381
Βρετανοί αλεξιπτωτιστές ετοιμάζονται να επιδείξουν τα διαβατήριά τους στους γάλλους τελωνιακούς μετά την προσγείωσή τους σε χωράφι της Νορμανδίας | YouTube / Creative Protagon

Βρετανοί αλεξιπτωτιστές πέφτουν στη Νορμανδία για την D-Day και οι Γάλλοι τούς ζητούν διαβατήρια

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2024, 16:31
Βρετανοί αλεξιπτωτιστές ετοιμάζονται να επιδείξουν τα διαβατήριά τους στους γάλλους τελωνιακούς μετά την προσγείωσή τους σε χωράφι της Νορμανδίας
|YouTube / Creative Protagon

Βρετανοί αλεξιπτωτιστές πέφτουν στη Νορμανδία για την D-Day και οι Γάλλοι τούς ζητούν διαβατήρια

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2024, 16:31

Η σκηνή ήταν κάπως αμήχανη, για να το θέσουμε ευγενικά: τετρακόσιοι βρετανοί αλεξιπτωτιστές έπεσαν με τα αλεξίπτωτά τους σε ένα χωράφι κοντά στο Σανβίλ της Νορμανδίας την Τετάρτη 5 Ιουνίου, ως μέρος των στρατευμάτων που μετέβησαν στη Γαλλία για τους εορτασμούς της επετείου της Απόβασης της Νορμανδίας.

Στο χωράφι, μαζί με τα ενθουσιώδη πλήθη, τους περίμεναν και γάλλοι τελωνιακοί και υπάλληλοι μετανάστευσης, που τους ζήτησαν –πριν προλάβουν να διπλώσουν τα αλεξίπτωτά τους– τα διαβατήριά τους. Σε εμάς μπορεί η είδηση να προκαλεί χαμόγελα, αλλά στο βρετανικό υπουργείο Αμυνας δεν γέλασε κανείς.

Οι Γάλλοι προσπάθησαν να δημιουργήσουν εντυπώσεις, γράφει ο Guardian. Kαι ενώ μετά την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ οι έλεγχοι διαβατηρίων για τα βρετανικά στρατεύματα που ασκούνται στο εξωτερικό είναι μέρος μιας ρουτίνας, ο τρόπος με τον οποίο έγινε αυτό στην περίπτωση των αλεξιπτωτιστών ήταν πράγματι απίστευτος.

 

Αλεξιπτωτιστές αποτίνουν φόρο τιμής στους στρατιώτες που έπεσαν πριν από 80 χρόνια, στο Σανβίλ της Νορμανδίας (UK MOD Crown copyright 2024/Handout via REUTERS)

Οι αλεξιπτωτιστές των ΗΠΑ και του Βελγίου που συμμετείχαν στην ίδια πτώση δεν ελέγχθηκαν. Οι αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονταν ήδη στη Γαλλία και είχαν ολοκληρώσει τις διατυπώσεις στα σύνορά της καθώς εισέρχονταν. Για τους δε Βέλγους δεν απαιτούνται έλεγχοι, αφού είναι πολίτες της ΕΕ.

Αν και το περιστατικό συνέβη την Τετάρτη, ένα βίντεο με τους γάλλους αξιωματούχους να χαιρετούν τους βρετανούς στρατιώτες και να τους ζητούν τα διαβατήρια κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο την Πέμπτη. Ο ταξίαρχος Μαρκ Μπέρι, διοικητής της 16ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας, δήλωσε σχετικά: «Είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναζήσει».

Γάλλοι αξιωματούχοι μετανάστευσης είπαν ότι ο έλεγχος των εγγράφων στο πεδίο ήταν κάτι έκτακτο, δεδομένης της σημασίας των εορτασμών της 80ής επετείου από την εισβολή στη Νορμανδία το 1944. Ο Ζοναθάν Μοντί, ένας υπάλληλος μετανάστευσης, είπε: «Πήγαμε για να καλωσορίσουμε τους βρετανούς στρατιώτες».

Το βίντεο δείχνει, πάντως, ότι οι έλεγχοι ήταν σύντομοι, ενώ πλήθη θεατών ζητωκραύγαζαν όσους συμμετείχαν στην πτώση.

Πριν από 80 χρόνια, περισσότεροι από 18.000 άνδρες της 82ης και 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας των ΗΠΑ και της βρετανικής 6ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας προσγειώθηκαν στη Νορμανδία λίγο μετά τα μεσάνυχτα για να εξασφαλίσουν κρίσιμα σημεία και περιοχές πίσω από τις πέντε παραλίες εισβολής. Ηταν μια επικίνδυνη επιχείρηση και πολλοί στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά την πτώση ή μετά την προσγείωση, από εχθρικά πυρά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...