606
Στη διάρκεια της επίσκεψής του στη Λοριάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβιβάστηκε στη φρεγάτα «Κίμων», από όπου και δόθηκε η συνέντευξη στην ΕΡΤ | Γ.Τ Πρωθυπουργού

Νέα προειδοποίηση Μητσοτάκη στα Σκόπια: Δεν θα κάνετε βήματα στην Ευρώπη εάν ανοίξετε μέτωπο με την Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2024, 20:16
Στη διάρκεια της επίσκεψής του στη Λοριάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβιβάστηκε στη φρεγάτα «Κίμων», από όπου και δόθηκε η συνέντευξη στην ΕΡΤ
|Γ.Τ Πρωθυπουργού

Νέα προειδοποίηση Μητσοτάκη στα Σκόπια: Δεν θα κάνετε βήματα στην Ευρώπη εάν ανοίξετε μέτωπο με την Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2024, 20:16

Το μήνυμα ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών και η μία ονομασία για όλες τις χρήσεις ήταν η βασική προϋπόθεση για να μπει η Βόρεια Μακεδονία στο ΝΑΤΟ» έστειλε το απόγευμα της Πέμπτης ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ από τη φρεγάτα «Κίμων», στη Λοριάν της Γαλλίας, όπου βρέθηκε προκειμένου να ξεναγηθεί στα ναυπηγεία που κατασκευάζονται οι φρεγάτες FDI HN (γνωστές και ως Belharra) για λογαριασμό του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και για να μετάσχει στις εκδηλώσεις στη Νορμανδία για την 80ή επέτειο της Απόβασης των Συμμάχων.

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας τον Ιούλιο σημείωσε, μάλιστα, πως θεωρεί αδιανόητο να προσέλθει σε αυτήν η Βόρεια Μακεδονία, για πρώτη φορά, «και να λέει τα ίδια πράγματα που λέει (σ.σ.: η νέα κυβέρνηση) για το όνομα». Εάν συμβεί αυτό «θα βρεθεί σε πολύ δυσάρεστη θέση ο νέος πρωθυπουργός της χώρας Μίτσκοσκι» προειδοποίησε ο Πρωθυπουργός και επανέλαβε ότι η γειτονική χώρα «δεν θα κάνει βήματα στην Ευρώπη εάν ανοίξει μέτωπο με την Ελλάδα».

Για την ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης

Εξάλλου, ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε σημαντική την επίσκεψή του στη Λοριάν, καθώς του δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφθεί τα ναυπηγεία και τις φρεγάτες που κατασκευάζονται για το ΠΝ στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας, και έκανε λόγο για σημαντική αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε, μάλιστα, την ανάγκη μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αμυντικής στρατηγικής και ενός ταμείου υπέρ της Αμυνας, στα βήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ θύμισε ότι «με τον κ. Μακρόν μιλήσαμε πρώτοι για την ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης. Απαιτεί διευρωπαϊκή συνεργασία, δεν είναι τυχαίο ότι αποφασίσαμε να χτίσουμε εδώ τα πλοία μας».

«Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ενιαίο αμυντικό ταμείο σαν το Ταμείο Ανάκαμψης για την Αμυνα, πολύ πιο μικρό όμως, πρέπει αυτό να συνδέεται με projects για την Ευρώπη και τη βιομηχανία της, που θα δώσουν αξία στις κοινές αμυντικές μας αξίες. Το θέμα θα ενταχθεί στην καινούργια ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Το ζήτημα είναι αν αντέχουν οι εθνικοί προϋπολογισμοί τις αυξημένες δαπάνες σε ένα περιβάλλον δημοσιονομικής πειθαρχίας» είπε στη συνέχεια και συμπλήρωσε ότι «η Ευρώπη έχει εκχωρήσει την άμυνά της στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ και δεν ξέρουμε τι θα γίνει στο μέλλον. Εχει ανοίξει αυτή η συζήτηση και πρέπει να θέτει κανείς φιλόδοξους στόχους για το επόμενο βήμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης».

(Γ.Τ Πρωθυπουργού)
«Το Κυπριακό μπορεί να στηριχθεί από την εκλογή μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας»

Μιλώντας για τα Ελληνοτουρκικά, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «ο σκοπός στις συνομιλίες είναι να μπούμε στον πυρήνα της διαφοράς μας στα θέματα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ», κρίνοντας πως «καλό είναι να συνεχιστεί ο διάλογος αυτός».

Ανέφερε επίσης ότι «το κλίμα έχει αλλάξει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Τουρκία άλλαξε τις θέσεις της. Δεν είμαστε αφελείς. Γιατί αν ήμασταν δεν θα χτίζαμε τέτοια πλοία, και μακάρι να είναι αχρείαστα πάντα» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στην εκλογή της χώρας μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για μεγάλη ευθύνη της Ελλάδας, η οποία υπηρετεί πολιτική αρχών. «Δεν μπορούν να ικανοποιούν τους πάντες οι αποφάσεις μας, έχουμε τις συμμαχίες μας και με αίσθηση υπευθυνότητας και σταθερότητας η Ελλάδα έχει πολλά να προσφέρει. Το Κυπριακό ενδεχομένως μπορεί να στηριχθεί από την εκλογή μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας» πρόσθεσε (περισσότερα για την εξέλιξη εδώ).

Δοθείσης της ευκαιρίας επανέλαβε, μάλιστα, πως «δεν είναι αποδεκτή η θέση της Τουρκίας περί δύο κρατών στην Κύπρο».

«Είμαστε υπέρ της αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους, είμαστε υπέρμαχοι της λύσης των δύο κρατών, το ζήτημα όμως είναι πώς θα φτάσουμε σε αυτό και πρώτη προτεραιότητα είναι να σταματήσουν οι εχθροπραξίες, να αποσυρθεί το Ισραήλ και να απελευθερωθούν οι όμηροι» υπογράμμισε επίσης ο Πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...