Σχεδόν 100 χώρες και οργανισμοί, οι μισοί από την Ευρώπη, επιβεβαίωσαν ότι θα συμμετάσχουν στην ειρηνευτική σύνοδο κορυφής της Ουκρανίας που φιλοξενείται από την Ελβετία το Σαββατοκύριακο.
Μεγάλη απούσα βέβαια θα είναι η Ρωσία, καθώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν αρνήθηκε να συμμετάσχει.
Η πρόεδρος της Ελβετίας, Βιόλα Αμχερντ, δήλωσε τη Δευτέρα, σε συνέντευξη Τύπου στη Βέρνη, ότι η σύνοδος κορυφής έχει στόχο να χαράξει μια πορεία προς την ειρήνη, σχεδόν 28 μήνες μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία και τον άγριο πόλεμο που συνεχίζεται.
«Αυτό δεν είναι προπαγάνδα. Πρόκειται για τη βάση της ανθρωπιστικής βοήθειας που παρέχεται από την Ελβετία και για την έναρξη ενός διαλόγου», είπε χαρακτηριστικά.
Η ελβετή πρόεδρος πρόσθεσε ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες -περίπου οι μισοί από τους οποίους θα εκπροσωπούνται σε επίπεδο αρχηγού κράτους ή κυβέρνησης- είναι ηγέτες χωρών, ενώ λιγότεροι προέρχονται από οργανισμούς όπως τα Ηνωμένα Έθνη.
Ανάμεσά τους είναι ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Ολαφ Σολτς, που αναμένεται να παρευρεθούν στη σύνοδο κορυφής στο θέρετρο Μπίρκενστοκ με θέα στη λίμνη της Λουκέρνης.
Οσον αφορά τις ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν δεν θα είναι ο ίδιος, αλλά θα στείλει την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Τζέικ Σάλιβαν.
Έχουν σταλεί περίπου 160 προσκλήσεις και όπως είπε η Αμχερντ, η ελβετική κυβέρνηση δεν απογοητεύεται από το γεγονός ότι λιγότερες από 100 έχουν γίνει αποδεκτές μέχρι στιγμής.
Οι ελβετικές αρχές δήλωσαν ότι ο τελικός κατάλογος των συμμετεχόντων αναμενόταν μέχρι την Παρασκευή.
Πάντως, βασικές αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Τουρκία, η Νότια Αφρική και η Βραζιλία δεν έχουν δηλώσει εάν θα συμμετάσχουν.
Η Ινδία ανακοίνωσε ότι θα λάβει μέρος, αλλά δεν είναι σαφές σε ποιο επίπεδο.
Η Βραζιλία και η Κίνα δήλωσαν ότι θα λάβουν μέρος μόνο εάν η Μόσχα καθήσει στο τραπέζι της διάσκεψης, σύμφωνα με ελβετούς αξιωματούχους.
Το Πεκίνο είναι ένας από τους κορυφαίους υποστηρικτές του Πούτιν από την έναρξη του πολέμου.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News