771
Παραλία Αλίμου, Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024 | INTIME NEWS/ΜΗΤΣΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Τα νεότερα για τον καύσωνα: Πού θα ξεπεραστεί το 40άρι

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2024, 14:58
Παραλία Αλίμου, Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024
|INTIME NEWS/ΜΗΤΣΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Τα νεότερα για τον καύσωνα: Πού θα ξεπεραστεί το 40άρι

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2024, 14:58

Κορυφώνεται έως την Πέμπτη το κύμα καύσωνα που ανέβασε τη θερμοκρασία πάνω από τους 40 βαθμούς, έκλεισε εκατοντάδες σχολεία και τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης.

Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, την Τετάρτη (12-6-2024) και την Πέμπτη (13-6-2024):

  • Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.
  • Στη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 40 βαθμούς και στη Θεσσαλία τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου με τις ελάχιστες τιμές της περί τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.
  • Στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου και πιθανόν κατά τόπους τους 43 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.
  • Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου, στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 38 με 39 βαθμούς, ενώ τοπικά στο εσωτερικό της Κρήτης είναι πιθανόν να φτάσει τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου. Οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.
  • Στην Αττική οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν στο εσωτερικό τους 40 με 41 βαθμούς και πιθανόν την Πέμπτη τους 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερες.
Το συντριβάνι στην παραλία της Θεσσαλονίκης, είναι ό,τι πρέπει για λίγη δροσιά. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

Την Παρασκευή (14-6-2024) προβλέπται σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας από στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές θα διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα.  Από τις απογευματινές ώρες αναμένεται μεταβολή του καιρού στη βόρεια Ελλάδα με καταιγίδες που θα συνοδεύονται απο ισχυρούς ανέμους.

  • Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 34 με 36 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τους 37 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 24 με 26 βαθμούς Κελσίου.
  • Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 36 με 38 βαθμούς, στο εσωτερικό της Στερεάς, της Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου τους 39 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 25 με 27 βαθμούς.
  • Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και το εσωτερικό της Κρήτης τους 37 με 39 και πιθανόν 40 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν πως το Σαββατοκύριακο σε όλη τη χώρα, η θερμοκρασία θα υποχωρήσει κατά 6 με 8 βαθμούς και θα επανέλθει σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Παράλληλα θα επικρατήσουν ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι.

Ο πρώτος καύσωνας του φετινού καλοκαιριού ήρθε νωρίς και έφερε μια σειρά από «λουκέτα». Την Τρίτη, αρχικά ο δήμος Αθηναίων και στη συνέχεια δεκάδες άλλοι δήμοι στην Αττική και όχι μόνο, αποφάσισαν να κλείσουν τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία – Δημοτικά) μέχρι και την Πέμπτη στις περισσότερες περιπτώσεις. Η Παρασκευή είναι η τελευταία ημέρα του σχολικού έτους για αυτή την σχολική βαθμίδα και είναι ερώτημα το αν τα παιδιά θα πουν «καλό καλοκαίρι».

Στην Θεσσαλονίκη, τα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία λειτούργησαν μέχρι τις 11.30 π.μ. αλλά και με προσωπικό ασφαλείας μετά για να εξυπηρετηθούν οι εργαζόμενοι γονείς.

Μετά τα σχολεία, ο καύσωνας έκλεισε και τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, από τις 12 το μεσημέρι ως τις 5 το απόγευμα της Τετάρτης. Αναμένονται νεότερα για το πώς θα λειτουργήσει η Ακρόπολη την Πέμπτη.

Η Ακρόπολη έκλεισε στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης. Ανοιχτά πάλι μετά τις 5. INTIMENEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Εργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία καλεί τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα να λάβουν μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από τις υψηλές θερμοκρασίες. Τα μέτρα περιλαμβάνουν μείωση της απασχόλησης ή και παύση των εργασιών κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής (12.00-17.00). Οι εργοδότες που δεν θα τηρήσουν τα προβλεπόμενα απειλούνται μάλιστα με πρόστιμο 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Τηλεργασία και άδειες ειδικού σκοπού «επιστρατεύει» ο δημόσιος τομέας εν μέσω καύσωνα. Δείτε εδώ αναλυτικά πώς θα λειτουργήσει το Δημόσιο.

Σύνταγμα ανοιχτό

Ανοιχτή για τους διερχόμενους πολίτες θα είναι την Τετάρτη και την Πέμπτη, από τις 10 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα, η κλιματιζόμενη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μετρό στο Σύνταγμα, για μια στάση δροσιάς.

Η ΣΤΑΣΥ θα προσφέρει και μπουκάλια νερού σε όσους το επιθυμούν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...