601
Ο ΥΠΕΞ εκτίμησε, μεταξύ άλλων, ότι το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό «αν είχαμε αύριο το πρωί εθνικές εκλογές» | In Time News / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Γεραπετρίτης: «Ισχυρό ταρακούνημα οι ευρωεκλογές όμως δεν κινδυνεύει το σκάφος»

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2024, 21:45
Ο ΥΠΕΞ εκτίμησε, μεταξύ άλλων, ότι το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό «αν είχαμε αύριο το πρωί εθνικές εκλογές»
|In Time News / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Γεραπετρίτης: «Ισχυρό ταρακούνημα οι ευρωεκλογές όμως δεν κινδυνεύει το σκάφος»

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2024, 21:45

Το αποτέλεσμα της κάλπης των ευρωεκλογών αποτελεί «ένα ισχυρό ταρακούνημα. Πώς είναι βρίσκεσαι σε ένα αεροπλάνο και ξαφνικά έχεις αναταράξεις; Είναι μία τέτοια ανατάραξη» τόνισε σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σχολιάζοντας την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής. Προσέθεσε όμως με νόημα πως «δεν κινδυνεύει το σκάφος» από τις αναταράξεις αυτές.

Επισήμανε, πιο αναλυτικά, πως η Νέα Δημοκρατία δεν κατάφερε να πιάσει τον στόχο τον οποίο είχε θέσει παρά το γεγονός ότι υπήρξε η άνετη επικράτηση που επιβεβαιώνει την ηγεσία της παράταξης στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. «Πέσαμε κάτω από τον πήχη που θέσαμε, όπως έπεσαν και τα υπόλοιπα κόμματα, δηλαδή και το ΚΙΝΑΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε και συμπλήρωσε: «Ηταν ένα συνολικό φαινόμενο της χθεσινής κάλπης ότι τα κόμματα εξουσίας, τα ας το πούμε μεγάλα κόμματα, υστέρησαν σε σχέση με τον πήχη που έθεσαν. Αντιθέτως, τα μικρότερα κόμματα ενδυναμώθηκαν».

Ως αιτίες γι’ αυτό έδειξε την εκτεταμένη αποχή, λόγω αδιαφορίας ή πολιτικής αποδοκιμασίας. Ακόμη, τόνισε ότι «υπήρξε μία διάχυτη άποψη ότι σε ορισμένα κεφάλαια δεν έχουμε πάει όσο καλά θα έπρεπε να πάμε, ενόσω έχουμε κάνει πολλά, χρειάζεται ακόμη περισσότερα και οι έλληνες πολίτες ήθελαν με την ψήφο τους να δείξουν ότι θέλουν από την κυβέρνησή τους περισσότερα».

«Επιδοκιμάζουν τη Νέα Δημοκρατία. Ας μην είμαστε μηδενιστές. Προφανώς είναι μία σημαντική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά από την άλλη πλευρά είναι μία επικράτηση, η οποία έχει και πολύ ισχυρά μηνύματα, ότι θα πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα από εκείνα, τα οποία πράττουμε ως κυβέρνηση», υπογράμμισε.

Σημείωσε επίσης ότι η οικονομία της χώρας αναπτύσσεται και «έχει αφήσει πίσω της τις εποχές όπου η οποιαδήποτε ανατάραξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση».

Ο κ. Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε εξάλλου πως η κυβέρνηση δεν θα αλλάξει πορεία, αλλά θα υπάρξει επιτάχυνση της πορείας στην οποία ήδη βρισκόταν. «Η Νέα Δημοκρατία έχει εκλεγεί και έχει νομιμοποιηθεί από τον λαό για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Το πρόγραμμά της είναι κατατεθειμένο προεκλογικά. Εκείνο που πάντοτε μας διέκρινε ως παράταξη ήταν ο επαγγελματισμός και η σοβαρότητά μας ή η εμμονή μας με τους στόχους, τους οποίους θέτουμε» ανέφερε.

«Δεν είμαστε στην ίδια μοίρα σε σχέση με το ψηφιακό κράτος, στο οποίο βρισκόμασταν το ’19, σε σχέση με την κλιματική κρίση, δηλαδή με τα φαινόμενα, τα οποία οδηγούν σε καταστροφές, στο Μεταναστευτικό, δεν είμαστε στην ίδια μοίρα σε ό,τι αφορά το διεθνές κεφάλαιο της χώρας στο εξωτερικό», συνέχισε.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό «αν είχαμε αύριο το πρωί εθνικές εκλογές». «Καταλαβαίνουμε όλοι ότι είναι διαφορετική η διακύβευση όταν έχουμε κάλπες ευρωπαϊκές, όπου ο πολίτης αισθάνεται αφενός πιο ελεύθερος να καταθέσει την άρνησή του και όχι τη θέση του και από την άλλη πλευρά είναι πολύ λογικό, στο πλαίσιο ότι δεν διαμορφώνεται συνθήκη κυβερνησιμότητας, να μπορεί ο ψηφοφόρος να πάει και σε πιο αντισυστημική ψήφο», είπε.

Αναφερόμενος στα σενάρια ανασχηματισμού, τέλος, ο υπουργός περιορίστηκε να σημειώσει ότι ο Πρωθυπουργός σταθμίζει τα δεδομένα και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που προέκυψαν από την κάλπη. «Χρειάζεται μία βαθύτερη ανάλυση για να δούμε τι πραγματικά συμβολίζουν, πού υπήρξαν οι μετακινήσεις, πού υπήρξαν οι διαρροές, τι ήταν εκείνο το οποίο φαίνεται ο λαός να θέλησε να μας μεταφέρει ως κυβερνητικό μήνυμα».

Στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Γάζα την Τρίτη

Σημειώνεται πως την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, θα μεταβεί Νεκρά Θάλασσα της Ιορδανίας προκειμένου να συμμετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Γάζα «Call for Action: Urgent Humanitarian Response for Gaza».

Η διάσκεψη συνδιοργανώνεται από την Ιορδανία, την Αίγυπτο και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών με στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και το συντονισμό των ενεργειών της διεθνούς κοινότητας για την άμβλυνση των συνεπειών της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Γάζα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...