779
| REUTERS/ CreativeProtagon

Ζορντάν Μπαρντελά: Από το φτωχικό Σεν Ντενί στο πρωθυπουργικό κατώφλι

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2024, 15:01
|REUTERS/ CreativeProtagon

Ζορντάν Μπαρντελά: Από το φτωχικό Σεν Ντενί στο πρωθυπουργικό κατώφλι

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2024, 15:01

Οι αφίσες με την επιγραφή «Bardella premier ministre» είναι ήδη έτοιμες και απεικονίζουν τον μεγάλο νικητή των ευρωεκλογών με το κλασικό καθησυχαστικό χαμόγελό του, μπροστά από την Εθνοσυνέλευση, την οποία επιδιώκει να κατακτήσει.

Ο Ζορντάν Μπαρντελά και η μέντοράς του Μαρίν Λεπέν έχουν στη διάθεσή τους λιγότερο από τρεις εβδομάδες για να καταφέρουν να φτάσουν από τις 89 έδρες που κατέχει σήμερα ο Εθνικός Συναγερμός (και αποτελεί ήδη ρεκόρ) στις 289 έδρες που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία. 

Πώς, όμως, θα μπορούσαν να κερδηθούν αυτές οι 200 έδρες; Εν μέρει συνάπτοντας συμμαχίες, όπως αναφέρει στη ανταπόκρισή του από το Παρίσι ο Στέφανο Μοντεφιόρι της Corriere della Sera, σημειώνοντας πως ο εν δυνάμει επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας έχει ήδη αρχίσει τους ελιγμούς.

Τη Δευτέρα συνάντησε τη Μαριόν Μαρεσάλ, ανιψιά της Μαρίν Λεπέν, η οποία σήμερα ανήκει στις τάξεις του αντίπαλου ακροδεξιού κόμματος Reconquête. Οι σχέσεις της Μαρεσάλ με τον Ερικ Ζεμούρ, ιδρυτή του κόμματος, είναι πλέον τεταμένες, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα πιθανό να συμφιλιωθεί με την οικογένειά της και να στηρίξει τον Εθνικό Συναγερμό. 

Ομως η πιο δύσκολη και κρίσιμη αποστολή που καλείται να φέρει σε πέρας ο Ζορντάν Μπαρντελά είναι να πείσει τους οπαδούς της γκολικής Δεξιάς να εγκαταλείψουν το εξαθλιωμένο πια αντι-ακροδεξιό «ρεπουμπλικανικό μέτωπο». Οι πρώτες δημοσκοπήσεις δίνουν στον Εθνικό Συναγερμό 265 έδρες, ενώ στους Républicains 55: λιγότερες από τις μισές, μόλις 25 από αυτές αν καταφέρει να κερδίσει το ακροδεξιό κόμμα, τότε ο Μπαρντελά θα αναλάβει όντως την πρωθυπουργία της Γαλλίας.

Φυσικά, ο Μπαρντελά θα συνεχίσει παράλληλα να κάνει ό,τι κάνει με εξαιρετική επιτυχία από τον περασμένο Ιανουάριο, δηλαδή να μιλάει στους πολίτες της Γαλλίας. Οπως εξηγεί ο ιταλός ανταποκριτής, «χάρη στην προσωπικότητα του 28χρονου Μπαρντελά ο Εθνικός Συναγερμός ήταν με διαφορά το κόμμα με τις περισσότερες ψήφους σε όλες τις κοινωνικές κατηγορίες, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και σε όλες τις περιφέρειες εκτός από μία: του Παρισιού, που είναι ένα νησί στη θάλασσα μια χώρας τόσο διαφορετικής από την πρωτεύουσά της» γράφει ο Στέφανο Μοντεφιόρι.

Ο Ζορντάν Μπαρντελά μεγάλωσε ακριβώς στην περιφέρεια του Παρισιού που εξακολουθεί να τον απορρίπτει, στο μπανλιέ του Σεν-Ντενί, περί τα 10 χιλιόμετρα βόρεια από το κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας. Η μητέρα του, Λουίζα Μπερτέλι-Μότα, γεννήθηκε σε μια κοινότητα στην περιφέρεια του Τορίνο, αλλά η οικογένειά της μετανάστευσε στη Γαλλία όταν εκείνη ήταν μόλις ενός έτους. Σήμερα είναι δημοτική υπάλληλος, ενώ περιστασιακά εργάζεται και ως οικονόμος. Ο πατέρας του ονομάζεται Ολιβιέ Μπαρντελά, είναι επίσης ιταλικής καταγωγής και ιδιοκτήτης μιας μικρής εταιρείας αυτόματων πωλητών ποτών. 

Οι γονείς του επίδοξου πρωθυπουργού της Γαλλίας χώρισαν όταν εκείνος ήταν ενός έτους. Τον μεγάλωσε η μητέρα του αντιμετωπίζοντας πολλές δυσκολίες. Εμεναν σε ένα συγκρότημα εργατικών κατοικιών, με εμπόρους ναρκωτικών στην είσοδο της πολυκατοικίας και πιτσιρικάδες να φυλάνε τσίλιες στις γωνίες. 

Ο Ζορντάν Μπαρντελά μιλάει συχνά για το πώς μεγάλωσε στο Σεν-Ντενί και τη μεγάλη φτώχεια που πέρασε μαζί με τη μητέρα του. Αντιθέτως, μιλάει λιγότερο για την ευημερία του πατέρα του, ο οποίος του πρόσφερε ένα ταξίδι στο Μαϊάμι όταν αποφοίτησε από το λύκειο, μετά ένα αυτοκίνητο Smart, ένα διαμέρισμα και εμβάσματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα στον λογαριασμό του, έως ότου έλαβε τον πρώτο του μισθό ως πολιτικός.

Οταν ανέλαβε χρέη προέδρου του Εθνικού Μετώπου, τον Νοέμβριο του 2022, κατά την ομιλία του ενώπιον των οπαδών του κόμματος ο Μπαρντελά δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη μητέρα του, «η οποία είχε την αξιοπρέπεια των ανθρώπων που ξυπνούν νωρίς για να παίρνουν έναν μισθό φτώχειας». 

Επικαλείται συχνά την κατά 75% ιταλική καταγωγή του (στις φλέβες του ρέει κατά 25% και αίμα βερβερικό, από την Αλγερία) για να υποστηρίξει πως η ενσωμάτωση είναι δυνατή. «Δεν ήμασταν από εδώ, αλλά λόγω της αγάπης μας για τη Γαλλία και τον λαό της γίναμε ντόπιοι» έχει πει σχετικά. 

Στις τάξεις του τότε Εθνικού Μετώπου εντάχθηκε όταν ήταν μόλις 16 ετών, έχοντας εντυπωσιαστεί από τη Μαρίν Λεπέν κατά τη διάρκεια μιας τηλεμαχίας της με τον Ζαν-Λικ Μελανσόν. Αρχισε να σπουδάζει Γεωγραφία αλλά τελικά εγκατέλειψε τις σπουδές του για να αφοσιωθεί στην πολιτική. 

Λαμβάνοντας υπόψη τις μονομαχίες των προηγούμενων μηνών στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωεκλογές, ο δημοσιογράφος της Corriere della Sera τον χαρακτηρίζει ως όχι ιδιαίτερα ικανό, ειδικά σε σχέση με τον υπερμορφωμένο Γκαμπριέλ Ατάλ, τον νυν πρωθυπουργό της Γαλλίας.

Αλλά μεταξύ του αυστηρού Ατάλ και του όχι πολύ ευφυούς –σύμφωνα, πάντα, με τον ιταλό ανταποκριτή– αλλά καλοπροαίρετου Μπαρντελά, οι Γάλλοι, με εξαίρεση τους Παριζιάνους, μάλλον προτιμούν τον δεύτερο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...