1881
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε εναγκαλισμό με τον γιο του Χάντερ, την ημέρα που κρίθηκε ένοχος για αγορά και παράνομη κατοχή όπλου | Reuters/Anna Rose Layden/Creative Protagon

Θα επηρεάσει η καταδίκη του Χάντερ Μπάιντεν τις εκλογές στις ΗΠΑ;

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2024, 13:40
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε εναγκαλισμό με τον γιο του Χάντερ, την ημέρα που κρίθηκε ένοχος για αγορά και παράνομη κατοχή όπλου
|Reuters/Anna Rose Layden/Creative Protagon

Θα επηρεάσει η καταδίκη του Χάντερ Μπάιντεν τις εκλογές στις ΗΠΑ;

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2024, 13:40

Δεν είναι συνηθισμένο το θέαμα του γιου ενός προέδρου των ΗΠΑ να κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου, καθώς εισαγγελείς και πρώην ερωμένες τον χτυπάνε αλύπητα και βγάζουν τα «άπλυτά» του στη φόρα. Οι Αμερικανοί, βέβαια, είδαν πριν από λίγες ημέρες έναν πρώην και πιθανώς μελλοντικό τους πρόεδρο, τον Ντόναλντ Τραμπ, να καταδικάζεται επίσης, και μάλλον έχουν αρχίσει να συνηθίζουν στην ιδέα ότι οι εκλογές τους μετατρέπονται εν μέρει και σε δικαστικό δράμα.

Οι πολιτικές συνέπειες της καταδίκης του Χάντερ Μπάιντεν στην εκλογική αναμέτρηση του Νοεμβρίου δεν θα είναι αξιοσημείωτες, επισημαίνουν οι αναλυτές, όμως υπάρχουν άλλες συνέπειες από όσα έγιναν κι αυτές είναι ενός διαφορετικού αλλά εξίσου σημαντικού είδους: είναι οι προσωπικές συνέπειες για τον ίδιο τον Τζο Μπάιντεν.

Το πολιτικό σκέλος της μακράς και επίπονης προεκλογικής εκστρατείας αφορά συγκεκριμένα ζητήματα: Τον αντίκτυπο του πληθωρισμού και τις ανησυχίες για τη μετανάστευση και την απώλεια των δικαιωμάτων άμβλωσης. Το άλλο σκέλος, αυτό για το οποίο μαθαίνουμε περισσότερα, ακριβώς επειδή κουβεντιάζεται περισσότερο, είναι πιο προσωπικού χαρακτήρα και αφορά τον βίο και την πολιτεία του Τραμπ από τη μία και στην αντοχή του Μπάιντεν από την άλλη. Η δικαστική περιπέτεια και τελικά η καταδίκη του Χάντερ μπορεί να μην επηρεάσει τους ψηφοφόρους, αλλά σαφέστατα θα καταφέρει (έχει ήδη καταφέρει) πλήγμα στην αντοχή του πατέρα του.

Θεωρητικά ο Μπάιντεν μπορεί να βγει πολιτικά κερδισμένος από την υπόθεση, καθώς κέρδισε αυτό που εμείς εδώ ονομάζουμε «ηθικό πλεονέκτημα». Ο γιος του καταδικάστηκε· δεν υπήρξε καμία επιείκεια, δεν του δόθηκε καμία χάρη, δεν κρύφτηκε τίποτε κάτω από το χαλάκι της πολιτικής σκοπιμότητας. Ο ίδιος ο Μπάιντεν στάθηκε με αξιοσημείωτο σθένος στο ύψος της περίστασης, αρνούμενος να «καταδικάσει» τη δίωξη του γιου του ως πολιτικά υποκινούμενη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σεβάστηκε απόλυτα το δικαστικό σύστημα και αυτή του η στάση ήρθε σε εντυπωσιακό κοντράστ με τις αδιάκοπες επιθέσεις του Τραμπ προς αυτό και τις φασαριόζικες καταγγελίες του ότι οι διώξεις του ισοδυναμούν με απόπειρα παρέμβασης στις εκλογές.

Οι ισχυρισμοί του Τραμπ ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης τού την «είχε στημένη» διαψεύδονται εμπράκτως, εξάλλου, από τις ομοσπονδιακές διώξεις κατά Δημοκρατικών, συμπεριλαμβανομένου του Ρόμπερτ Μενέντεζ, του γερουσιαστή από το Νιου Τζέρσεϊ που δικάζεται για διαφθορά· και του Χένρι Κιούλαρ, έναν βουλευτή από το Τέξας ο οποίος πρόκειται να δικαστεί τον επόμενο χρόνο για ξέπλυμα χρήματος.

Ας επιστρέψουμε στον Χάντερ, όμως. Οι Ρεπουμπλικανοί ήρθαν σε κάπως περίεργη θέση με τη δίωξη του υιού Μπάιντεν, καθώς ναι μεν είναι ο γιος του μεγάλου αντιπάλου τους, όμως ο λόγος για τον οποίο δικάστηκε (και καταδικάστηκε) εμπίπτει στα δικά τους «χωράφια»: ο Χάντερ είναι σθεναρός υπέρμαχος της οπλοκατοχής, κάτι που μπορεί να προκαλεί επιπλέον δυσφορία στον πατέρα του, αλλά χαροποιεί την πλειονότητα των Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι επιδιώκουν να επιτραπεί η σχεδόν ελεύθερη πρόσβαση στην κατοχή όπλων και όχι να τιμωρούνται όσοι θέλουν να αγοράσουν όπλα.

Σύμφωνα με τους Times, η ομάδα Gun Owners of America, σαφούς δεξιού προσανατολισμού, είπε σχετικά με την υπόθεση ότι «πιστεύει πως ο νόμος περί όπλων που παραβίασε ο Χάντερ Μπάιντεν είναι αντισυνταγματικός και η τιμωρία του δεν θα έπρεπε καν να υπάρχει. Ωστόσο, όσο αυτές οι παραβάσεις παραμένουν ενεργές, ο Χάντερ Μπάιντεν δεν αξίζει καμία ειδική μεταχείριση από το υπουργείο Δικαιοσύνης». Πράγματι, δεν είχε καμία ειδική μεταχείριση.

Ο Χάντερ Μπάιντεν καταδικάστηκε για όλες τις κατηγορίες, καθώς οι ένορκοι αποδέχθηκαν τους ισχυρισμούς των εισαγγελέων ότι είχε δηλώσει ψευδώς στο ομοσπονδιακό έντυπο αγοράς όπλου ότι δεν χρησιμοποιούσε παράνομα ναρκωτικά και ότι στη συνέχεια κατείχε παράνομα το όπλο για 11 ημέρες.

Αρκετοί Ρεπουμπλικανοί δήλωσαν ότι ενώ συνεχίζουν να πιστεύουν ότι ο Χάντερ Μπάιντεν έχει διαπράξει οικονομικές αδικίες, το αδίκημα με όπλα είναι στην καλύτερη περίπτωση ασήμαντο.

Ο βουλευτής Ματ Γκετζ της Φλόριντα, πιστός του Τραμπ που έχει επιτεθεί αρκετές φορές στον Χάντερ, έγραψε στο Χ: «Η καταδίκη του Χάντερ Μπάιντεν για οπλοκατοχή είναι κάπως χαζή».

Ο Τόμας Μέισι, Ρεπουμπλικανός από το Κεντάκι, έγραψε, επίσης στο Χ: «Ο Χάντερ μπορεί να αξίζει να είναι στη φυλακή για κάτι, αλλά αυτό το κάτι  δεν είναι η αγορά όπλου». Και πρόσθεσε: «Υπάρχουν εκατομμύρια χρήστες μαριχουάνας που έχουν όπλα σε αυτή τη χώρα και κανένας από αυτούς δεν πρέπει να βρίσκεται στη φυλακή για αγορά ή κατοχή πυροβόλου όπλου».

Δημοσκοπικά, φαίνεται ότι η δίκη του Χάντερ δεν θα έχει καμία επίδραση στην κάλπη. Μια έρευνα της Emerson διαπίστωσε ότι το 64% των ψηφοφόρων είπε ότι η δίκη δεν θα είχε αντίκτυπο στην απόφασή τους, με το 24% να λέει ότι τους έκανε λιγότερο πιθανό να υποστηρίξουν τον Τζο Μπάιντεν και 12% πιο πιθανό. Ωστόσο, μόνο το 11% όσων δήλωσαν ότι θα ήταν λιγότερο πιθανό να ψηφίσουν τον Μπάιντεν ήταν Δημοκρατικοί.

Ακόμη και αν ξεπέρασε αυτόν τον σκόπελο, τα πιο δύσκολα είναι μπροστά για τους Μπάιντεν, πατέρα και γιο εξίσου. Ο Χάντερ θα δικαστεί ξανά τον Σεπτέμβριο, δύο μήνες πριν από τις εκλογές, στην Καλιφόρνια αυτήν τη φορά, για φοροδιαφυγή. Η υπόθεση θα υπενθυμίσει στους ψηφοφόρους τον, εξαιρετικά προσοδοφόρο για τον ίδιο, ρόλο του Χάντερ στο διοικητικό συμβούλιο μιας ουκρανικής εταιρείας φυσικού αερίου.

Οι Ρεπουμπλικανοί θα προσπαθήσουν να κερδίσουν τα μέγιστα από τη δημοσιοποίηση του «εξωφρενικού τρόπου ζωής» του Χάντερ, ο οποίος «αμέλησε» να πληρώσει 1,4 εκατ. δολάρια σε φόρους επί τέσσερα χρόνια.

Η φορολογική δίκη του Σεπτεμβρίου, όπως αυτή που μόλις ολοκληρώθηκε, γίνεται κατόπιν δίωξης από τον ειδικό εισαγγελέα Ντέιβιντ Βάις, και θα μπορούσε να αποβεί ντροπιαστική για τον Χάντερ και την οικογένεια Μπάιντεν.

Σε εκείνη τη διαδικασία οι εισαγγελείς αναμένεται να περιγράψουν διάφορους τρόπους με τους οποίους ο Χάντερ ξόδευε τα χρήματά του· μεγάλο μέρος τους, λέει το κατηγορητήριο, πήγαινε σε «ναρκωτικά, συνοδούς και φίλες, πολυτελή ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα ακίνητα, εξωτικά αυτοκίνητα, ρούχα και άλλα είδη προσωπικής φύσης, εν ολίγοις, τα πάντα εκτός από τους φόρους του».

Οι δικηγόροι του Χάντερ υποστηρίζουν ότι πλήρωσε όλο το ποσό του φόρου του πριν από τρία χρόνια και λένε ότι, όπως στην υπόθεση των όπλων, οι εισαγγελείς δεν θα είχαν ασκήσει την υπόθεση εναντίον ενός απλού πολίτη.

Ο Χάντερ, συμφωνούν σχεδόν ομόφωνα Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι, έπεσε τελικά θύμα αυτού που επί χρόνια εκμεταλλευόταν: του ονόματός του. Αλλά και της επιμονής του πατέρα του να τον αγαπάει μεν, αλλά να μην παρεκκλίνει για χάρη του από αυτό που ο ίδιος θεωρεί δίκαιο.

Απανωτά και βαριά χτυπήματα

Ολα αυτά είναι τρομερά επιβαρυντικά για τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έτσι κι αλλιώς καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να δείξει στον αμερικανικό λαό ότι είναι όρθιος, δυνατός και με μεγάλη αντοχή. Διάγοντας τους τελευταίους μήνες μιας εξαντλητικής εκστρατείας επανεκλογής, πολλοί από τους ανθρώπου του προέδρου ανησυχούν ότι ο Τζο Μπάιντεν έχει φτάσει στα όριά του.

Ο αμερικανός πρόεδρος έχει ήδη χάσει δύο παιδιά και παλεύει επί χρόνια με τους εθισμούς και τα κάθε είδους προβλήματα του γιου του.

«Ποιος κανονικός άνθρωπος δεν θα κατέρρεε βλέποντας ένα οικογενειακό του δράμα να παίζεται σε μια δικαστική αίθουσα μπροστά στον κόσμο;» είπε στην Washington Post ο Ντέιβιντ Αξελροντ, πρώην ανώτερος σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα. «Και να δεις ανθρώπους που αγαπάς να πρέπει να καταθέτουν, όχι μόνο τον γιο σου, αλλά και τις νύφες σου και την εγγονή σου, να ξαναζούν τις πιο οδυνηρές στιγμές της ζωής τους – ποιος δεν θα καταρρακωνόταν από αυτό;», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε: «Δεν νομίζω ότι οι ψηφοφόροι θα θεωρήσουν υπόλογο τον Μπάιντεν για τον εθισμό ή την κακή συμπεριφορά του γιου του. Αλλά νομίζω ότι το πραγματικό ερώτημα είναι το προσωπικό κόστος που έχει η υπόθεση σε αυτόν και την οικογένειά του».

Η δραματική δίκη, στην οποία οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι ο Χάντερ έκανε κατάχρηση παράνομων ναρκωτικών το 2018, παρόλο που ο ίδιος δήλωσε ενόρκως ότι δεν έκανε, διεξήχθη στη γενέτειρα του Μπάιντεν, στο Γουίλμινγκτον του Ντελαγουέρ. Δύο από τις πρώην νύφες του προέδρου, η Κάθλιν Μπουλ, η πρώην σύζυγος του Χάντερ, και η Χάλι Μπάιντεν, η χήρα του Μπο Μπάιντεν, κατέθεσαν στο δικαστήριο. Η Ναόμι Μπάιντεν, κόρη του Χάντερ και εγγονή του Μπάιντεν, κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης.

Ο Μπάιντεν εξέδωσε μια δήλωση την Τρίτη για να υποστηρίξει τον γιο του, λίγο πριν μιλήσει σε εκδήλωση για τον έλεγχο της οπλοκατοχής.

«Οπως είπα την περασμένη εβδομάδα, είμαι πρόεδρος, αλλά είμαι και πατέρας», ανέφερε η δήλωση. «Η Τζιλ κι εγώ αγαπάμε τον γιο μας και είμαστε τόσο περήφανοι για αυτό που έχει καταφέρει σήμερα. Πολλές οικογένειες που είδαν αγαπημένα τους πρόσωπα να δίνουν μάχη με τον εθισμό καταλαβαίνουν το αίσθημα υπερηφάνειας που νιώθεις βλέποντας κάποιον που αγαπάς να βγαίνει από τη δοκιμασία και να είναι τόσο δυνατός και ανθεκτικός στην ανάρρωση».

Ο Μπάιντεν τόνισε την αποφασιστικότητά του να αποφύγει κάθε αίσθηση ότι επηρέαζε τη δίωξη, απουσιάζοντας σε μεγάλο βαθμό από την ίδια τη δίκη. Η Τζιλ Μπάιντεν, όμως, ήταν σχεδόν κάθε μέρα στο ακροατήριο.

Ο ίδιος ο Μπάιντεν βρέθηκε στο σπίτι του στο Γουίλμινγκτον αρκετές φορές όσο η δίκη βρισκόταν σε εξέλιξη. Ηταν εκεί την πρώτη ημέρα της δίκης πριν φύγει για επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία και επέστρεψε την Κυριακή, μόλις γύρισε στις ΗΠΑ.

Μετά την έκδοση της ετυμηγορίας, την 11η Ιουνίου, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Μπάιντεν θα επέστρεφε στο Γουίλμινγκτον εκείνο το απόγευμα, προτού αναχωρήσει την Τετάρτη για μια σύνοδο κορυφής στην Ιταλία. Η καθημερινή ενημέρωση του Λευκού Οίκου, που συνήθως πραγματοποιείται από την υπουργό Τύπου, Καρίν Ζαν-Πιερ, ακυρώθηκε επίσης την τελευταία στιγμή την Τρίτη.

Από τη στιγμή που ο πρόεδρος είπε ότι δεν θα δώσει χάρη στον γιο του, ο Χάντερ Μπάιντεν αντιμετωπίζει την πιθανότητά φυλάκισης. Δεδομένου του γεγονότος ότι δεν έχει καταδικαστεί στο παρελθόν, η νομική ομάδα του ελπίζει σε μια πιο ήπια ποινή.

Δεν είναι μυστικό μεταξύ των στενών συμβούλων του Τζο Μπάιντεν ότι η ψυχική κατάσταση του γιου του τον ανησυχεί βαθιά. Κάποιοι σύμβουλοι στο παρελθόν προσπάθησαν να περιορίσουν τις δημόσιες εμφανίσεις του Χάντερ, κάτι που έχει εξοργίσει τον ίδιον και τα κοντινά του πρόσωπα. Ο ίδιος ο πρόεδρος έχει προσπαθήσει πολύ να κρατήσει κοντά του τον γιο του. Οταν κυκλοφόρησε η είδηση, πριν από μερικά χρόνια, ότι ο Χάντερ είχε απολυθεί από το Ναυτικό για χρήση κοκαΐνης, ο Τζο Μπάιντεν απάντησε με ένα σύντομο μήνυμα: «Ωρα να προχωρήσεις. Με αγάπη, ο μπαμπάς σου».

Σύμφωνα με τις αφηγήσεις του ίδιου του Χάντερ, συμπεριλαμβανομένων των απομνημονεύσεών του, ο πρόεδρος έχει προσφέρει στον γιο του αγάπη άνευ όρων, λέγοντάς του επανειλημμένα ότι τον αγαπά ό,τι κι αν γίνει. Ο Μπάιντεν αναζητά τον γιο του καθημερινά, του τηλεφωνεί κι όταν αυτός δεν απαντάει, στέλνει μηνύματα, όπως λένε φίλοι και συνεργάτες του που μίλησαν στην Post υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Οι σύμβουλοι του Μπάιντεν γνωρίζουν επίσης πολύ καλά όσα έχει ήδη υποστεί. Το 1972, η γυναίκα του και η κόρη του σκοτώθηκαν σε αυτοκινητικό δυστύχημα λίγο μετά την εκλογή του στη Γερουσία για πρώτη φορά. Το 2015, ο γιος του Μπο, ο οποίος ήταν τότε 46 ετών, πέθανε από καρκίνο στον εγκέφαλο.

«Για έναν άνθρωπο που έχει ήδη βιώσει μεγάλη απώλεια και τραγωδία, αυτό είναι άλλο ένα βαρύ φορτίο», είπε ο Αξελροντ. «Και θα χρειαστεί τεράστια δύναμη για να σηκώσει αυτό το φορτίο, δεδομένων όλων των άλλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει τόσο στην προεδρία όσο και ως υποψήφιος».

Ο Τραμπ, όπως και άλλοι Ρεπουμπλικανοί, προσπάθησαν να επικεντρωθούν την Τρίτη όχι στην καταδίκη του, αλλά στα χρήματα που κέρδισε ο Χάντερ Μπάιντεν από τις επιχειρηματικές συναλλαγές του.

«Αυτή η δίκη δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια απόσπαση της προσοχής από τα πραγματικά εγκλήματα της οικογένειας Μπάιντεν, η οποία έχει συγκεντρώσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια από την Κίνα, τη Ρωσία και την Ουκρανία», δήλωσε η Καρολάιν Λίβιτ, εκπρόσωπος Τύπου της εκστρατείας του Τραμπ.

Ενώ ο Χάντερ συχνά επωφελήθηκε από το οικογενειακό του όνομα καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του ως επιχειρηματίας, δεν έχουν προκύψει ουσιαστικά στοιχεία ότι ο Τζο Μπάιντεν έπαιξε κάποιον ρόλο σε αυτές τις συμφωνίες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...