Ηλιος που καίει, ζέστη ανυπόφορη και όμως πρέπει να κυκλοφορήσουμε στους αφιλόξενους δρόμους που φλέγονται (ειδικά αν έχεις να περπατήσεις σε άσφαλτο). Τι να φορέσει κανείς; Ενα λευκό βαμβακερό μακό ή ένα φαρδύ λινό ρούχο (φόρεμα, πουκάμισο, παντελόνι) είναι το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό και δικαίως. Γιατί το λινό και το βαμβάκι είναι φυσικές ίνες, ιδιαίτερα φιλικές προς την επιδερμίδα που έχουν την ιδιότητα να αναπνέουν. Απορροφούν την υγρασία του δέρματος περισσότερο από τα συνθετικά υφάσματα και παρόλα αυτά παραμένουν στεγνά και δροσερά, περιορίζοντας την κακοσμία. Μάλιστα το λινό θεωρείται, ανέκαθεν, ανώτερης ποιότητας υλικό. Τρεις αμερικανοί επιστήμονες κλωστοϋφαντουργίας που μελετούν ίνες και υφάσματα σε μοριακό επίπεδο με τους οποίους μίλησε ο Νικολάς Ριβέρο, συντάκτης για το κλίμα της εφημερίδας The Washington Post, συμφωνούν ομόφωνα: Τα λινά ρούχα είναι το πιο κατάλληλο είδος ένδυσης για ένα (καυτό) καλοκαιρινό απομεσήμερο και αυτά που μπορούν να μας κρατήσουν πιο δροσερούς.
Αν συνηθίζετε να αθλείστε, έχετε κατά πάσα πιθανότητα φορέσει αθλητικά ρούχα από συνθετικά υφάσματα όπως ο πολυεστέρας που έχουν υποστεί ειδική χημική επεξεργασία για να απομακρύνουν τον ιδρώτα από το δέρμα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Αλλά αν η αθλητική ένδυση δεν αποτελεί επιλογή, το λινό ύφασμα προσφέρει τον καλύτερο συνδυασμό αφαίρεσης υγρασίας και καλύτερης ροής του αέρα.
«Τα λινά ρούχα είναι πολύ καλύτερα όσον αφορά την παροχή άνεσης», δήλωσε ο Σαντάρεσαν Τζεϊγιάραμαν καθηγητής Επιστήμης Υλικών και Μηχανικής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια, «Οι άνθρωποι ανησυχούν για τις τέλειες καταιγίδες. Τα λινά είδη, λοιπόν, είναι αυτό που θα έλεγα θετική καταιγίδα γιατί όλα συνδυάζονται όμορφα».
Οταν κάνει ζέστη «η άνεσή σας καθορίζεται από την ποσότητα υγρασίας του σώματος που απελευθερώνεται», προσθέτει ο Γίκι Γιανγκ, καθηγητής Κλωστοϋφαντουργίας στο πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα στο Λίνκολν. Και αυτό γιατί η εφίδρωση είναι το κύριο εργαλείο του σώματός μας για να δροσιστούμε όταν κάνει ζέστη. Καθώς ο ιδρώτας εξατμίζεται από το δέρμα μας, απομακρύνεται τη θερμότητα. Το καλοκαίρι, λοιπόν, είναι σημαντικό να φοράμε ρούχα από υφάσματα που βοηθούν το σώμα να απαλλαγεί από την υγρασία, δηλαδή αρκετά απορροφητικά ώστε να απομακρύνουν τον ιδρώτα από το δέρμα, αλλά και να του επιτρέπουν να εξατμίζεται στον αέρα.
Σύμφωνα με τον Τζεϊγιάραμαν ο βαμβάκι και το λινό είναι και τα δύο πολύ απορροφητικά, αλλά το βαμβάκι συγκρατεί το νερό ενώ το λινό το αφήνει να εξατμιστεί: «Αν τύχει να περπατήσετε μια ζεστή, υγρή ημέρα φορώντας βαμβακερά εσώρουχα, όταν φτάσετε στο σπίτι θα είναι μούσκεμα γιατί το βαμβάκι έχει απορροφήσει όλο τον ιδρώτα αλλά δεν έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει την υγρασία από το ρούχο στον έξω κόσμο», είπε στην Washington Post. «Γι’ αυτό νιώθεις να κολλάνε».
Το γιατί το βαμβάκι και το λινό συμπεριφέρονται διαφορετικά μπορεί να το δει κανείς βάζοντας τις ίνες τους στο μικροσκόπιο, εξήγησε η είπε η Λαρίσα Μαρί Σέφερντ, επίκουρη καθηγήτρια Επιστήμης των Ινών στο πανεπιστήμιο Κορνέλ. Οι ίνες του βαμβακιού προέρχονται από την κάψα του φυτού και μοιάζουν με κορδέλα καθώς τυλίγουν τους σπόρους (περίπου 8- 10), που υπάρχουν μέσα στην κάψα. Αντίθετα οι κλωστικές ίνες του λιναριού, προέρχονται από τους ψηλούς μίσχους του φυτού (τον σταθεροποιούν), και είναι πιο ίσιες και άκαμπτες: «Το σχήμα κορδέλας του βαμβακιού μπορεί να παγιδεύσει περισσότερο νερό», εξήγησε η Σέφερντ , ενώ «το λινάρι είναι ίσιο, επομένως δεν υπάρχουν τόσα μέρη για να παγιδευτεί το νερό μέσα».
Αερισμός
Οταν κάνει υπερβολική ζέστη οι πόροι του σώματος ανοίγουν, το σώμα ιδρώνει και ο ιδρώτας εξατμίζεται δροσίζοντας το σώμα μας. Αυτό λοιπόν που χρειαζόμαστε μια τέτοια ημέρα είναι ένα ρούχο που αναπνέει.
Το λινό είναι πλεονεκτικό και εδώ, λέει ο Τζεϊγιάραμαν. Οι ίνες του είναι παχύτερες από τις βαμβακερές, επομένως τα λινά υφάσματα τείνουν να έχουν μικρότερο αριθμό νημάτων και περισσότερα ανοίγματα μεταξύ των ινών, πράγμα που «σημαίνει ότι ο αέρας μπορεί να περάσει πιο εύκολα», είπε.
Αλλά ο αριθμός των νημάτων μπορεί να διαφέρει πολύ από ρούχο σε ρούχο. Η Σέφερντ είπε ότι πρέπει να κρίνετε το ύφασμα. «Αν μπορείτε να δείτε φως μέσα από αυτό, τότε το νερό και ο αέρας μπορούν να διεισδύσουν μέσα από αυτό», τόνισε.
Το άλλο μεγάλο πλεονέκτημα του λινού είναι η ακαμψία του. Οι άκαμπτες ίνες του λιναριού τείνουν να κρατούν το σχήμα τους καλύτερα από το βαμβάκι, με αποτέλεσμα τα λινά ρούχα να στέκονται μακριά από το σώμα μας, ενώ τα βαμβακερά ρούχα τείνουν να προσκολλώνται στο δέρμα. Το λινό ύφασμα, λοιπόν, αφήνει περισσότερο χώρο για τη ροή του αέρα ανάμεσα στα ρούχα και την επιδερμίδα, και έτσι βοηθά στην εξάτμιση του ιδρώτα και δροσίζει περισσότερο.
Ωστόσο, υπάρχουν και μειονεκτήματα. Ενώ το λινό είναι, επιστημονικά, πιο δροσερό ύφασμα σε σχέση με το βαμβάκι, δεν είναι ο μόνος παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν διαλέγετε ρούχα. Πάρτε για παράδειγμα την υφή των δύο υλικών. Η ακαμψία του λινού υφάσματος είναι μεν πολύ χρήσιμη γιατί αφήνει χώρο για τον αερισμό της επιδερμίδας, αλλά το ύφασμα μπορεί να «τσιμπάει» και να « τρίβει» δυσάρεστα μερικούς ανθρώπους. «Κάποιος μπορεί να νιώθει πιο άνετα με το βαμβάκι γιατί έχει πιο ωραία αίσθηση. Είναι λίγο πιο μαλακό», είπε η Σέφερντ. Οπότε η επιλογή είναι επίσης θέμα προσωπικής προτίμησης.
Τα λινά υφάσματα, εξάλλου, είναι δύσκολα στο σιδέρωμα, επειδή τσαλακώνονται πιο εύκολα, καθώς οι ίνες τους είναι πιο άκαμπτες, σκληρές και με μικρή ελαστικότητα. Ενα κόλπο είναι να τινάζετε καλά τα βρεγμένα λινά ρούχα μετά το πλύσιμο (σε πρόγραμμα για ευαίσθητα ρούχα στους 30 βαθμούς) , και να τα ισιώνετε όσο μπορείτε καθώς τα κρεμάτε. Αν τα μαζεύετε, δε, νωπά, πριν στεγνώσουν εντελώς, και τα σιδερώσετε αμέσως, το σιδέρωμα θα είναι πολύ εύκολο. Και σιδερώστε τα κατά προτίμηση από την ανάποδη γιατί ειδικά στα σκουρόχρωμα στο σιδέρωμα από την καλή αφήνει γυαλάδα.
Κρεμάστε τα σε κρεμάστρες στην ντουλάπα και αν πρόκειται να ταξιδέψετε τυλίξτε τα σε ρολό, μην τα βάλετε διπλωμένα στη βαλίτσα για να αποφύγετε τις τσακίσεις.
Επίσης μην ξεχνάτε ότι οι ζάρες στα λινά ρούχα είναι statement…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News