297
Το σχέδιο ειρήνευσης περιλαμβάνει, στο τελικό στάδιο, την πλήρη αποχώρηση των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ από τη Γάζα και πλάνο για την ανοικοδόμηση του παλαιστινιακού θύλακα | REUTERS/Amir Cohen

«Η Γάζα δεν έχει χρόνο για χάσιμο»: Κοινή δήλωση 17 ηγετών για κατάπαυση του πυρός

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2024, 18:43
Το σχέδιο ειρήνευσης περιλαμβάνει, στο τελικό στάδιο, την πλήρη αποχώρηση των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ από τη Γάζα και πλάνο για την ανοικοδόμηση του παλαιστινιακού θύλακα
|REUTERS/Amir Cohen

«Η Γάζα δεν έχει χρόνο για χάσιμο»: Κοινή δήλωση 17 ηγετών για κατάπαυση του πυρός

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2024, 18:43

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και άλλοι 16 ηγέτες, κυρίως από την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, προέτρεψαν την Πέμπτη τη Χαμάς να αποδεχθεί τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ στη Γάζα, που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Είναι καιρός αυτός ο πόλεμος να τελειώσει και αυτή η συμφωνία αποτελεί μια αναγκαία αφετηρία» αναφέρει ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωση που εξέδωσε από κοινού με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας, του Καναδά και άλλων χωρών.

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Ζητάμε από τη Χαμάς να υπογράψει αυτή τη συμφωνία» συμπληρώνεται στην ανακοίνωση, την οποία υπογράφουν επίσης χώρες όπως η Βραζιλία και η Κολομβία, οι πρόεδροι των οποίων έχουν καταγγείλει σθεναρά τον πόλεμο που διεξάγει το Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ καταβάλλουν έντονες διπλωματικές προσπάθειες προκειμένου να πείσουν τη Χαμάς να αποδεχθεί μια συμφωνία κατάπαυσης πυρός, όμως η ανακοίνωση καλεί και την ισραηλινή πλευρά να επιδείξει ευελιξία.

«Σε αυτή την αποφασιστικής σημασίας στιγμή καλούμε τους ηγέτες του Ισραήλ και της Χαμάς να προβούν στους τελευταίους αναγκαίους συμβιβασμούς για να συνάψουν αυτή τη συμφωνία και να προσφέρουν ανακούφιση στις οικογένειες των ομήρων μας, όπως και σε εκείνους που βρίσκονται στις δυο πλευρές αυτή της φοβερής σύρραξης, μεταξύ άλλων στον άμαχο πληθυσμό» τόνισαν οι ηγέτες.

Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε αποκαλύψει έναν οδικό χάρτη που πρότεινε το Ισραήλ, ο οποίος προβλέπει, σε πρώτο στάδιο, μια κατάπαυση του πυρός διάρκειας έξι εβδομάδων που θα συνοδεύεται από την ισραηλινή αποχώρηση από τις πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας, την απελευθέρωση ορισμένων ομήρων (γυναικών και αρρώστων) και παλαιστινίων που κρατούνται στο Τελ Αβίβ.

Στο τελικό στάδιο, το σχέδιο ειρήνευσης περιλαμβάνει την πλήρη αποχώρηση των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ από τη Γάζα και πλάνο για την ανοικοδόμηση του παλαιστινιακού θύλακα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και AFP

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...