470
Δορυφορική φωτογραφία που δείχνει ένα κατεστραμμένο ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su27 ύστερα από ουκρανική πυραυλική επίθεση | Maxar Technologies/Handout via REUTERS

Μπορεί να χάσει την Κριμαία ο Πούτιν;

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2024, 20:20
Δορυφορική φωτογραφία που δείχνει ένα κατεστραμμένο ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su27 ύστερα από ουκρανική πυραυλική επίθεση
|Maxar Technologies/Handout via REUTERS

Μπορεί να χάσει την Κριμαία ο Πούτιν;

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2024, 20:20

Την άποψη ότι η Ρωσία δεν μπορεί να κρατήσει άλλο την Κριμαία σαν «αβύθιστο αεροπλανοφόρο», όπως είχε πει ο Πούτιν, και συνεπώς «μπορεί να τη χάσει», εξέφρασε σε άρθρο που δημοσίευσε στο βρετανικό μέσο Telegraph ένας πρώην αξιωματικός του βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού, ο Τομ Σαρπ.

Επί της ουσίας, ο αρθρογράφος υποστήριξε ότι οι δυνάμεις του Κιέβου, εξοπλισμένες καταλλήλως με πυραυλικά συστήματα από τις ΗΠΑ και τις άλλες Δυτικές χώρες, είναι σε θέση να χτυπήσουν τις υποδομές του ανεφοδιασμού της Κριμαίας, δηλαδή ξανά τη γέφυρα Κερτς, αλλά και τη νέα σιδηροδρομική γραμμή που κατασκεύασαν και χρησιμοποιούν οι Ρώσοι για ανεφοδιασμό, τόσο στην Κριμαία όσο και στη γραμμή του μετώπου, στον Δνείπερο.

«Τα προβλήματα στον ανεφοδιασμό θα αυξηθούν ταχέως», έγραψε ο Σαρπ, «ενώ θα μειωθεί και η ικανότητα της Ρωσίας να χρησιμοποιεί ως βάση την Κριμαία, άρα θα υπάρξει διπλό όφελος». Προς στιγμήν τού πέρασε από τον νου ότι οι Ουκρανοί μπορούν να οργανώσουν ακόμη και απόβαση στην Κριμαία, όπως λένε οι φήμες που ο ίδιος επικαλέστηκε, όμως άλλαξε γνώμη.

Συγχρόνως θύμισε τα πλήγματα που δέχεται η Σεβαστούπολη «από drones και πυραύλους» και ενστερνίστηκε την παλαιότερη εκτίμηση του βρετανικού υπουργείου Αμυνας ότι ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας είναι «εδώ και καιρό λειτουργικά ηττημένος». Τόσο πολύ μάλιστα βάλλεται η Σεβαστούπολη από τις δυνάμεις του Κιέβου, που «η κατάσταση είναι επικίνδυνη για οποιονδήποτε βρίσκεται εκεί».

Η δεύτερη σκέψη για το (θεωρητικό) ζήτημα της απόβασης ήταν σοφότερη: «Ισως η Κριμαία να μη χρειάζεται καθόλου ουκρανικές μπότες στο έδαφός της. Πνίξτε τις αρτηρίες του ανεφοδιασμού, αυξήστε την πίεση με τα πυραυλικά πλήγματα και κατόπιν παρακολουθήστε πόσο θα αυξηθεί ο λογαριασμός. Ο Πούτιν θα αναγκάζεται να ξοδεύει πόρους για να συντηρήσει την Κριμαία. Η χερσόνησος θα μεταβληθεί από ρωσικό εφαλτήριο σε πολύ μειωμένης σημασίας επιχειρησιακή βάση και, τελικά, σε αντικείμενο διαπραγμάτευσης που θα αποκτήσει στρατηγική χρησιμότητα για όλη τη σύγκρουση» πρότεινε στον στρατό του Ζελένσκι ο Σαρπ.

Την πίεση που τώρα ασκεί το Κίεβο στην Κριμαία ο αρθρογράφος την απέδωσε στους αμερικανικούς πυραύλους ATACMS και στο «οκέι» του Λευκού Οίκου για πλήγματα εντός Ρωσίας. Μνημόνευσε τις παλαιότερες ουκρανικές επιθέσεις στη γέφυρα Κερτς, τον Οκτώβριο του 2022 και τον Ιούλιο του 2023, και έγραψε ότι η απάντηση των Ρώσων ήταν η νέα σιδηροδρομική γραμμή που προαναφέραμε και η χρήση οχηματαγωγών πλοίων και φορτηγίδων, «αν και τα πορθμεία έχουν βληθεί από ATACMS και έχουν αχρηστευθεί». .

Ξεφεύγοντας κάπως από το θέμα του, ο Σαρπ έγραψε και τα εξής: «Οι βρετανικές στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι η Ρωσία επιχειρεί να στρατολογήσει νέα στρατεύματα από αφρικανικές χώρες, από τη Ρουάντα, το Μπουρούντι, το Κονγκό και την Ουγκάντα, αφού έχει πλέον ξεμείνει από καταδίκους – το συνηθισμένο κρέας που στέλνει στην κρεατομηχανή. Ο Πούτιν διστάζει να επιστρατεύσει και άλλους Ρώσους, επειδή αυτό θα βλάψει την οικονομία και θα οδηγήσει σε κύμα φυγής από τη χώρα, ενώ θα του δημιουργήσει και πολιτικό πρόβλημα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...