744
Οχι, το δημοσίευμα του Politico δεν μπήκε ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Φον ντερ Λάιεν. Το ρεπορτάζ που σήκωσε κύματα διαψεύστηκε, αλλά οδηγεί και σε κάποια συμπεράσματα | Creative Protagon

Μισέλ, Ούρσουλα, Μητσοτάκης και Βασίλης Καρράς

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2024, 19:02
Οχι, το δημοσίευμα του Politico δεν μπήκε ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Φον ντερ Λάιεν. Το ρεπορτάζ που σήκωσε κύματα διαψεύστηκε, αλλά οδηγεί και σε κάποια συμπεράσματα
|Creative Protagon

Μισέλ, Ούρσουλα, Μητσοτάκης και Βασίλης Καρράς

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2024, 19:02

Ενα δημοσίευμα του Politicο που ανέφερε ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προτείνει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη θέση προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αντί της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προκάλεσε αναστάτωση στις Βρυξέλλες και διαψεύσεις από όλες τις πλευρές.

Ωστόσο πρόκειται για ένα σοβαρό μέσο ενημέρωσης και επικαλείται σειρά ευρωπαϊκών πηγών που μίλησαν υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας – ενώ το όνομα του κ. Μητσοτάκη για τον κορυφαίο πόστο της Ευρώπης δεν ακούγεται πρώτη φορά. Πολλές είναι βέβαια και οι φορές που ο έλληνας Πρωθυπουργός έχει διαψεύσει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τα σενάρια μετακίνησής του στην Ευρώπη, ακόμη και με το σουξέ του αξέχαστου Βασίλη Καρρά: «Δεν πάω πουθενά, εδώ θα μείνω»…

Ας δούμε εν συντομία το δημοσίευμα, τις διαψεύσεις και τα συμπεράσματα που τελικά προκύπτουν. Σύμφωνα με το Politico, πέντε διπλωμάτες και αξιωματούχοι της ΕΕ ανέφεραν ανωνύμως ότι ο Σαρλ Μισέλ προωθεί την ιδέα ο κ. Μητσοτάκης να διαδεχθεί τη Φον ντερ Λάιεν στο κορυφαίο πόστο της ΕΕ. Κίνηση που ερμηνεύεται από τον ιστότοπο ως υπονομευτική από πλευράς Μισέλ για τον αγώνα που δίνει η πρόεδρος της Κομισιόν να επανεκλεγεί – και τον οποίο στηρίζει ανοιχτά ο Μητσοτάκης.

Υπογραμμίζεται ωστόσο στο ίδιο κείμενο ότι ο Σαρλ Μισέλ αντικειμενικά παίζει ρόλο, καθώς ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι υπεύθυνος για την επίτευξη «πολιτικής συμφωνίας» μεταξύ των 27 ευρωπαίων ηγετών που συμμετέχουν στις Συνόδους Κορυφής για τον διορισμό των τεσσάρων κεντρικών προσώπων της ΕΕ: των επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της εξωτερικής πολιτικής της Ενωσης.

Οπως αναμενόταν, οι διαψεύσεις έπεσαν βροχή. Ο Σαρλ Μισέλ χαρακτήρισε το δημοσίευμα του Politico «fake news», λέγοντας ότι κατά τις επαφές που είχε με τις ευρωπαϊκές ηγεσίες δεν ανέφερε συγκεκριμένα ονόματα αξιωματούχων. Ο γενικός γραμματέας του ΕΛΚ, Θανάσης Μπακόλας (πολλά χρόνια συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη πριν από το πόστο αυτό) απέρριψε κάθετα κάθε σενάριο. Τι μας έμεινε; Τα ξεκάθαρα λόγια του ίδιου του κ. Μητσοτάκη, που στηρίζει ανοιχτά τη Φον ντερ Λάιεν και έχει κουραστεί να λέει ότι δεν σκοπεύει να μετακομίσει στις Βρυξέλλες.

Μάλιστα, για να γίνει πιο παραστατικός, ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε και τους στίχους ενός εμβληματικού τραγουδιού του δημοφιλούς λαϊκού τραγουδιστή Βασίλη Καρρά (που έφυγε από τη ζωή την παραμονή των Χριστουγέννων του 2023): «Δεν πάω πουθενά, εδώ θα μείνω» δήλωσε ο έλληνας πρωθυπουργός σε διάφορες περιστάσεις προ των ευρωεκλογών, όταν και τότε είχαν κυκλοφορήσει σενάρια στον ευρωπαϊκό Τύπο.

Τι συμπέρασμα βγαίνουν από όλα αυτά; Ιδού μερικά:

—Το Politico είναι ένα σοβαρό μέσο ενημέρωσης με γραφεία στις Βρυξέλλες και δημοσιογράφους που τηρούν τους κανόνες της δεοντολογίας. Eπικαλείται «πέντε διπλωμάτες και αξιωματούχους της ΕΕ», επομένως δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο το ρεπορτάζ του να έχει όντως επαφή με την αλήθεια.

—Επομένως, αν ο Σαρλ Μισέλ, παρότι το διαψεύδει, ως όφειλε, χρησιμοποίησε το όνομα του κ. Μητσοτάκη για να πλήξει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, το πιθανότερο είναι ότι το έκανε για δικούς τους σκοπούς (αυτό υπονοεί και το Politico). Ενώ από τη στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης έχει λάβει τόσο ανοιχτά θέση υπέρ της γερμανίδας προέδρου της Κομισιόν, δεν αφήνει χώρο για οποιαδήποτε υπόθεση ότι μπορεί να σχετίζεται με τις όποιες προθέσεις του Μισέλ – ο οποίος μάλιστα οδεύει προς την έξοδο. Αλλωστε η Ελλάδα περιμένει ένα καλό χαρτοφυλάκιο στη νέα Κομισιόν (υπό τη Φον ντερ Λάιεν) και ιδανικά αυτό της Αμυνας, που έχει κρίσιμη σημασία για τη χώρα μας, με δεδομένα τα ελληνοτουρκικά και την πρόταση της Αθήνας για ευρωπαϊκή αντιπυραυλική ασπίδα.

—Σε ένα (εντελώς) διαφορετικό επίπεδο, βγαίνουν και κάποια ευρύτερα συμπεράσματα. Διότι εννέα καλοκαίρια μετά τον Ιούλιο του 2015, όταν η Ελλάδα αιωρείτο στο κενό με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, ο επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται ευρέως ότι διαθέτει τα προσόντα και την επάρκεια να γίνει και επικεφαλής της «ευρωπαϊκής κυβέρνησης». Δηλαδή των Επιτρόπων, ως πρόεδρος της Κομισιόν στο κορυφαίο πόστο της ΕΕ. Θέση που, φυσικά, καμία σχέση δεν έχει με την αντιπροεδρία της Ευρωβουλής, που βάζουν κατά καιρούς στο βιογραφικό τους έλληνες ευρωβουλευτές.

Αυτή η αλλαγή κλίματος για τη θέση της Ελλάδας στην ΕΕ, που συνέβη μέσα εννέα χρόνια, κάθε άλλο παρά οπισθοδρόμηση μπορεί να χαρακτηριστεί. Κι ας εικονογραφεί για κάποιους το θρυλικό «έξω πάμε καλά» του Κωνσταντίνου Καραμανλή, εφόσον τα προβλήματα εντός της χώρας παραμένουν πολλά και σοβαρά. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι από το «πιο χαμηλά δεν έχει», τα πρόθυρα δηλαδή της εξόδου από την ευρωζώνη και την ΕΕ το 2015, η Ελλάδα θεωρείται πια –στους διαδρόμους των Βρυξελλών και στις αναφορές του ξένου Τύπου– ότι διαθέτει υποψήφιο για το «πιο ψηλά δεν έχει»: την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...