326
| Shutterstock/CreativeProtagon

Τη γλίτωσαν φτηνά, όμως πάλι δεν θα «ακούσουν»

Αγγελος Κωβαίος Αγγελος Κωβαίος 11 Ιουνίου 2024, 09:30
|Shutterstock/CreativeProtagon

Τη γλίτωσαν φτηνά, όμως πάλι δεν θα «ακούσουν»

Αγγελος Κωβαίος Αγγελος Κωβαίος 11 Ιουνίου 2024, 09:30

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μπορεί να θεωρείται σοκαριστικό σχεδόν σε ολόκληρη την ΕΕ, όμως δεν υπάρχει βάσιμη ελπίδα, ώστε να θεωρεί κανείς ότι το σοκ θα ξυπνήσει τις κυβερνήσεις και –κυρίως– το γραφειοκρατικό τέρας των Βρυξελλών.

Παρά τις ανατροπές σε ορισμένες χώρες και τις τάσεις αμφισβήτησης στις περισσότερες, οι πολιτικοί συσχετισμοί στο ευρωκοινοβούλιο δεν επηρεάστηκαν και πολύ. Αντιθέτως, το μπλοκ που εξέλεξε την προηγούμενη φορά την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην πραγματικότητα ενισχύθηκε και όλα δείχνουν ότι παρά τα όσα είχαν διαφανεί τις τελευταίες εβδομάδες, θα το ξανακάνει και δεν θα χρειαστεί και πολύ «παρασκήνιο».

Είναι όμως όλα αυτά ενθαρρυντικά; Οχι, δεν είναι.

Η σημερινή ηγεσία της Ενωσης, παρά τα «πακέτα» για την πανδημία και τον συντονισμό στο mega-deal με τις φαρμακευτικές για τους εμβολιασμούς, είναι η προσωποποίηση του προβλήματος της Ενωσης.

Απομακρυσμένη από τους πολίτες και την πραγματικότητα, περιχαρακωμένη στο παράλληλο σύμπαν της δαιδαλώδους γραφειοκρατίας και εγκλωβισμένη σε μία παραπλανητική λογική του «σωστού» και του «λάθους», δίχως ευελιξία και διάθεση ή δυνατότητα ρεαλιστικών αναπροσαρμογών.

Αυτό ακριβώς το μοντέλο αποδοκιμάστηκε από τους πολίτες σχεδόν παντού, όμως δεν θα πρέπει κανείς να έχει αυταπάτες. Το μήνυμα των πολιτών δεν θα φτάσει, γιατί στις Βρυξέλλες δεν φτάνει σχεδόν ποτέ.

Κατά πάσα βεβαιότητα, η ζωή εκεί θα συνεχιστεί κανονικά, τίποτε δεν θα επαναξιολογηθεί και η δήθεν ανησυχία για τον ευρωσκεπτικισμό θα μείνει στις εύκολες και ανέξοδες δημόσιες δηλώσεις.

Αυτό όμως θα σημάνει πολύ απλά, ότι αν η ευρωπαϊκή ηγεσία και ελίτ δεν έρθει κοντά στους πολίτες, η ζωή θα δώσει μόνη της τις λύσεις. Οι νέες συνθήκες στην εργασία, την μετακίνηση, την πληροφόρηση, την ψυχαγωγία, ακόμη και τη διατροφή, θα διαμορφώσουν από μόνες τους την πραγματικότητα στην οποία αναγκαστικά θα πρέπει να προσαρμοστούν κανόνες και φιρμάνια της Ενωσης, των επιχειρήσεων και των πάσης φύσεως οργανισμών, αν υποτεθεί ότι επιθυμούν να επανασυνδεθούν ψυχολογικά και ουσιαστικά με τους πολίτες.

Η αλήθεια είναι ότι οι θεσμικοί εκπρόσωποι της Ενωσης, τη γλίτωσαν φτηνά σε αυτές τις εκλογές. Κατά πάσα πιθανότητα όμως, αυτό θα το αξιολογήσουν και πάλι με τον λάθος τρόπο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...