2048
Ο Ρόμπερτ Κένεντι τζούνιορ (αριστερά) προβλέπεται να «κόψει» αρκετές ψήφους από τον Τραμπ και τον Μπάιντεν | Reuters / Creative Protagon

ΗΠΑ: Μπορεί o Ρόμπερτ Κένεντι να καθορίσει το αποτέλεσμα των εκλογών;

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2024, 20:59
Ο Ρόμπερτ Κένεντι τζούνιορ (αριστερά) προβλέπεται να «κόψει» αρκετές ψήφους από τον Τραμπ και τον Μπάιντεν
| Reuters / Creative Protagon

ΗΠΑ: Μπορεί o Ρόμπερτ Κένεντι να καθορίσει το αποτέλεσμα των εκλογών;

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2024, 20:59

Σε μια δυναστεία σχεδόν μυθικών διαστάσεων για την αμερικανική πολιτική, ο Ρόμπερτ Κένεντι τζούνιορ, ανιψιός του δολοφονηθέντος Τζον Φ. Κένεντι και γιος του επίσης δολοφονηθέντος Ρόμπερτ Φ. Κένεντι, είναι σαφώς όχι απλώς η εξαίρεση στον κανόνα, αλλά το απόλυτο μαύρο πρόβατο. Ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, σχεδόν κανείς δεν του έδινε σημασία και η οικογένειά του τον έχει εν πολλοίς αποκηρύξει. Τώρα, όμως, διαφαίνεται ότι αν καταφέρει να «κόψει» αρκετές ψήφους από τον Τραμπ και τον Μπάιντεν, ίσως είναι αυτός που θα καθορίσει το αποτέλεσμα.

Περιβαλλοντικός δικηγόρος μερικής απασχόλησης, θεωρητικός συνωμοσίας πλήρους απασχόλησης, λάτρης των ζώων που είχε ένα κατοικίδιο λιοντάρι στον προσωπικό του ζωολογικό κήπο, ο Κένεντι μπήκε στην προεδρική κούρσα του 2024. Αρχικά ήταν στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών διεκδικώντας το χρίσμα από τον Μπάιντεν. Τον περασμένο Οκτώβριο ανεξαρτητοποιήθηκε.

Ο 70χρονος Κένεντι έχει μεγάλο και ενδιαφέρον βιογραφικό και πλέον οι δύο βασικοί υποψήφιοι, Τραμπ και Μπάιντεν, ανησυχούν για τη ζημιά που θα μπορούσε να προκαλέσει, γράφει ο Guardian.

Πέντε μήνες πριν από τις εκλογές ο Μπάιντεν και ο Τραμπ συνεχίζουν να μην είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στο αμερικανικό κοινό. Το βαρύ όνομα του Κένεντι και ο απρόβλεπτος χαρακτήρας του τον έχουν μετατρέψει σε πρόσωπο-κλειδί.

Τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικανοί φοβούνται ότι ο Κένεντι, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις λαμβάνει περίπου 10% σε εθνικό επίπεδο, θα μπορούσε να κόψει και άλλες ψήφους από τους δικούς τους υποψηφίους. Ακόμη και αν λίγοι ψηφοφόροι του Μπάιντεν ή του Τραμπ αποφασίσουν να επιβιβαστούν στο «τρένο Κένεντι», θα μπορούσαν να αποδειχθούν αρκετοί ώστε να επηρεάσουν αυτό που παραμένει ένα πολύ αμφίρροπο αποτέλεσμα.

Ενδεικτικό της απειλής που αποτελεί για αυτόν είναι ότι ο Τραμπ –ο οποίος μέχρι πρόσφατα επαινούσε τον Κένεντι ως ένα «πολύ έξυπνο άτομο»– δημοσίευσε πριν από λίγες ημέρες στην πλατφόρμα του, Truth Social, ένα βίντεο τεσσάρων λεπτών στο οποίο του επιτίθεται κατά μέτωπο.

Θα τραβούσε ο Κένεντι τόση προσοχή –και θα αντλούσε εκατομμύρια δολάρια σε δωρεές, μερικά από αυτά από πρώην υποστηρικτές του Τραμπ– αν είχε διαφορετικό επώνυμο; Πιθανώς όχι.

Ο πατέρας του Κένεντι, ένθερμος υποστηρικτής του Ισραήλ, δολοφονήθηκε από τον Παλαιστινιοϊορδανό Σιρχάν Μπισάρα Σιρχάν κατά την προεκλογική εκστρατεία του στο Λος Αντζελες. Ο Κένεντι τζούνιορ ήταν τότε 14 ετών και το τρίτο από τα 11 παιδιά του πατέρα του και της Εθελ Κένεντι.

Ο Κένεντι τζούνιορ επωφελήθηκε από το οικογενειακό όνομα αλλά και από τον οικογενειακό πλούτο. Μεγάλωσε στο Χιάνις Πορτ της Μασαχουσέτης, όπου ζει η μητέρα του μέχρι σήμερα. Σπούδασε στο σχολείο Μίλμπρουκ, ένα ιδιωτικό οικοτροφείο στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν μάλλον αντιπαθής, όπως έγραψε ο Τζέρι Οπενχάιμερ σε μια βιογραφία του.

«Οι συμφοιτητές του τον θεωρούσαν εγωιστή και ανεύθυνο επειδή περπατούσε στην πανεπιστημιούπολη κρατώντας δίπλα του ένα δυνητικά επικίνδυνο νεαρό λιοντάρι με λουρί» έγραψε ο Οπενχάιμερ. Ο διευθυντής του Μίλμπρουκ τελικά έδιωξε το λιοντάρι, που ονομαζόταν Τότο, από την πανεπιστημιούπολη και το έστειλε σε ένα πάρκο σαφάρι στη Φλόριντα.

Ο Κένεντι ήταν επίσης μέλος μιας συμμορίας: οι Hyannis Port Terrors δικαίωναν το όνομά τους (Τρόμος του Χιάνις Πόρτ), «κλέβοντας αλκοόλ» τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τα εφηβικά του χρόνια ήταν δύσκολα. Σε μια συνέντευξη το 2023 ο Κένεντι εκμυστηρεύθηκε ότι άρχισε να κάνει χρήση ηρωίνης όταν ήταν 15 ετών, περιγράφοντας ότι «ένιωθε ένα τεράστιο κενό» μέσα του και το 1983, σε ηλικία 29 ετών, κατηγορήθηκε για κατοχή ηρωίνης: «ένιωσε αδιαθεσία», ανέφεραν οι New York Times, «στην τουαλέτα ενός αεροσκάφους» που έκανε αναγκαστική στάση στο Ράπιντ Σίτι της Νότιας Ντακότα.

«Ξαφνικά όλοι κατάλαβαν ότι ήμουν τοξικομανής και αυτό μού έδωσε την ελευθερία να ζητήσω βοήθεια» είπε ο Κένεντι σε συνέντευξή του. «Θα μπορούσα να είμαι αυτός που ήμουν και να είμαι ειλικρινής».

Ο Κένεντι είχε κρύψει τον εθισμό του όταν αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Τελικά πήρε πτυχίο Νομικής από το Πανεπιστήμιο Πέις της Νέας Υόρκης, και αφού ολοκλήρωσε την ποινή επιτήρησης δύο ετών ξεκίνησε την καριέρα του στο περιβαλλοντικό δίκαιο.

Εργάστηκε, σύμφωνα με τον Guardian, για τη Riverkeeper, μια οργάνωση που προστατεύει τον ποταμό Χάντσον της Νέας Υόρκης, και μήνυσε όσους ευθύνονταν για τη ρύπανσή του, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τις πλωτές οδούς. Η δουλειά του τού χάρισε μια θέση στο εξώφυλλο του New York Magazine το 1995, το οποίο τον περιέγραφε ως «ο Κένεντι που έχει σημασία».

Ομως ο Κένεντι –ο οποίος κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του επέκρινε τον Μπάιντεν για υπερβολικές δαπάνες σε περιβαλλοντικά ζητήματα– θα γινόταν περισσότερο γνωστός στις ΗΠΑ ως θεωρητικός συνωμοσιών.

Επί χρόνια ισχυριζόταν ότι τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό, ενώ το 2023 δήλωσε ότι το WiFi προκαλεί «διαρροή εγκεφάλου», συνέδεσε τα αντικαταθλιπτικά με πυροβολισμούς στα σχολεία και είπε ότι οι χημικές ουσίες στο νερό κάνουν τα παιδιά τρανς.

Η πανδημία της Covid-19 ήταν μια «τέλεια καταιγίδα» για τον Κένεντι. Η ήδη υπάρχουσα αντιεμβολιαστική ομάδα του, Children’s Health Defense, έγινε «μια ισχυρή δύναμη που διαδίδει ψευδείς και παραπλανητικές πληροφορίες» ανέφερε τότε το Associated Press. Μια αναφορά στο Journal of Medical Internet Research, το 2022, κατονόμασε τον λογαριασμό του Κένεντι στο Twitter ως τον «κορυφαίο υπερδιανομέα» παραπληροφόρησης σχετικά με την Covid-19.

Ο Κένεντι επικρίθηκε ιδιαίτερα για μια ομιλία που έδωσε σε συγκέντρωση κατά των υποχρεωτικών εμβολίων στην Ουάσινγκτον τον Ιανουάριο του 2022. Καθώς στεκόταν στα σκαλιά του Μνημείου του Λίνκολν, είπε στο πλήθος ότι ανώνυμες οργανώσεις προσπαθούσαν να ελέγξουν τον αμερικανικό πληθυσμό με πρωτοφανή τρόπο.

«Ακόμη και στη Γερμανία του Χίτλερ μπορούσες να διασχίσεις τις Αλπεις προς την Ελβετία ή μπορούσες να κρυφτείς στη σοφίτα, όπως έκανε η Αννα Φρανκ» είπε ο Κένεντι. «Σήμερα τίθενται σε εφαρμογή οι μηχανισμοί με τρόπο ώστε να μην μπορεί κανείς από εμάς να τρέξει, κανείς μας να μην μπορεί να κρυφτεί».

Οι δηλώσεις προκάλεσαν σάλο, κυρίως από το Μουσείο του Αουσβιτς, το οποίο έγραψε στο Twitter: «Η εκμετάλλευση της τραγωδίας ανθρώπων που υπέφεραν, ταπεινώθηκαν, βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν από το ολοκληρωτικό καθεστώς της ναζιστικής Γερμανίας –συμπεριλαμβανομένων παιδιών όπως η Αννα Φρανκ– σε μια συζήτηση για τα εμβόλια και τους περιορισμούς κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας πανδημίας είναι ένα θλιβερό σύμπτωμα ηθικής και πνευματικής παρακμής».

Ο Κένεντι ζήτησε αργότερα συγγνώμη που είπε ότι οι άνθρωποι που ήθελαν να παραμείνουν ανεμβολίαστοι είχαν λιγότερες ελευθερίες από την Αννα Φρανκ. Αλλά συνέχισε να ασχολείται με την παραπληροφόρηση για την Covid-19, γράφοντας σε ένα βιβλίο του 2021 ότι ο Αντονι Φάουτσι, ο κορυφαίος ειδικός στη δημόσια υγεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας στις ΗΠΑ, είχε συνωμοτήσει με τον Μπιλ Γκέιτς για να καταστείλει τις θεραπείες εναλλακτικής ιατρικής για τον κορονοϊό.

Ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του για το χρίσμα των Δημοκρατικών για την προεδρία, τον Απρίλιο του 2023, ο Κένεντι είπε ότι «δεν ήταν ο ιδανικός προεδρικός υποψήφιος για κανονικές εποχές». Τον Οκτώβριο ανακοίνωσε ότι θα είναι ανεξάρτητος ως υποψήφιος, αυτή τη φορά ισχυριζόμενος ότι «το δικομματικό κατεστημένο μάς οδηγούσε όλους στο χείλος του γκρεμού».

O ανεξάρτητος υποψήφιος Ρόμπερτ Φ. Κένεντι τζούνιορ σε ομιλία τους στις 24 Μαΐου στην Ουάσινγκτον, DC. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι οι ψηφοφόροι του Τραμπ, και όχι του Μπάιντεν, που γοητεύονται περισσότερο από αυτόν (Kevin Dietsch/Getty Images)

Ο Κένεντι είναι και αυτός μεγάλος σε ηλικία, αλλά όχι όσο ο Τραμπ και ο Μπάιντεν. Θα είναι 71 ετών όταν αναλάβει καθήκοντα, σε περίπτωση που γίνει πρόεδρος. Τον Ιούνιο του 2023 γδύθηκε μέχρι τη μέση για να σηκώσει μερικά βάρη σε ένα γυμναστήριο στο Λος Αντζελες, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής  περιοδείας του, αποκαλύπτοντας μια αρκετά εντυπωσιακή σωματική διάπλαση.

Η εμφάνισή του είναι γενικά αξιοπρόσεκτη: πυκνά ασημένια μαλλιά, μεγάλα λευκά δόντια, μόνιμο μαύρισμα. Η φωνή του όμως προκαλεί έκπληξη. Ο Κένεντι πάσχει από σπασμωδική δυσφωνία, μια νευρολογική πάθηση που επηρεάζει τον λόγο.

Δεν είναι το μόνο θέμα με την υγεία του, όσο υγιής και αν θέλει ο ίδιος να δείχνει. Νωρίτερα αυτό το έτος οι New York Times δημοσίευσαν μια κατάθεση, το 2012, που είχε κάνει ο Κένεντι κατά την υπόθεση του διαζυγίου του από τη δεύτερη σύζυγό του, Μέρι Καθλίν Ρίτσαρντσον Κένεντι. Είχε πει πως είχε υποστεί απώλεια μνήμης, η οποία «προκλήθηκε από ένα σκουλήκι που μπήκε στον εγκέφαλό μου και έφαγε ένα μέρος του και στη συνέχεια πέθανε».

«Εχω γνωστικά προβλήματα, σαφώς» είχε παραδεχτεί ο Κένεντι. «Εχω βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης και παράλληλα μακροπρόθεσμη απώλεια μνήμης που με επηρεάζει».

Μετά τη δημοσίευση του άρθρου των Times ο Κένεντι έγραψε στο Twitter ότι ήταν πρόθυμος «να φάει άλλα πέντε σκουλήκια που τρώνε τον εγκέφαλο και να κερδίσει τον Τραμπ και τον Μπάιντεν σε μια συζήτηση».

Η Ρίτσαρντσον Κένεντι αυτοκτόνησε το 2012, αφήνοντας πίσω της τα τέσσερα παιδιά που είχε αποκτήσει μαζί. Ο ίδιος έχει άλλα δύο παιδιά από τον πρώτο γάμο του με την Εμιλι Μπλακ, ένα από τα οποία ονομάζεται Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Γ’. Το 2014 ο Κένεντι παντρεύτηκε, σε τρίτο γάμο, τη Σέριλ Χάινς, μια ηθοποιό που είναι γνωστή από τον ρόλο της γυναίκας του Λάρι Ντέιβιντ στη σειρά «Curb your Enthusiasm». Το ζευγάρι ζει στο Λος Αντζελες.

Η 58χρονη Χάινς προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από την εκστρατεία του συζύγου της. Είπε σε συνέντευξή της στο Fox News νωρίτερα φέτος ότι δεν συμφωνεί πάντα με την πολιτική του.

Ο φόβος για τον Μπάιντεν και τον Τραμπ είναι ότι ο Κένεντι θα μπορούσε να είναι μια επανάληψη της υπόθεσης του Ραλφ Νέιντερ, γράφει ο Guardian. Ο Νέιντερ ήταν υποψήφιος του κόμματος των Πρασίνων στις προεδρικές εκλογές του 2000 και ορισμένοι Δημοκρατικοί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ήταν τα υψηλά ποσοστά που πήρε στη Φλόριντα που «γύρισαν» τις εκλογές από τον Αλ Γκορ προς τον Τζορτζ Μπους.

Οι πρώτες προβλέψεις έδειχναν ότι ο Κένεντι –ως γόνος της πιο διάσημης Δημοκρατικής οικογένειας στην Ιστορία– θα αντλούσε υποστήριξη από την εκλογική βάση του Μπάιντεν. Ο Τραμπ και άλλοι Ρεπουμπλικανοί πέρασαν μήνες εκθειάζοντας τις αρετές του, υπήρχαν ακόμη και δημοσιεύματα σε δεξιά ΜΜΕ, σύμφωνα με τα οποία ο Κένεντι θα μπορούσε να είναι ένας καλός αντιπρόεδρος του Τραμπ.

Τώρα όμως οι συντηρητικοί μπορεί να μετανιώνουν που τον ανέβασαν. Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι είναι οι ψηφοφόροι του Τραμπ, και όχι του Μπάιντεν, που γοητεύονται περισσότερο από τον Κένεντι, λόγω του σκεπτικισμού του για τα εμβόλια και των σκληροπυρηνικών πολιτικών του για τα σύνορα.

Ρεπουμπλικανοί δωρητές έχουν επίσης στραφεί στον Κένεντι. Ο Τίμοθι Μέλον, ένας δισεκατομμυριούχος από το Ουαϊόμινγκ, ο οποίος έχει δωρίσει στο παρελθόν αρκετά χρήματα σε ομάδες που υποστηρίζουν τον Τραμπ, έχει δώσει ήδη 25 εκατ. δολάρια στην εκστρατεία του Κένεντι, ενώ το περιοδικό Rolling Stone ανέφερε ότι άλλοι δωρητές περιλαμβάνουν παραδοσιακούς Ρεπουμπλικανούς υποστηρικτές, όπως ο Τζον Σνάτερ, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Papa John’s Pizza, ο οποίος στο παρελθόν υποστήριξε τον Ρον ΝτεΣάντις για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών.

Ολα αυτά δεν σημαίνουν σε καμία περίπτωση ότι ο Κένεντι είναι δημοφιλής. Οπως συμβαίνει με τον Μπάιντεν και τον Τραμπ, περισσότεροι άνθρωποι αντιπαθούν παρά συμπαθούν τον Κένεντι. Σύμφωνα με το FiveThirtyEight, το 42% των Αμερικανών έχει αρνητική γνώμη για τον Κένεντι, με μόλις το 35% να τον βλέπει θετικά.

Είναι λίγο λιγότερο αντιδημοφιλής από τους δύο κύριους αντιπάλους του, λοιπόν, κάτι που μόνο καλό μπορεί να είναι για τον ίδιο. Αλλά ο Κένεντι έχει ήδη δείξει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι είναι μια προβληματική φιγούρα.

Τον περασμένο Ιούλιο προκάλεσε διαμάχη όταν ένα βίντεο τον έδειξε να ισχυρίζεται ψευδώς ότι ο ιός Covid-19 είχε «εθνικά στοχοποιηθεί» σε καυκάσιους και μαύρους, ενώ οι εβραίοι Ασκενάζι και οι Κινέζοι είχαν μεγαλύτερη ανοσία.

Μέλη της οικογένειας Κένεντι επέκριναν σφοδρά τον υποψήφιο μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο. Ο Τζακ Σλόσμπεργκ, εγγονός του προέδρου Κένεντι, σε ένα δικό του βίντεο χαρακτήρισε την εκστρατεία του εξαδέλφου του «ντροπή».

Αλλα μέλη της οικογένειας έχουν καταστήσει σαφές ότι αντιτίθενται στην υποψηφιότητα του συγγενούς τους. Τον Απρίλιο, περισσότερα από 12 μέλη της οικογένειας, συμπεριλαμβανομένων έξι από τα αδέλφια του ίδιου του Κένεντι, υποστήριξαν ανοιχτά τον Μπάιντεν για την προεδρία.

Αυτό θα πρέπει να είναι πολύ δυσάρεστο για τον Κένεντι, ο οποίος στην προεκλογική εκστρατεία αναφέρεται επανειλημμένως στην οικογενειακή ιστορία του. Ο ιστότοπός του, Kennedy 2024, αναφέρεται συχνά στον θείο του, ο οποίος, παρά τη σύντομη θητεία του, κατατάχθηκε ως ο ένατος καλύτερος πρόεδρος σε δημοσκόπηση του 2022 που διενεργήθηκε ανάμεσα σε ιστορικούς. Ο Μπάιντεν τοποθετήθηκε 14ος και ο Τραμπ τελευταίος.

Ο θείος του Κένεντι μπορεί ακόμη και να επηρέασε την απόφασή του να θέσει υποψηφιότητα ως ανεξάρτητος. Σε μια ομιλία του στο Μέριλαντ το 1958, όταν ήταν ακόμη γερουσιαστής και απείχε δύο χρόνια από το να γίνει ο 35ος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τζον Κένεντι είχε πει: «Ας μην απελπιζόμαστε, αλλά ας ενεργούμε. Ας μην αναζητήσουμε την απάντηση των Ρεπουμπλικανών ή τη Δημοκρατική απάντηση, αλλά τη σωστή απάντηση. Ας μην επιδιώκουμε να διορθώσουμε τις ευθύνες για το παρελθόν: ας αποδεχθούμε τη δική μας ευθύνη για το μέλλον».

Ο Κένεντι ελπίζει ότι οι Αμερικανοί θα συμφωνήσουν με αυτό το απόσπασμα –ή τουλάχιστον με το να μην ψάχνουν τις απαντήσεις σε Ρεπουμπλικανούς ή Δημοκρατικούς– τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...