Μηνύματα προς το εσωτερικό του κόμματος, το οποίο βρέθηκε σε νέο κύκλο εσωστρέφειας μετά την ήττα των ευρωεκλογών, έστειλε ο Στέφανος Κασσελάκης με την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ το απόγευμα της Πέμπτης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι θέλησε να διαβεβαιώσει, μερικά μόλις λεπτά μετά την έναρξη της τοποθέτησής του, πως «ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ» και «δεν πάει πουθενά».
«Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα και στον νέο πολιτικό κύκλο που άνοιξε το βράδυ της Κυριακής, ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει πιο δυνατός (…). Διότι δόθηκαν ξεκάθαρες απαντήσεις σε όσους υπονόμευαν τη θέση και τον θεσμικό μας ρόλο ως αξιωματική αντιπολίτευση. Σε όσους ήθελαν να μας δουν στα χαμηλά. Πήραν την απάντησή τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ. Και δεν πάμε πουθενά μέχρι να αλλάξουμε τη χώρα» ανέφερε.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε εκτενώς στη συζήτηση που άνοιξε μετά την ευρωκάλπη, περί συνεργασίας κομμάτων του λεγόμενου προοδευτικού χώρου. Μια συζήτηση που άνοιξε (και) με πρωτοβουλία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ – κάτι που επισήμανε με επικριτική διάθεση, ίσως επειδή δεν περίμεναν το όποιο «πράσινο φως» από τον ίδιο.
«Πρέπει να είμαι ξεκάθαρος σε κάτι σοβαρό που τίθεται στον δημόσιο διάλογο ακόμη και από στελέχη μας, και αυτό δεν είναι άλλο παρά μια φαντασιακή λαϊκή εντολή να ενωθούμε με “συμφωνίες κορυφής” με άλλα δημοκρατικά κόμματα» τόνισε.
Επέμεινε να υποβαθμίζει την όλη συζήτηση επαναλαμβάνοντας τα περί «συμφωνιών κορυφής», που δεν τον βρίσκουν σύμφωνο.
Αντ’ αυτών των διαδικασιών, είπε, πιστεύει «βαθιά στις δυναμικές που αναπτύσσονται από τη βάση προς την κορυφή. Το να κλειστούμε σε ένα γραφείο τρεις-τέσσερις πολιτικοί αρχηγοί και να συμφωνήσουμε σε μια ένωση, αντί να επιμείνουμε στην πορεία μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα αυτοτελές κόμμα εξουσίας που θα προσκαλεί με ένα ελκυστικό αφήγημα τους δημοκρατικούς πολίτες στο πλευρό του, είναι απλά λάθος» υπογράμμισε.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του έθεσε εαυτόν στην κρίση των πολιτών, για να επαναλάβει όμως, στιγμές αργότερα, πως «δεν πάει πουθενά».
Με τα δικά του λόγια: «Αν θεωρητικώς περισσότερα σχήματα της δημοκρατικής παράταξης φτάσουν στο σημείο συναίνεσης, τότε το τελευταίο πράγμα που θα ήταν εμπόδιο θα ήταν η δική μου καρέκλα. Και αν είναι προϋπόθεση να υπάρχει εκ νέου εκλογή προέδρου από το επανιδρυμένο κόμμα, από τον μεγαλύτερο προοδευτικό χώρο, τότε με ταπεινοφροσύνη και αίσθημα ευθύνης θα ανταποκριθώ σε αυτή την προϋπόθεση και θα θέσω εκ νέου υποψηφιότητα για την ηγεσία».
Από την άλλη, «σενάριο να αποχωρήσω για να έρθει ένας από μηχανής θεός δεν υπάρχει» πρόσθεσε. Και αυτό διότι, όπως εκτίμησε, η ψήφος των πολιτών την Κυριακή τον ανέδειξε ως κύριο «αντίπαλο της Νέας Δημοκρατίας και της φιλοσοφίας της» – παρά το γεγονός ότι, όπως σχολίασε νωρίτερα, «δεν πετάει από τη χαρά του» με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
Κλείνοντας την εισήγησή του αναφορικά με την υπόθεση συμπόρευσης δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, ο κ. Κασσελάκης επέλεξε μάλλον να τη «μικρύνει», καλώντας, κατά βάση, σε ενδοκοινοβουλευτική συνεργασία μεταξύ κομμάτων.
Παρότρυνε συγκεκριμένα «τις ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και της Πλεύσης Ελευθερίας να συνεργαστούν μαζί μας στην παραγωγή προτάσεων νόμου» και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να προσεγγίσουν τους συναδέλφους τους από τα δύο κόμματα και «να συντονιστούν».
«Αυτό πρέπει να γίνει συντεταγμένα, με διαφάνεια, μπροστά στα μάτια όλου του ελληνικού λαού, με σεβασμό στην αυτοτέλεια των υφιστάμενων σχημάτων» συμπλήρωσε, σε μια ακόμη σαφή αιχμή κατά όσων εμφανίζονται να επιδιώκουν συνένωση πολιτικών δυνάμεων.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «έδειξε», δε, ως «πεδίο δράσης για να δείξει κάθε κόμμα τις προθέσεις του για την ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων στην πράξη» τις προτάσεις νόμου της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ακρίβεια και το Φορολογικό.
Εξυπακούεται πως το (ήδη περιορισμένο) προσκλητήριο του κ. Κασσελάκη δεν συμπεριέλαβε τη Νέα Αριστερά, από τους βουλευτές της οποίας συνεχίζει να ζητά «να επιστρέψουν τις έδρες».
Τις αμέσως προηγούμενες ώρες, άλλωστε, η πρωτοβουλία της άτυπης εσωκομματικής αντιπολίτευσης (βλ. Τεμπονέρας) να θέσει στο τραπέζι ένα πιο ευρύ κάλεσμα για συνεργασία (την ώρα που άλλα στελέχη ζητούσαν ακόμη και «δημοψήφισμα») φάνηκε να προκαλεί εκνευρισμό στον πρόεδρο, ο οποίος λίγο-πολύ κάλεσε τους διαφωνούντες να αποχωρήσουν.
Από τη συνεδρίαση της ΚΟ απουσίαζε, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News