997
Ο Μάικλ Κράιτον σε νεαρή ηλικία και το βιβλίο «Εκρηξη» - το οποίο θα μεταφερθεί και στη μεγάλη οθόνη | facebook/Shutterstock

«Εκρηξη»: σίγουρο μπεστ-σέλερ, με δύο «βαριές» υπογραφές

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2024, 21:56
Ο Μάικλ Κράιτον σε νεαρή ηλικία και το βιβλίο «Εκρηξη» - το οποίο θα μεταφερθεί και στη μεγάλη οθόνη
|facebook/Shutterstock

«Εκρηξη»: σίγουρο μπεστ-σέλερ, με δύο «βαριές» υπογραφές

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2024, 21:56

Ο Μάικλ Κράιτον υπήρξε αναμφίβολα ένας εξαιρετικά δραστήριος και παραγωγικός άνθρωπος. Γεννήθηκε το 1942 στο Σικάγο και σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Το 1965 διετέλεσε λέκτορας Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και το 1969 επισκέπτης καθηγητής στο Ινστιτούτο Σαλκ για τις Βιολογικές Επιστήμες, στη Λα Χόγια της Καλιφόρνιας.    

Τελικά όμως δεν άσκησε την ιατρική, επιλέγοντας να αφοσιωθεί στη συγγραφή και εκδίδοντας συνολικά 26 μυθιστορήματα. Πολλά από αυτά παρέμειναν για καιρό στις πρώτες θέσεις των λιστών με τα μπεστ σέλερ, ενώ 11 μεταφέρθηκαν με εξαιρετική επιτυχία στον κινηματογράφο, μεταξύ των οποίων και το «Jurassic Park» σε σκηνοθεσία Στίβεν Σπίλμπεργκ, που συγκαταλέγεται στις εμπορικότερες ταινίες όλων των εποχών. Ο Κράιτον υπήρξε επίσης σεναριογράφος και παραγωγός επιτυχημένων τηλεοπτικών σειρών, ενώ σκηνοθέτησε και επτά ταινίες.   

Οπότε σίγουρα δεν προκαλεί εντύπωση πως όταν εγκατέλειψε τα εγκόσμια, το 2008, σε ηλικία 66 ετών, άφησε πίσω του πολλά ημιτελή έργα, περιλαμβανομένου και ενός χειρογράφου που είχε αρχίσει να συντάσσει πριν από μια εικοσαετία, για μια επικείμενη έκρηξη του Μάουνα Λόα, του μεγαλύτερου ενεργού ηφαιστείου στον κόσμο και ενός εκ των πέντε στη Χαβάη.    

«Του είχε γίνει έμμονη ιδέα. Ζούσαμε στη Χαβάη και αυτό από μόνο του δημιούργησε μια σύνδεση. Η παρουσία του Μάουνα Λόα είναι επιβλητική, αλλά για τον Μάικλ ήταν περισσότερο από όσο για τους υπόλοιπους. Είχαμε ακόμη και έναν πίνακά του κρεμασμένο πάνω από το κρεβάτι στο δωμάτιό μας. Ηταν πάντα εκεί. Το κοίταζε και μιλούσε, μιλούσε για όσα ήθελε να γράψει γι’ αυτό, αλλά με τον δικό του τρόπο, άρχιζε να λέει κάτι και μετά σταματούσε αφήνοντάς το να αιωρείται» είπε η Σέρι Κράιτον, χήρα του διάσημου συγγραφέα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου για την έκρηξη του ηφαιστείου τη Δευτέρα 3 Ιουνίου, με τίτλο «Eruption».   

Ο Μάικλ Κράιτον πάντα γοητευόταν από τα ηφαίστεια. Επισκέφτηκε τον κρατήρα Maui Haleakala με την οικογένειά του το 1971, ενώ το ενδιαφέρον του συνέχισε να αυξάνεται: τη δεκαετία του ’70 ταξίδεψε για να δει άλλα τρία ηφαίστεια. Ετσι ξεκίνησε η έρευνά του για το «Eruption» (Instagram/Michael Crichton)

Το αξιοσημείωτο, όμως, στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι η ολοκλήρωση και η έκδοση ενός ακόμη βιβλίου του Μάικλ Κράιτον, 16 χρόνια μετά τον θάνατό του, αλλά το γεγονός ότι φέρει την υπογραφή και ενός άλλου διάσημου αμερικανού «μπεστ-σελερίστα», του Τζέιμς Πάτερσον.  

Ο 77χρονος συγγραφέας, τα βιβλία του οποίου έχουν πουλήσει εκατοντάδες εκατομμύρια αντίτυπα σε όλον τον κόσμο (όπως και του Κράιτον), είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένος με τη συν-συγγραφή. Τα προηγούμενα χρόνια εξέδωσε, για παράδειγμα, ένα μυθιστόρημα που έγραψε από κοινού με τον Μπιλ Κλίντον και την Ντόλι Πάρτον, ενώ συχνά αναθέτει τη συγγραφή τμημάτων των μυθιστορημάτων του σε άλλους.    

Μαζί του επικοινώνησε η ίδια Σέρι Κράιτον, η οποία είναι διευθύνουσα σύμβουλος του CrichtonSun, της εταιρείας παραγωγής/εκδοτικού οίκου που ίδρυσε ο Μάικλ Κράιτον. Αφού του ζήτησε να ολοκληρώσει την ιστορία, του παρέδωσε όλα τα σχετικά έγγραφα και χειρόγραφα του συζύγου της και εκείνος επέστρεψε με ένα περίγραμμα, εξηγώντας της ότι μέρος της ιστορίας έπρεπε να μεταφερθεί στο παρόν.   

Οσον αφορά το τελικό αποτέλεσμα, «δύσκολα διακρίνει κανείς τι ήταν του Κράιτον και είναι του Πάτερσον», σύμφωνα με τη Σέρι Κράιτον. Πέρα από το «Eruption», από τότε που πέθανε ο Κράιτον εκδόθηκαν ακόμη τέσσερα βιβλία με το όνομά του, κάποια από αυτά με τη συμβολή άλλων συγγραφέων, ενώ, όπως αποκάλυψε η χήρα του, θα κυκλοφορήσουν και «άλλες περιπέτειες του Μάικλ Κράιτον» στο μέλλον.  

Οσον αφορά το παρόν και την «Εκρηξη», «από το 1994 το δούλευε αυτό το μυθιστόρημα. Στις σημειώσεις του το είχε τιτλοφορήσει “The Black Zone” (Η Μαύρη Ζώνη)» ανέφερε η Σέρι Κράιτον. Και πώς προέκυψε το «Eruption»; «Το αποφασίσαμε όλοι μαζί. Χρησιμοποιώ το “εμείς” γιατί υπάρχει πολύ “εμείς” σε αυτή την ιστορία, πολλή συνεργασία. Και μόνο η συνεργασία μπορεί να σώσει τον κόσμο» συμπλήρωσε ο Τζέιμς Πάτερσον, μιλώντας επίσης στη Repubblica. 

H Σέρι Κράιτον, χήρα του Μάικλ, με τον αμερικανό «μπεστ-σελερίστα» Τζέιμς Πάτερσον (Instagram)

«Μετά τον θάνατο του Μάικλ έψαξα στο αρχείο του για ίχνη της “Σκοτεινής Ζώνης”. Βρήκα ένα δακτυλόγραφο κείμενο με τις σημειώσεις του στο περιθώριο, πάρα πολλές, όπως συνήθιζε να κάνει. Είχε συνθέσει μια εξαιρετική ιστορία, αλλά τα κομμάτια έπρεπε να συναρμολογηθούν εκ νέου. Προσέλαβα έναν επαγγελματία. Εξετάσαμε έγγραφα και σκληρούς δίσκους. Υπήρχαν πολλά αρχεία, στοιχεία για διασταύρωση, επιστημονικά κείμενα, σημειώσεις, περιγράμματα, χαρακτήρες με ονόματα διαφορετικά από τα τελικά, και μια ιστορία για τον καθένα. Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο και με συγκίνησε ήταν οι κασέτες VHS από την εποχή που δούλευε ήδη το βιβλίο. Βλέπουμε τον Μάικλ να οδηγεί στα μέρη όπου διαδραματίζεται η ιστορία, τον Μάικλ να παίρνει συνέντευξη από έναν ηφαιστειολόγο, τον Μάικλ σε ένα ελικόπτερο. Υπάρχουν πολλές φωτογραφίες του στο ηφαίστειο» ανέφερε η χήρα του διάσημου και πολυγραφότατου συγγραφέα. 

Ερωτηθείσα για ποιο λόγο όλα αυτά τα χρόνια δεν το ολοκλήρωσε, παραδέχτηκε πως «δεν έχω απάντηση. Ισως επειδή χρειαζόταν ο Τζιμ». «Η Σέρι ήρθε και με βρήκε, συγκινημένη όπως τώρα αλλά και κάθε φορά που μιλάει γι’ αυτό το μυθιστόρημα. Και εγώ ήμουν ανέκαθεν μεγάλος θαυμαστής του Μάικλ, διάβασα τα πάντα για εκείνον» ανέφερε από την πλευρά του ο Τζέιμς Πάτερσον. 

«Η πρόθεσή μου ήταν, και ελπίζω να τα κατάφερα, να ολοκληρώσω το μυθιστόρημα εξαλείφοντας τις διαφορές, προκαλώντας τον οποιονδήποτε να διακρίνει τι έγραψε ο Μάικλ και τι ήταν δικό μου. Είχα μια ιδέα, μερικούς χαρακτήρες, πολλή έρευνα, αλλά για να είναι επιτυχημένο ένα έργο χρειάζονται τρία πράγματα. Καταρχάς, να είναι συναρπαστικό – και αυτό το είχαμε. Πρέπει επίσης να εκτείνεται χωρίς να μειώνεται η ένταση. Το τελευταίο που χρειάζεται είναι ένα ξεκάθαρο τέλος. Προχωρώντας ευθεία. Μισώ τις παρεκκλίσεις. Για μένα ένα καλό βιβλίο προχωράει πάντα μπροστά. Και δεν συμβαίνει πια πολύ συχνά να βγαίνουν βιβλία σαν αυτό, βιβλία από εκείνα που δεν θέλεις να τελειώσουν» πρόσθεσε ο συν-συγγραφέας της «Εκρηξης» (η οποία, φυσικά, πρόκειται να μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...