457
Ο Τζο Μπάιντεν και ο πάπας Φραγκίσκος στη Σύνοδο των G7 στο Μπάρι | REUTERS/Louisa Gouliamaki

G7: Ολοι οι «μεγάλοι» στοιχήθηκαν με τις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2024, 19:10
Ο Τζο Μπάιντεν και ο πάπας Φραγκίσκος στη Σύνοδο των G7 στο Μπάρι
|REUTERS/Louisa Gouliamaki

G7: Ολοι οι «μεγάλοι» στοιχήθηκαν με τις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2024, 19:10

Για ένα θέμα που μπαίνει σφήνα στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και για το οποίο η Ρωσία μίλησε ήδη περί «κλοπής», διατυμπανίζοντας ότι θα υπάρξουν ανάλογα αντίποινα, δηλαδή για την απόφαση των G7 να δοθεί στην Ουκρανία δάνειο 50 δισ. δολαρίων βασισμένο στα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, ρώτησε η Corriere della Sera τον Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλο του αμερικανού προέδρου. Οι Ιταλοί ενδιαφέρθηκαν να μάθουν τι σημαίνει για τη συνεργασία μεταξύ των συμμάχων ότι αυτό το δάνειο θα το σηκώσουν στις πλάτες τους οι ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός απάντησε ότι όλοι κάτι θα κάνουν, διευκρινίζοντας ότι αυτό το «κάτι» δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι θα δώσουν λεφτά. «Ολοι θα παίξουν ρόλο στο να διασφαλιστεί ότι αυτά τα χρήματα θα φτάσουν στην Ουκρανία». Με την ευκαιρία ο Σάλιβαν είπε ότι η ιταλική προεδρία, δηλαδή η Μελόνι, «ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική» στη διευθέτηση αυτού του ζητήματος και στην επίτευξη συμφωνίας στο κλαμπ των G7. Το όλο θέμα το χαρακτήρισε ωστόσο «περίπλοκη πρόκληση».

Κατά τον Σάλιβαν οι ΗΠΑ δεν ανέλαβαν να κάνουν περισσότερα πράγματα από τις άλλες χώρες του κλαμπ. Είπε πάντως ξεκάθαρα ότι η διαφορετικότητα των ρόλων εντός του σημαίνει ότι οι υπόλοιπες χώρες θα αναλάβουν «τη διασφάλιση της διαθεσιμότητας περιουσιακών στοιχείων στις επικράτειές τους, όπως και στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Η προσπάθεια «είναι ομαδική» και «κανένας δεν απέφυγε να αναλάβει τις ευθύνες του».

Ο Σάλιβαν δεν είναι τυχαίος παράγοντας στον Λευκό Οίκο. Διαχειρίζεται σημαντικούς φακέλους και συμμετέχει στη χάραξη εξωτερικής πολιτικής στην κατεύθυνση του «οράματος Μπάιντεν» περί σύνδεσής της με μια «νέα παγκόσμια οικονομική στρατηγική», η οποία θα περιορίσει την άνοδο της Κίνας, θα εξισορροπήσει τη φιλελεύθερη οικονομική πολιτική και θα ανακουφίσει την αμερικανική κοινωνία από τα βάρη που την έστρεψαν στον λαϊκισμό, δηλαδή στον Τραμπ. Βέβαια, στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου θα φανεί αν το συγκεκριμένο «όραμα Μπάιντεν» μαγνήτισε και ψηφοφόρους.

Οταν η Corriere εξέφρασε στον Σάλιβαν την ευρωπαϊκή ανησυχία για τυχόν «αντίποινα της Κίνας» μετά τη νέα δασμολόγηση των κινεζικών εξαγωγών, ο Αμερικανός απάντησε εμμέσως, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ του Μπάιντεν πιστεύουν στον έλεγχο των ξένων επενδύσεων, ιδίως σε ό,τι έχει να κάνει με τις πρωτοποριακές τεχνολογίες. Κατόπιν η συζήτηση με τον σύμβουλο του Μπάιντεν λοξοδρόμησε σε λιγότερο στρυφνά θέματα, πάντως περιορισμένου ενδιαφέροντος για τρίτους: οι αμβλώσεις αφορούν τις προεκλογικές ΗΠΑ και ο πάπας την Ιταλία.

Για την αναφορά του τελικού ανακοινωθέντος των G7 στο «δικαίωμα της άμβλωσης», ο Σάλιβαν είπε ότι ήταν επιθυμία του Μπάιντεν ώστε «να τονιστεί η σημασία της υγείας των γυναικών». Οσον αφορά την παρουσία του πάπα στη Σύνοδο του Μπάρι, ο Αμερικανός είπε ότι ο Μπάιντεν τον έχει συναντήσει πολλές φορές, τον εκτιμά και τον σέβεται, έτσι χαιρέτισε «και τη συμμετοχή του στο συγκεκριμένο G7». Οπως θα χαιρετίσει και όσους άλλους θρησκευτικούς ηγέτες καλέσουν οι επόμενοι οικοδεσπότες των συνόδων του κλαμπ των θεωρητικώς ισχυρών χωρών του Δυτικού κόσμου και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...