312
Χιλιάδες διαδηλωτές αγνόησαν την απαγόρευση της συγκέντρωσης για να διαμαρτυρηθούν κατά των έργων επέκτασης του αυτοκινητόδρομου Καστρ-Τουλούζης | YouTube/capture/La Depeche

Γαλλία: Πέντε τραυματίες σε σύγκρουση αστυνομικών με διαδηλωτές σε αυτοκινητόδρομο

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2024, 15:55
Χιλιάδες διαδηλωτές αγνόησαν την απαγόρευση της συγκέντρωσης για να διαμαρτυρηθούν κατά των έργων επέκτασης του αυτοκινητόδρομου Καστρ-Τουλούζης
|YouTube/capture/La Depeche

Γαλλία: Πέντε τραυματίες σε σύγκρουση αστυνομικών με διαδηλωτές σε αυτοκινητόδρομο

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2024, 15:55

Δυνάμεις της γαλλικής αστυνομίας και μασκοφόροι ακτιβιστές συγκρούστηκαν σε διαδήλωση με αφορμή τα έργα κατασκευής αυτοκινητόδρομου στη νότια Γαλλία το Σάββατο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πέντε άνθρωποι, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.

Χιλιάδες διαδηλωτές αγνόησαν την απαγόρευση της συγκέντρωσης, για να παρευρεθούν στη διαμαρτυρία στον χώρο του αυτοκινητόδρομου Α-69 μεταξύ Κάστρ και Τουλούζης, στα νοτιοδυτικά της χώρας, όπως αναφέρει ο Guardian.

Ενας αστυνομικός χτυπήθηκε από βόμβα μολότοφ, ενώ δύο αστυφύλακες των ειδικών δυνάμεων και δύο διαδηλωτές τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, όπως ανακοίνωσαν οι περιφερειακές αρχές.

Οικολόγοι και αριστεροί ακτιβιστές προσπαθούν να σταματήσουν μια επέκταση του αυτοκινητόδρομου, η οποία σύμφωνα με τους επιστήμονες θα καταστρέψει υγροβιότοπους, γεωργικές εκτάσεις, δέντρα και υπόγειες πηγές νερού.

Οι πρώτες συγκρούσεις ξέσπασαν περίπου στις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδας (3 μ.μ. τοπική ώρα), όταν «ριζοσπαστικοποιημένοι διαδηλωτές αποφασισμένοι να διαπράξουν πράξεις βίας» προσπάθησαν να φτάσουν σε έναν κεντρικό δρόμο, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν τοπικοί αξιωματούχοι.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει τις διαδηλώσεις και να τις κρατήσει μακριά από το δρόμο που οδηγεί στο εργοτάξιο. Κάποιοι από τους διαδηλωτές εκτόξευσαν πυροτεχνήματα και πέταξαν βόμβες μολότοφ κατά των δυνάμεων ασφαλείας.

Η νομαρχία της επαρχίας Ταρν κατήγγειλε «εξαιρετικά βίαιες επιθέσεις με καταπέλτες» και ανέφερε ότι στο πλήθος υπήρχαν «1.200 ριζοσπάστες». Ηρθαν για να «προκαλέσουν ξεκάθαρα ζημιές, χωρίς να συνδέονται με το θέμα του αυτοκινητόδρομου» δήλωσε ο νομάρχης Μισέλ Βιλμπουά.

«Εχουμε καθήκον να παρέμβουμε» ανέφερε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ένας ακτιβιστής από την ομάδα για την κλιματική εκστρατεία Extinction Rebellion. «Οσο είμαστε εκεί, ο αυτοκινητόδρομος δεν θα προχωρήσει» πρόσθεσε. Οι διοργανωτές της διαμαρτυρίας από την ομάδα Roue Libre (Ελεύθερος Τροχός) κοντά στο χωριό Πουιλοράν ανέφεραν ότι παρευρέθηκαν 7.000 ακτιβιστές. Η νομαρχία έκανε λόγο για συνολικά 1.600 διαδηλωτές.

Περίπου 1.600 αστυνομικοί και χωροφύλακες αναπτύχθηκαν για να αντιμετωπίσουν τη διαμαρτυρία. Το έργο, που ξεκίνησε στις αρχές του 2023, έχει την υποστήριξη των περισσότερων τοπικών εκλεγμένων αξιωματούχων και η επέκταση πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2025.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...