268
O Βραζιλιάνος της Εθνικής Κίνας χτυπιέται στο χορτάρι επειδή έχασε κρίσιμο πέναλτι στο ματς με την Ταϊλάνδη   | Fred Lee/Getty Images

Κινεζικός θρήνος για την Εθνική Ομάδα ποδοσφαίρου

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2024, 20:09
O Βραζιλιάνος της Εθνικής Κίνας χτυπιέται στο χορτάρι επειδή έχασε κρίσιμο πέναλτι στο ματς με την Ταϊλάνδη  
|Fred Lee/Getty Images

Κινεζικός θρήνος για την Εθνική Ομάδα ποδοσφαίρου

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2024, 20:09

Οπως μεταδίδεται από το Πεκίνο, η Εθνική Κίνας ποδοσφαίρου, ανδρών φυσικά, ο καημός του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, κινδυνεύει να χάσει το εισιτήριο για το Μουντιάλ του 2026. Σε ματς του προκριματικού ομίλου Ασίας παραχώρησε εντός έδρας ισοπαλία στην πολύ αδύναμη Ταϊλάνδη (1-1), συνεπώς για να πατήσει μουντιαλικό χορτάρι πρέπει να μην ηττηθεί την ερχόμενη Τρίτη στη Σεούλ από τη μάλλον καταξιωμένη διεθνώς Νότια Κορέα. Κομμάτι δύσκολο το θαύμα.

Ηδη τα κινεζικά media περιέπεσαν σε μελαγχολία: «Με τέτοια μπάλα που παίζουμε, ακόμη και η πρόκρισή μας δεν συμφέρει, απλώς αναβάλλει τον βέβαιο αποκλεισμό μας» – λυπητερές κουβέντες μεν, καλογραμμένες δε (και με ρίσκο). Προπονητής της ομάδας τώρα είναι ο Κροάτης Μπράνκο Ιβάνκοβιτς, ο οποίος –τι να πει, ο άνθρωπος;– μίλησε περί απειρίας των ποδοσφαιριστών που προπονεί (το λες και αποποίηση ευθυνών, πάντως).

Στο ματς με την Ταϊλάνδη η Κίνα έχασε και πέναλτι,  κάτι που οπωσδήποτε δείχνει ανικανότητα – ο χασογκόλης ήταν κάποιος Βραζιλιάνος, ονόματι Φερνάντο Ενρίκε ντα Κονσεϊσάο, ο οποίος «βαφτίστηκε» Κινέζος και πλέον λέγεται Φέι Ναντούο. Η περίπτωσή του αντανακλά τις μεγάλες επενδύσεις που έκανε το Κόμμα στην μπάλα, αφού ο Σι είχε προφητεύσει ότι η Κίνα και θα φιλοξενούσε Μουντιάλ και θα σήκωνε την κούπα μέχρι το 2050.

Για κάμποσα χρόνια μεγάλοι παίκτες από τις προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες πήγαιναν στην Κίνα για το χρήμα, ακόμη και ο μέγας προπονητής Μαρτσέλο Λίπι ανέλαβε ένα φεγγάρι την Εθνική. Υστερα η μπάλα ξεφούσκωσε, οι ξένοι έφυγαν και το Κόμμα «εκκαθάρισε» την ντόπια ΕΠΟ από σκανδαλώδη στοιχεία. Τα media κλαψουρίζουν για τον χαμένο παράδεισο, συγκρίνοντας (με ρίσκο, επαναλαμβάνουμε) ανόμοιες καταστάσεις: «Καταφέραμε να προσγειωθούμε στη Σελήνη, αλλά δεν είμαστε ικανοί να παίξουμε μπάλα σε Μουντιάλ»

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...