548
Η φρεγάτα «Ναύαρχος Γκόρσκοφ» εν πλω προς την Καραϊβική, σε φωτογραφία από βίντεο του υπουργείου Αμυνας της Ρωσίας | Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS

Ρωσικά πολεμικά πλοία έφθασαν στα ανοιχτά του Μαϊάμι

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2024, 16:22
Η φρεγάτα «Ναύαρχος Γκόρσκοφ» εν πλω προς την Καραϊβική, σε φωτογραφία από βίντεο του υπουργείου Αμυνας της Ρωσίας
|Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS

Ρωσικά πολεμικά πλοία έφθασαν στα ανοιχτά του Μαϊάμι

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2024, 16:22

Επίδειξη των νέων οπλικών συστημάτων της κάνει η Ρωσία στον Ατλαντικό Ωκεανό, κοντά στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο ναυτικών ασκήσεων στολίσκου που πλέει προς την Κούβα. Τουλάχιστον ένα από τα πλοία μεταφέρει τον πύραυλο Zircon, τον οποίο ο ίδιος ο Πούτιν διαφήμισε ως όπλο ικανό να διαπεράσει οποιαδήποτε αντιπυραυλική άμυνα, πετώντας εννέα φορές ταχύτερα από την ταχύτητα του ήχου και έχοντας εμβέλεια άνω των 1.000 χιλιομέτρων.

Εννοείται ότι την πορεία των ρωσικών πλοίων παρακολουθεί το αμερικανικό Πεντάγωνο, καθώς εκτιμάται ότι πρόκειται για κίνηση δηλωτική προθέσεων έπειτα από το «οκέι» που έδωσε η κυβέρνηση Μπάιντεν στον Ζελένσνκι να πλήξει στόχους εντός Ρωσίας με αμερικανικά όπλα.

Βάσει όσων μετέδωσαν διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, όπως το ΑΡ, οι ίδιοι οι Ρώσοι (υπουργείο Αμυνας) ανακοίνωσαν ότι η φρεγάτα «Ναύαρχος Γκόρσκοφ» και το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο «Καζάν» πραγματοποίησαν άσκηση προσομοίωσης πληγμάτων κατά ομάδας εχθρικών πλοίων. Οι Ρώσοι προσδιόρισαν την εμβέλεια του εικονικού πυρός σε περίπου 320 ναυτικά μίλια, δηλαδή σε απόσταση μεγαλύτερη των 600 χιλιομέτρων.

Με τους υπερηχητικούς πυραύλους Zicron είναι εξοπλισμένος ο «Ναύαρχος». Πρόκειται για όπλο που έχει σχεδιαστεί ειδικά για καταδρομικά πλοία, φρεγάτες και υποβρύχια. Φυσικά, πέρα από τους θαλάσσιους στόχους, δύναται να πλήξει και χερσαίους.

Για την επίσκεψη στην «ιστορικά φιλική» Κούβα η φρεγάτα και το υποβρύχιο συνοδεύονται από δύο πλοία υποστήριξης. Οι Κουβανοί (υπουργείο Εξωτερικών) ανακοίνωσαν ότι ο ρωσικός στολίσκος (που μάλλον έχει καταπλεύσει ήδη στην Αβάνα) θα παραμείνει εκεί μέχρι τις 17 Ιουνίου, υπογραμμίζοντας με σημασία πως κανένα πλοίο του δεν φέρει πυρηνικά όπλα. Καθησύχασαν, δε, τους Αμερικανούς με τη διαβεβαίωση ότι «η παρουσία των ρωσικών πλοίων στην Καραϊβική δεν αποτελεί απειλή για την περιοχή».

Σημειωτέον ότι η κουβανική δήλωση απάντησε σε αμερικανική διά της οποίας δηλώθηκε η προσοχή του Πενταγώνου στο ιδιότυπο αυτό ταξίδι των Ρώσων μέχρι τις νοτιοανατολικές ακτές των ΗΠΑ. Ασφαλώς δεν είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία στέλνει πολεμικά πλοία της στην Καραϊβική, όμως στην παρούσα φάση η υπόθεση «μυρίζει» Ουκρανικό.

Η Repubblica σημείωσε ότι τις κινήσεις του ρωσικού στολίσκου παρακολούθησε το Πεντάγωνο με το εξειδικευμένο αεροσκάφος P-8 Poseidon, κατασκευής Boeing, ενώ κινητοποιήθηκε και το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό. Βάσει των στοιχείων που συνέλεξε το  P-8 Poseidon, το «Καζάν» όντως δεν φέρει πυρηνικό οπλισμό, όμως έπλεε υποβρυχίως σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από το Μαϊάμι.

«Δεν είναι σαφές πώς προσδιορίστηκε η θέση του ‘‘Καζάν’’», έγραψε το ιταλικό μέσο, «αφού τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια παραμένουν πάντα βυθισμένα ώστε να μην εντοπίζονται από δορυφόρους και ραντάρ. Ενδέχεται να εντοπιστούν μόνο με σόναρ. Το P8 Poseidon ποντίζει σημαδούρες με πομπούς και έτσι ανακαλύπτει τι κρύβεται στον βυθό της θάλασσας».

Σύμφωνα με «αρκετές πηγές» τις οποίες επικαλέστηκε η Repubblica, και η ρωσική φρεγάτα, ο «Ναύαρχος», πλησίασε στις ακτές των ΗΠΑ, μάλιστα σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από τη Φλόριντα. Μαζί με τα αμερικανικά αντιτορπιλικά «Τρούξτουν» και «Κουκ» κινητοποιήθηκαν και  άλλα δύο σκάφη, ένα περιπολικό του αμερικανικού Λιμενικού και ένα καναδέζικο πολεμικό πλοίο.

Η Repubblica έκλεισε το δικό της ρεπορτάζ με την επισήμανση ότι η ρωσική φρεγάτα, εκτός από τον πύραυλο Zircon, φέρει και τους υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal, οι οποίοι «μπορούν να υπονομεύσουν το σύστημα προστασίας των αμερικανικών αεροπλανοφόρων».

Παρέθεσε, δε, τη δήλωση, στο CBS, του εκπροσώπου του σύμβουλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, ότι «οι Ρώσοι ξεκάθαρα εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για αυτό που κάνουμε στην Ουκρανία». H δήλωση αυτή συνοδεύτηκε από την επισήμανση ότι τα πάντα είναι υπό έλεγχον και δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...