303
| REUTERS/Amir Cohen

Ο ισραηλινός στρατός στη λίστα του ΟΗΕ για τα εγκλήματα κατά των παιδιών – έντονη αντίδραση Νετανιάχου

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2024, 14:31
|REUTERS/Amir Cohen

Ο ισραηλινός στρατός στη λίστα του ΟΗΕ για τα εγκλήματα κατά των παιδιών – έντονη αντίδραση Νετανιάχου

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2024, 14:31

Στον κατάλογο του ΟΗΕ με όσους διαπράττουν εγκλήματα κατά των παιδιών είναι πλέον ο ισραηλινός στρατός ο οποίος σύμφωνα με τον πρεσβευτή των Ηνωμένων Εθνών στο Ισραήλ απέτυχε στην αποστολή προστασίας των παιδιών τη χρονιά που πέρασε.

Ο κατάλογος αφορά ενέργειες και χειρισμούς που σχετίζονται με δολοφονίες παιδιών, επιθέσεις σε σχολεία και νοσοκομεία και την παρεμπόδιση πρόσβασης σε βοήθεια και τη στόχευση σχολείων και νοσοκομείων. Θα συμπεριληφθεί, όπως μεταδίδει το BBC, σε έκθεση που θα παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το BBC, δεν έχει γίνει γνωστό ποιες συγκεκριμένες ενέργειες του ισραηλινού στρατού αποτέλεσαν την αιτία ένταξής του στη λίστα αυτή στην οποία αναμένεται να περιληφθεί και η εξτρεμιστική οργάνωση Χαμάς.

Ο πιο ηθικός στρατός του κόσμου

Έντονη ήταν βέβαια η αντίδραση του Ισραήλ που έκανε λόγο για σοβαρή διατάραξη των σχέσεων με τα Ηνωμένα Εθνη. Ο Χίλαντ Ερντάν, μόνιμος αντιπρόσωπος του Ισραήλ στον ΟΗΕ χαρακτήρισε την απόφαση ντροπιαστική.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι ο ΟΗΕ έχει προστεθεί στη «μαύρη λίστα της ιστορίας» και ότι ο στρατός της χώρας του είναι «ο πιο ηθικός στρατός στον κόσμο».

Ο φωτογραφικός φακός του Reuters απαθανατίζει την εικόνα ενός μωρού που τραυματίστηκε κατά τις ισραηλινές επιθέσεις στο κέντρο της Γάζας. REUTERS/Doaa Rouqa

Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, που παρουσιάζει το BBC, στη διάρκεια του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, από τον Οκτώβριο του 2023 μέχρι τον περασμένο μήνα, έχουν σκοτωθεί 7.797 παιδιά.

Επίσης τον περασμένο μήνα, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι 52% του συνόλου των νεκρών σε αυτόν τον πόλεμο είναι γυναίκες και παιδιά.

Το Ισραήλ υποστηρίζει τα στοιχεία είναι ανακριβή αφού βασίζονται στις αναφορές της Χαμάς.

Εκπρόσωπος του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε στο Reuters ότι η απόφαση είναι ένα βήμα πιο κοντά στο να λογοδοτήσει το Ισραήλ για τα εγκλήματά του.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...