330
Εμανουέλ και Μπριζίτ Μακρόν με Τζο και Τζιλ Μπάιντεν στην Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι | LUDOVIC MARIN/Pool via REUTERS

Μεσανατολικό και Ουκρανία στην ατζέντα της συνάντησης Μπάιντεν – Μακρόν

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2024, 15:33
Εμανουέλ και Μπριζίτ Μακρόν με Τζο και Τζιλ Μπάιντεν στην Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι
|LUDOVIC MARIN/Pool via REUTERS

Μεσανατολικό και Ουκρανία στην ατζέντα της συνάντησης Μπάιντεν – Μακρόν

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2024, 15:33

Οι συγκινητικές εκδηλώσεις μνήμης για την 80η επέτειο της Απόβασης στη Νορμανδία τελείωσαν, αλλά ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παραμένει στη Γαλλία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τον περιμένε το Σάββατο το μνημείο του ‘Αγνωστου Στρατιώτη στην Αψίδα του Θριάμβου. Διέσχισαν μαζί τη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων και έφτασαν στο προεδρικό Μέγαρο, όπου είχαν γεύμα εργασίας. Το σαββατιάκο πρόγραμμα των δύο ηγετών περιλαμβάνει και συναντήσεις με γάλλους και αμερικανούς επιχειρηματίες, ενώ θα ολοκληρωθεό το βράδυ με το επίσημο δείπνο.

Σάββατο 8 Ιουνίου. Η υποδοχή του προεδρικού ζεύγους των ΗΠΑ στο Elysee. REUTERS/Elizabeth Frantz

Η κρίση στην Ουκρανία και οι σχέσεις με την Ρωσία ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, που έχει προγραμματιστεί για τον Ιούλιο στην Ουάσινγκτον, το Μεσανατολικό και τα ζητήματα της διεθνούς οικονομίας, ενόψει της συνόδου κορυφής της G7 στην Ιταλία, είναι στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων στο Παρίσι.

Σύμφωνα με γαλλικές διπλωματικές πηγές, σε ό,τι αφορά το ουκρανικό ζήτημα οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τους τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης της Ουκρανίας στον πόλεμο της με τη Μόσχα, μετά και τις συνομιλίες που έγιναν την Παρασκευή με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Για τη Μέση Ανατολή, ο Μακρόν επαναβεβαιώνει την υποστήριξη του στο αμερικανικό σχέδιο για παύση των εχθροπραξιών, ενώ σε ό,τι αφορά τα οικονομικά ζητήματα οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στο ζήτημα του συγχρονισμού των οικονομικών πολιτικών ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού καθώς και στο ζήτημα των σχέσεων με την Κίνα.

Θεωερείται βέβαιο ότι θα συυζητηθεί εκ νέου και ο αμερικανικός νόμος για την επιδότηση της «πράσινης βιομηχανίας» και τα προβλήματα ανταγωνισμού που δημιουργεί για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Θα συζητηθούν, επίσης, θέματα που άπτονται της συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς της έρευνας και της τεχνολογίας κυρίως δε σε σχέση με την πυρηνική ενέργεια και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η πενθήμερη επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ στη Γαλλία θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, οπότε θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο νεκροταφείο των Αμερικανών πεσόντων κατά την απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία τον Ιούνιο του 1944.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...