723
Στη Γερμανία ο Ρονάλντο θα επιχειρήσει να καταρρίψει μερικά ακόμη ρεκόρ, όπως να γίνει ο γηραιότερος σκόρερ στα χρονικά του Euro | CreativeProtagon / Shutterstock

Το τελευταίο Euro του Κριστιάνο Ρονάλντο

Sportscaster Sportscaster 12 Ιουνίου 2024, 16:33
Στη Γερμανία ο Ρονάλντο θα επιχειρήσει να καταρρίψει μερικά ακόμη ρεκόρ, όπως να γίνει ο γηραιότερος σκόρερ στα χρονικά του Euro
|CreativeProtagon / Shutterstock

Το τελευταίο Euro του Κριστιάνο Ρονάλντο

Sportscaster Sportscaster 12 Ιουνίου 2024, 16:33

Το πρώτο του γκολ σε Euro το πέτυχε σαν σήμερα, 12 Ιουνίου, πριν από δύο δεκαετίες. Στην πρεμιέρα του «ελληνικού» Euro 2004, εναντίον της Ελλάδας. Ηταν 19 ετών, σχεδόν αμούστακος ακόμη, με μπούκλες και ξανθές ανταύγειες. Η Εθνική μας νίκησε (2-1) την Πορτογαλία στο «Ντραγκάο», τη νίκησε ξανά στον τελικό και έγραψε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις των γηπέδων. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο έβαλε τα κλάματα σε live μετάδοση. Αλλά ήταν η τελευταία φορά που έκλαψε. Το μέλλον τού επεφύλασσε θριάμβους και δόξα που τότε δεν μπορούσε να φανταστεί.

Το βράδυ της Τρίτης, στην πρόβα τζενεράλε της Πορτογαλίας για το Euro 2024, ο Ρονάλντο κατέρριψε ακόμη ένα ρεκόρ στη μυθική του καριέρα. Εγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του ποδοσφαίρου που κατάφερε να σκοράρει για 21η διαδοχική χρονιά με τη φανέλα της εθνικής του ομάδας. Πέτυχε δυο εξαιρετικά τέρματα στο «φιλικό» 3-0 εναντίον της Ιρλανδίας, και συμπλήρωσε 131 γκολ με τους «Navegadores» (Θαλασσοπόροι). Ασύλληπτη επίδοση.

Την Πέμπτη ο «CR7» θα ταξιδέψει στη Γερμανία για την έκτη του παρουσία σε τελική φάση του τουρνουά. Στα 39 του χρόνια (τα έκλεισε τον Φεβρουάριο) επιστρέφει στα γήπεδα της Ευρώπης για να οδηγήσει την Πορτογαλία στην κατάκτηση του τροπαίου, όπως το 2016 στη Γαλλία. Μα πάνω απ’ όλα για να «απαντήσει» στον ιστορικό του αντίπαλο Λιονέλ Μέσι, που το 2022 χάρισε στην Αργεντινή το Παγκόσμιο Κύπελλο και… πήρε πόντους στο «αιώνιο» ντιμπέιτ για το ποιος από τους δύο κορυφαίους παίκτες του 21ου αιώνα είναι ο GOAT του σύγχρονου ποδοσφαίρου.

Ο θρίαμβος του αργεντινού σούπερ σταρ στο Κατάρ έγειρε την πλάστιγγα υπέρ του. Πριν από το αραβικό Μουντιάλ ο Τόνι Κροος, παλιός συμπαίκτης του Ρονάλντο στη Ρεάλ Μαδρίτης, απέφευγε να πάρει θέση. «Δεν μπορώ να ξεχωρίσω ποιος είναι ο καλύτερος» είχε πει στο Kicker. Αλλά μόλις ο Μέσι στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής, δεν δίστασε να δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν έχει δει ποδοσφαιριστή να παίζει τόσο καλά όσο ο Μέσι.

«Σκεφτείτε ότι (ο Μέσι) δεν έχει παίξει σε ομάδες που μου αρέσουν, οπότε καταλαβαίνετε ότι αυτό που λέω το εννοώ» πρόσθεσε, μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση. Δεν ήταν μόνο ο Κροος που πίκρανε τον Ρονάλντο. Ηταν και αρκετοί ακόμη παίκτες που κάποτε αγωνίζονταν δίπλα στον Πορτογάλο: στη Ρεάλ, στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ή στη Γιουβέντους.

Για τον Ρονάλντο με τον παροιμιώδη εγωισμό το Euro που αρχίζει την Παρασκευή είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, ίσως η τελευταία, να επαναφέρει το ντιμπέιτ στην ισοπαλία. Οσα κι αν έχει πετύχει με την Αλ Νασρ, σε επίπεδο ατομικών επιδόσεων, η ποδοσφαιρική σκηνή της Σαουδικής Αραβίας δεν προσφέρεται για να γράψει τον επίλογο που του ταιριάζει. Ονειρεύεται να το κάνει εκεί που θα είναι στραμμένα τα μάτια όλων των φιλάθλων. Στη διοργάνωση όπου είναι πρώτος σκόρερ όλων των εποχών με 14 γκολ. Ο δεύτερος σε αυτή τη λίστα, Μισέλ Πλατινί, έχει 9.

Στη Γερμανία θα επιχειρήσει να καταρρίψει μερικά ακόμη ρεκόρ. Να γίνει ο γηραιότερος σκόρερ στα χρονικά του τουρνουά, προσπερνώντας τον Αυστριακό Iβιτσα Βάστιτς, ο οποίος το 2008 είχε πετύχει γκολ σε ηλικία 38 ετών και 257 ημερών. Μάλλον θα τα καταφέρει ο Ρονάλντο, αν δεν του χαλάσει τα σχέδια ο συμπαίκτης του Πέπε, που θα αγωνιστεί με την Πορτογαλία στα 41 του. Ακόμη καλύτερα, να γίνει ο γηραιότερος σκόρερ σε τελικό Euro (ο τίτλος ανήκει στον Ιταλό Λεονάρντο Μπονούτσι, ο οποίος το κατόρθωσε στα 34). Αλλά αυτό που ποθεί περισσότερο είναι να σηκώσει το τρόπαιο του Euro ως αρχηγός για δεύτερη φορά. Μόνο ο Ισπανός Ικερ Κασίγιας είχε αυτή την τιμή (2008, 2012).

Σε κάθε περίπτωση, ο Κριστιάνο δεν θα περάσει απαρατήρητος. Τα 6.000 εισιτήρια που μοιράστηκαν δωρεάν για όσους θα ήθελαν να παρακολουθήσουν την πρώτη προπόνηση της Πορτογαλίας επί γερμανικού εδάφους, την Παρασκευή στο Γκέτερσλοχ, εξαφανίστηκαν μέσα σε λίγα λεπτά – οι αιτήσεις είχαν φτάσει τις 50.000. Λίγες ώρες αργότερα, σε ένα γερμανικό portal, το «kleinanzeigen small adds», πωλούνταν εισιτήρια (που δεν είναι ονομαστικά) σε τιμές έως και 800 ευρώ, σε Γερμανούς που θέλουν να δώσουν στα παιδιά τους τη χαρά να δουν τον Ρονάλντο από κοντά.

Θα είναι η τελευταία του εμφάνιση σε top διοργάνωση; Τον ρώτησαν μετά το τέλος του φιλικού ματς με την Ιρλανδία, όμως απέφυγε να απαντήσει. Είπε μόνο ότι δεν έχει πολλά χρόνια ακόμη στο ποδόσφαιρο, οπότε πρέπει να το απολαύσει. Το αν θα τον δούμε και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026, στα 41 του, θα εξαρτηθεί και από το τι θα κάνει η Πορτογαλία σε αυτό το Euro.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...