ Πρωθυπουργού)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...