500
O Εβαν Γκέρσκοβιτς σε ρωσικό δικαστήριο και το πρωτοσέλιδο διαμαρτυρίας της Wall Street Journal | Sefa Karacan/Anadolu Agency via Getty Images/CreativeProtagon

Οι Ρώσοι κατηγορούν τον Γκέρσκοβιτς ότι είναι πράκτορας της CIA

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2024, 12:51
O Εβαν Γκέρσκοβιτς σε ρωσικό δικαστήριο και το πρωτοσέλιδο διαμαρτυρίας της Wall Street Journal
|Sefa Karacan/Anadolu Agency via Getty Images/CreativeProtagon

Οι Ρώσοι κατηγορούν τον Γκέρσκοβιτς ότι είναι πράκτορας της CIA

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2024, 12:51

Οι ρώσοι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ο αμερικανός δημοσιογράφος Εβαν Γκέρσκοβιτς, της Wall Street Journal, συγκέντρωνε απόρρητες πληροφορίες σε ένα εργοστάσιο αρμάτων μάχης για λογαριασμό της CIA, όταν συνελήφθη.

Η γενική εισαγγελία της Μόσχας είπε ότι θα στείλει τον Γκέρσκοβιτς στο δικαστήριο και ότι ο 32χρονος δημοσιογράφος θα δικαστεί στην πόλη Αικατερίνμπουργκ, όπου συνελήφθη πέρυσι.

Οι εισαγγελείς ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους σύμφωνα με τους Times: «Η έρευνα επιβεβαίωσε με αποδεικτικά στοιχεία ότι ο Γκέρσκοβιτς, ένας αμερικανός δημοσιογράφος της Wall Street Journal, κατόπιν εντολής της CIA, συνέλεξε απόρρητες πληροφορίες στην περιοχή Σβερντλόβσκ τον Μάρτιο του 2023 σχετικά με τις δραστηριότητες στο εργοστάσιο NPK Uralvagonzavod JSC, για την παραγωγή και την επισκευή στρατιωτικού εξοπλισμού».

Ο Γκέρσκοβιτς, ο οποίος ήταν διαπιστευμένος στις ρωσικές αρχές τη στιγμή της σύλληψής του, μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών εάν καταδικαστεί για κατασκοπεία. Δεν είναι σαφές πότε θα ξεκινήσει η δίκη ή πόσο χρόνο μπορεί να διαρκέσει.

Η Wall Street Journal αρνείται τους ισχυρισμούς και λέει ότι ο δημοσιογράφος έκανε απλώς τη δουλειά του, χωρίς να συμμετάσχει σε καμία αδικοπραγία. Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε τη σύλληψή του «γελοία» και ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε τη Μόσχα «να τον αφήσει να φύγει».

Ενώ βρισκόταν στη δημοσιογραφική του αποστολή, λέγεται ότι ο Γκέρσκοβιτς προσπάθησε να μιλήσει με υπαλλήλους του αμυντικού εργοστασίου, το οποίο βρίσκεται στην πόλη Νίζνι Ταγκίλ και κατασκευάζει άρματα μάχης T-14 Armata και T-90M Proryv.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε σε συνέντευξή του στον πρώην παρουσιαστή του Fox News, Τάκερ Κάρλσον, τον περασμένο Φεβρουάριο, ότι ο Γκέρσκοβιτς είχε συλληφθεί επ’ αυτοφώρω την ώρα που «αποσπούσε απόρρητες πληροφορίες σε μυστική βάση».

Οι ρώσοι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ο Γκέρσκοβιτς «διεξήγαγε τις παράνομες ενέργειες χρησιμοποιώντας συνωμοτικές μεθόδους».

Ο Αλμάρ Λατούρ, διευθύνων σύμβουλος του εκδοτικού οργανισμού Dow Jones και εκδότης της Wall Street Journal, και η Εμμα Τάκερ, διευθύντρια Σύνταξης της Wall Street Journal, ζήτησαν , όπως γράφουν οι Times, την άμεση απελευθέρωση του Γκέρσκοβιτς και προέτρεψαν την κυβέρνηση Μπάιντεν να «διπλασιάσει τις προσπάθειες για να φέρει τον Εβαν στο σπίτι».

Σε κοινή δήλωσή τους είπαν: «Ο Εβαν Γκέρσκοβιτς αντιμετωπίζει μια ψευδή και αβάσιμη κατηγορία. Η τελευταία κίνηση της Ρωσίας να τον πάει σε μια ψευδή δίκη είναι, αν και αναμενόμενη, βαθιά απογοητευτική και εξωφρενική. Ο Εβαν έχει περάσει 441 ημέρες παράνομα κρατούμενος σε μια ρωσική φυλακή επειδή απλώς έκανε τη δουλειά του. Ο Εβαν είναι δημοσιογράφος. Η δυσφήμιση του Εβαν από το ρωσικό καθεστώς είναι αποκρουστική, αηδιαστική και βασίζεται σε υπολογισμένα ψέματα. Η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα. Η περίπτωση του Εβαν είναι μια επίθεση στον ελεύθερο Τύπο».

Μετά τον θάνατο του ρώσου αρχηγού της αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, σε μια ποινική αποικία τον Φεβρουάριο, οι συνεργάτες του αποκάλυψαν ότι είχαν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για να ανταλλάξουν τον Ναβάλνι και δύο αμερικανούς πολίτες που κρατούνται στη Ρωσία με τον Βαντίμ Κρασίκοφ, έναν δολοφόνο που είχε προσλάβει η FSB και ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στη Γερμανία.

Εκτιμάται ότι ο Γκέρσκοβιτς ήταν ένας από τους αμερικανούς πολίτες που ήταν μέρος της προγραμματισμένης ανταλλαγής. Ο Πούτιν είπε την περασμένη εβδομάδα ότι μια ανταλλαγή που θα περιλαμβάνει τον δημοσιογράφο, είναι ακόμη πιθανή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...