Δεν ήταν μόνο στη Γαλλία που η Aκροδεξιά γιόρταζε το βράδυ της Κυριακής. Στη Γερμανία και την Αυστρία, τα κόμματα της λαϊκιστικής Δεξιάς σημείωσαν μεγάλα κέρδη στις ευρωπαϊκές εκλογές.
Ομως, παρόλα αυτά, το φιλοευρωπαϊκό Κέντρο φάνηκε να τα κατάφερε σε μια σειρά αποτελεσμάτων που πιθανόν να περιπλέξουν τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σημείωσε ο Guardian.
Στη Γαλλία, ο Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές μετά τη συντριπτική του ήττα από την Aκροδεξιά Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν, ενώ στη Γερμανία, ο συνασπισμός του Oλαφ Σολτς πέρασε ένα άσχημο βράδυ, καθώς η Ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) σημείωσε σημαντικά κέρδη, όπως άλλωστε αναμενόταν.
Η συμμαχία της Χριστιανοδημοκρατικής και Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CDU/CSU), που είναι στην γερμανική αντιπολίτευση, προηγήθηκε με 30,9% των ψήφων, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα.
Το AfD εκτινάχθηκε στο 14,2% από 11% το 2019, παρά τη σωρεία σκανδάλων, συμπεριλαμβανομένου του κύριου υποψηφίου του που είπε ότι τα ναζιστικά SS, «δεν ήταν όλοι εγκληματίες».
Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Σολτς υποχώρησε στο 14,6%, πιο κάτω ακόμα και από το 2019, σύμφωνα με το exit poll.
Οι Πράσινοι, που ήρθαν δεύτεροι το 2019 με 20,5%, υποχώρησαν στην τέταρτη θέση με 12,8%. Συνολικά, η κυβερνητική συμμαχία των τριών κομμάτων (Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι, Φιλελεύθεροι Δημοκράτες) έλαβε 30%.
Η ηγετική θέση της Τζόρτζια Μελόνι επιβεβαιώθηκε από τα ιταλικά exit polls που έδειξαν ότι το ακροδεξιό κόμμα της Αδέλφια της Ιταλίας κέρδισε το 26%-30% των ψήφων, μπροστά από τους Κεντροαριστερούς αντιπάλους του, που έλαβαν ποσοστό 21%-25%.
Στην Αυστρία, το ακροδεξιό κόμμα Ελευθερία ανήλθε στην κορυφή, με 25,7%, μπροστά από το συντηρητικό Λαϊκό κόμμα και τους Σοσιαλδημοκράτες, με 24,7% και 23,2% αντίστοιχα.
Στην Ολλανδία, το ακροδεξιό κόμμα του Γκέερτ Βίλντερς ήταν δεύτερο πίσω από τη συμμαχία Αριστεράς-Πρασίνων, αλλά φαίνεται ότι δεν τα πήγε όσο καλά περίμεναν οι υποστηρικτές του.
Συγκεκριμένα, το κόμμα Ελευθερία πήρε το 17% των ψήφων, ενώ η συμμαχία Αριστεράς-Πρασίνων, με επικεφαλής τον πρώην αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, συγκέντρωσε το 21,1%.
Το Fidesz του Βίκτορ Ορμπαν στην Ουγγαρία, επίσης απέδωσε χειρότερα από το αναμενόμενο.
Τα προσωρινά αποτελέσματα έδειξαν ότι ο κυβερνητικός του συνασπισμός ήρθε πρώτος με 43,7%, αποτέλεσμα χειρότερο από το 50% που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις.
Ένα νέο αντιπολιτευτικό κόμμα με επικεφαλής τον πρώην συνεργάτη του Ορμπαν, που έγινε επικριτής του, τον Πέτερ Μαγιάρ, συγκέντρωσε ποσοστό 30,7%.
Παρά τα κέρδη για την άκρα και ριζοσπαστική Δεξιά, τα κυρίαρχα, φιλοευρωπαϊκά κόμματα διατήρησαν την πλειοψηφία τους, σημείωσε ο Guardian.
Το Κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP), το οποίο επίσης είχε την πρωτιά στις δημοσκοπήσεις στην Ισπανία και την Πολωνία, κέρδισε ξανά τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών, ενισχύοντας τις πιθανότητες της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Παραμένει η πλειοψηφία στο Κέντρο για μια ισχυρή Ευρώπη και αυτό είναι κρίσιμο για τη σταθερότητα. Με άλλα λόγια, το Κέντρο κρατάει», είπε η Φον ντερ Λάιεν. Τα δύο άκρα, Αριστερά και Δεξιά είχαν ανεβάσει τα ποσοστά τους, είπε, γεγονός που έθεσε «μεγάλη ευθύνη στα κόμματα του Κέντρου».
Οι Σοσιαλιστές κέρδισαν το μεγαλύτερο μερίδιο των ψήφων στη Μάλτα, τη Ρουμανία και τη Σουηδία, βοηθώντας την Κεντροαριστερά να διατηρήσει τη θέση της ως η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα του Kοινοβουλίου, αν και πολύ πιο αδύναμη από τη δεκαετία του 1990, όταν ήταν κυβέρνηση σε πολύ περισσότερες χώρες.
Το ΕΛΚ, οι Σοσιαλιστές και οι Δημοκράτες, η κεντρώα ομάδα Renew (Αναγέννηση, του Μακρόν) και οι Πράσινοι αναμενόταν να κερδίσουν τις 462 από τις 720 έδρες, ποσοστό 64,1%, σε σύγκριση με το μερίδιό τους 69,2% στο ελαφρώς μικρότερο απερχόμενο Κοινοβούλιο, σύμφωνα με μια πρόβλεψη που βασίστηκε σε αποτελέσματα αργά την Κυριακή.
Οι Πράσινοι, ωστόσο, δεν υποστήριξαν τη Φον ντερ Λάιεν για πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2019.
Η Φον ντερ Λάιεν είπε ότι από τη Δευτέρα θα προσεγγίσει τις «μεγάλες πολιτικές οικογένειες» που την στηρίζουν, αλλά δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τους Πράσινους.
Προηγουμένως είχε αρνηθεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Ακροδεξιά ομάδα Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) της Μελόνι.
Οι μικρές πλειοψηφίες για τα κυρίαρχα φιλοευρωπαϊκά κόμματα θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ψήφιση φιλόδοξων νόμων για τη δράση για το κλίμα, επισημαίνει ο Guardian.
Η προσπάθεια της Φον ντερ Λάιεν για επανεκλογή θα απαιτήσει επίσης μια δύσκολη πράξη εξισορρόπησης, καθώς πρέπει να κερδίσει την υποστήριξη τουλάχιστον 361 από τα νέα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου.
Αυτή η ψηφοφορία είναι πιθανό να είναι περιορισμένη, καθώς το 10%-15% των ευρωβουλευτών συνήθως δεν ψηφίζουν σύμφωνα με την ομάδα στην οποία ανήκουν.
Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο γερμανός Χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής και αρχηγός του ΕΛΚ, είπε ότι η ομάδα του είναι τώρα η «σταθεροποιητική» δύναμη στην Ευρώπη, μετά την άνοδο της Ακροδεξιάς στη Γερμανία, στη Γαλλία και στην Αυστρία.
«Οι ψηφοφόροι δεν επιλέγουν την Aκροδεξιά», είπε ο Βέμπερ. «Στη Γαλλία και τη Γερμανία, αυτή είναι μια εσωτερική κατάσταση, αλλά αυξάνουμε τις έδρες μας και αυτό μας βοηθά να σταθεροποιήσουμε το Kέντρο.
Ο Μπας Αϊκχουτ, ολλανδός ευρωβουλευτής που είναι ένας από τους δύο κύριους υποψηφίους για τους Πράσινους, δήλωσε απογοητευμένος με το προβλεπόμενο αποτέλεσμα στη Γερμανία. «Το 2019 είχαμε 10%. Ξέραμε ότι δεν θα φτάναμε σε αυτό. Νομίζω ότι αν είμαστε γύρω στο 7% ή 8%, αυτό θα ήταν ακόμα ένα πολύ καλό αποτέλεσμα για εμάς», είπε στους δημοσιογράφους.
Αλλά οι Πράσινοι αύξησαν τη δύναμή τους στην Κροατία, τη Σλοβενία, τη Λετονία και έγιναν το μεγαλύτερο κόμμα στη Δανία. «Είναι ανάμεικτα τα αποτελέσματα», πρόσθεσε.
Το ΕΛΚ τα πήγε καλά επίσης στην Πολωνία, όπου ο Πολιτικός Συνασπισμός του πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ με 38,2% ήταν άνετα μπροστά από το Ακροδεξιό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη με 33,9%, το οποίο ηττήθηκε στις εθνικές εκλογές του 2023.
Παράλληλα, στην Ισπανία, το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα, με ποσοστό 32,4%, πέρασε τους Σοσιαλιστές, που είχαν 30,2%, ενώ ανέβηκε το Ακροδεξιό Vox.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News