Έξι αλλεπάλληλα περιστατικά εξαφάνισης τουριστών από ελληνικούς δημοφιλείς προορισμούς διακοπών έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες. Το πρώτο, που αφορούσε τον παρουσιαστή του BBC Μάικλ Μόσλεϊ είχε τραγική έκβαση, αφού ο 67χρονος βρέθηκε νεκρός στη Σύμη ύστερα από τέσσερις ημέρες ερευνών.
Την περασμένη Κυριακή, χάθηκε στη Σάμο ένας 74χρονος Ολλανδός — την Τετάρτη το βράδυ σταμάτησαν οι έρευνες, βάσει του σχετικού πρωτοκόλλου, αλλά το πρωί του Σαββάτου, βρέθηκε δυστυχώς νεκρός.
Στην Αμοργό, από την περασμένη Τρίτη, αγνοείται ένας Αμερικανός και ένας ακόμη χάθηκε στο Μαθράκι της Κέρκυρας πριν από δύο ημέρες.
Το Σάββατο έγινε γνωστό ότι αγνούνται στη Σίκινο και δύο γυναίκες 64 και 73 ετών, από την Γαλλία.
Η υπόθεση Μόσλεϊ καλύφθηκε εκτενώς από τα διεθνή Μέσα ενημέρωσης, ενώ τώρα ο Guardian ανοίγει θέμα για την σήμανση των περιπατητικών διαδρομών στα ελληνικά νησιά και για τη συνολική ενημέρωση των επισκεπτών τους.
«Με την Ελλάδα να πλήττεται από ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, αυξάνονται οι φόβοι ότι οι ξένοι επισκέπτες δεν γνωρίζουν ή δεν ενημερώνονται σωστά για τους κινδύνους που εγκυμονεί ο καύσωνας», γράφει στη βρετανική εφημερίδα η ανταποκρίτρια της στην Αθήνα Ελένα Σμιθ αναφέροντας και πάλι την περίπτωση του Μάικλ Μόσλεϊ ο οποίος «ξεκίνησε για έναν περίπατο και η ζέστη – ρεκόρ πιστεύεται ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον θάνατό του».
Ο Guardian μεταφέρει δηλώσεις του Δημήτρη Καλατζή, επικεφαλής της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσσης (ΕΟΔ) Σάμου ο οποίος είπε ότι συχνά οι τουρίστες αγνοούν τους κινδύνους. «Είδαμε χθες ένα ζευγάρι [τουριστών] να περπατάει σε ένα μονοπάτι στους 41 βαθμούς Κελσίου χωρίς καπέλα. Είναι πέρα απο τη λογική», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Guardian, η Ελλάδα είναι hotspot της κλιματικής κρίσης στη Μεσόγειο, με ρεκόρ θερμοκρασιών, ενώ «πάσχει» στον τομέα της ενημέρωσης των τουριστών. Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει και το ζήτημα της σήμανσης και συντήρησης των μονοπατιών πεζοπορίας, με την επισήμανση ότι είναι ελλιπείς.
Μεταφέρει, δε, δηλώσεις του δημάρχου Σύμης Ελευθερίου Παπακαλοδούκα ο οποίος ανέφερε ότι θα ήταν χρήσιμο ένα σύστημα παρακολούθησης και ο καλύτερος φωτισμός των μονοπατιών. «Αν υπάρχει ένα μάθημα που πρέπει να ληφθεί από την τραγωδία [του θανάτου του Μάικλ Μόσλεϊ], είναι ότι αυτά τα μονοπάτια πρέπει να φροντίζονται καλύτερα», είπε ο δήμαρχος.
Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ακόμη οι τοπικοί σύλλογοι που φροντίζουν για όλα αυτά στα ελληνικά νησιά θα πρέπει να ενισχυθούν τεχνολογικά και οικονομικά ώστε να ενισχύσουν αντίστοιχα και το έργο τους.
Η σημασία της ατομικής ευθύνης
Ειδικοί αναφέρουν στο Protagon ότι πέραν των συλλογικών ενεργειών, είναι πολύ σημαντικό για τους επισκέπτες της χώρας να γνωρίζουν τους πιθανούς κινδύνους με τους οποίους πιθανώς να βρεθούν αντιμέτωποι και να τηρούν τα ατομικά προληπτικά μέτρα. Όλοι οι αρμόδιοι φορείς σε όλες τις χώρες απευθύνουν συστάσεις για την ασφάλεια στη διάρκεια του καλοκαιριού.
Για παράδειγμα, το Foreign Office του Ηνωμένου Βασιλείου εξειδικεύει σε σημαντικό βαθμό τις πληροφορίες και τις συστάσεις, ώστε να καλύπτει κάθε δυνατή πτυχή μιας επίσκεψης σε προορισμούς εκτός βρετανικών συνόρων. Αντίστοιχα, το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Νόσων (CDC) και κάθε αντίστοιχος ευρωπαϊκός οργανισμός εκδίδουν και επικαιροποιούν αναλυτικές οδηγίες για κάθε πιθανό και απίθανο κίνδυνο υγείας, συμπεριλαμβανομένων φυσικά των κινδύνων που απορρέουν από τις υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες. Στην εποχή του διαδικτύου, τέτοια πληροφόρηση είναι παντού διαθέσιμη.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News