457
Η Μέτε Φρέντερικσεν ρίχνει το ψηφοδέλτιό της στην κάλπη των ευρωεκλογών, στην Κοπεγχάγη, πριν την επίθεση σε βάρος της | Ritzau Scanpix/Claus Bjoern Larsen/via REUTERS

Φρέντερικσεν: Δεν είμαι καλά μετά την επίθεση εναντίον μου

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2024, 14:32
Η Μέτε Φρέντερικσεν ρίχνει το ψηφοδέλτιό της στην κάλπη των ευρωεκλογών, στην Κοπεγχάγη, πριν την επίθεση σε βάρος της
|Ritzau Scanpix/Claus Bjoern Larsen/via REUTERS

Φρέντερικσεν: Δεν είμαι καλά μετά την επίθεση εναντίον μου

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2024, 14:32

Η πρωθυπουργός της Δανίας, δήλωσε ότι εξακολουθεί να μην είναι «πολύ καλά», αλλά θα συνεχίσει να εργάζεται, στην πρώτη της συνέντευξη μετά την επίθεση που δέχθηκε σε πλατεία της Κοπεγχάγης την περασμένη εβδομάδα.

Ενας 39χρονος Πολωνός συνελήφθη για την επίθεση εναντίον της 46χρονης Μέτε Φρέντερικσεν, κατά την οποία την χτύπησε και την έσπρωξε την Παρασκευή.

Οι αρχές δεν πιστεύουν ότι η επίθεση είχε πολιτικά κίνητρα.

«Δεν τα πάω καλά και δεν είμαι ακόμα ο εαυτός μου», δήλωσε η Φρέντερικσεν στο δανέζικο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο DR σε συνέντευξη που μεταδόθηκε την Τρίτη.

Η πρωθυπουργός δεν έδωσε λεπτομέρειες για την επίθεση, αλλά δήλωσε ότι «ήταν πολύ τρομακτικό όταν κάποιος ξεπερνάει το τελευταίο φυσικό όριο που έχεις. Υπάρχει κάποιο σοκ και έκπληξη σε αυτό».

Πρόσθεσε επίσης ότι η αιτία για τους φόβους της είναι «πιθανότατα επίσης μια συσσώρευση πολλών άλλων πραγμάτων. Οι απειλές για μεγάλο χρονικό διάστημα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν χειροτερέψει, ιδίως μετά τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Οι κραυγές σε δημόσιο χώρο. Ισως αυτό να ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ως άνθρωπος, το αισθάνομαι σαν επίθεση εναντίον μου», δήλωσε η Φρέντερικσεν στη 10λεπτη συνέντευξη.

«Αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ήταν η πρωθυπουργός στην οποία επιτέθηκε. Με αυτόν τον τρόπο, γίνεται επίσης ένα είδος επίθεσης εναντίον όλων μας. Καμία μορφή βίας δεν έχει θέση στην κοινωνία μας», σημείωσε.

Και συνέχισε: «Θα προτιμούσα μια Δανία όπου η πρωθυπουργός θα μπορεί να πηγαίνει με το ποδήλατο στη δουλειά της χωρίς να ανησυχεί. Είμαι η Μέτε στον πυρήνα μου, αλλά είμαι και η πρωθυπουργός της χώρας, δηλαδή ένας θεσμός στον οποίο δεν πρέπει να επιτίθεσαι, όπως και η αστυνομία».

Η ίδια επισήμανε ότι ο τόνος στην πολιτική έχει αλλάξει πρόσφατα.

Ο συλληφθείς θα παραμείνει υπό κράτηση έως τις 20 Ιουνίου με προκαταρκτικές κατηγορίες για βία κατά προσώπου που κατέχει δημόσιο αξίωμα.

Στη Δανία, οι προκαταρκτικές κατηγορίες είναι ένα βήμα πριν από τις επίσημες, αλλά επιτρέπουν στις αρχές να έχουν υπό κράτηση τους υπόπτους για εγκληματικές πράξεις κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Στο δικαστήριο, ο ύποπτος, ο οποίος δεν αναγνωρίστηκε, φέρεται να επαίνεσε την Φρέντερικσεν ως «πραγματικά καλή πρωθυπουργό» και οι ερευνητές υποψιάζονται ότι ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών και σε κατάσταση μέθης κατά τη στιγμή του περιστατικού που συνέβη λίγο πριν από τις 6 το απόγευμα της Παρασκευής.

Δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο άνδρας πλησίασε τη Φρέντερικσεν και την έσπρωξε δυνατά, ενώ περνούσε από μία από τις κεντρικές πλατείες της Κοπεγχάγης. Χτύπησε το δεξί της χέρι με σφιγμένη γροθιά.

Η πρωθυπουργός δεν έχει εμφανιστεί δημόσια μετά την επίθεση και δεν συμμετείχε σε κομματικές εκδηλώσεις κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών της Κυριακής. Το κόμμα της, οι Σοσιαλδημοκράτες, είχε απώλειες στην ψηφοφορία.

Η Φρέντρικσεν έγινε η νεότερη πρωθυπουργός της Δανίας όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της το 2019 και κέρδισε την επανεκλογή της στις βουλευτικές εκλογές του 2022.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...