673
H πρωταθλήτρια της Πρέμιερ Λιγκ, Σίτι, τα βάζει με την... Πρέμιερ Λιγκ. Και πλέον όλα είναι ανοιχτά αναφορικά με το μέλλον του αγγλικού ποδοσφαίρου | REUTERS/Carl Recine

Η «τυραννία της πλειοψηφίας» και η… επανάσταση της Σίτι

Sportscaster Sportscaster 6 Ιουνίου 2024, 16:27
H πρωταθλήτρια της Πρέμιερ Λιγκ, Σίτι, τα βάζει με την... Πρέμιερ Λιγκ. Και πλέον όλα είναι ανοιχτά αναφορικά με το μέλλον του αγγλικού ποδοσφαίρου
|REUTERS/Carl Recine

Η «τυραννία της πλειοψηφίας» και η… επανάσταση της Σίτι

Sportscaster Sportscaster 6 Ιουνίου 2024, 16:27

Μια προσφυγή της Μάντσεστερ Σίτι κατά της Πρέμιερ Λιγκ έχει προκαλέσει… εμφύλιο πόλεμο στο αγγλικό πρωτάθλημα και απειλεί να αλλάξει δραματικά τη φυσιογνωμία της πιο «εμπορικής» ποδοσφαιρικής λίγκας του Κόσμου. Κατατέθηκε στις 16 Φεβρουαρίου και, τώρα, ήρθε η ώρα να εκδικαστεί. Η ακρόαση της υπόθεσης θα αρχίσει -κεκλεισμένων των θυρών- την προσεχή Δευτέρα, και η απόφαση αναμένεται 15 μέρες μετά. Στη διαδικασία έχουν δικαίωμα να παρέμβουν όλοι οι σύλλογοι της κορυφαίας κατηγορίας, είτε με φυσική παρουσία (μάρτυρες), είτε με υπομνήματα.

Με την αγωγή της, 165 σελίδων, η πρωταθλήτρια Αγγλίας αξιώνει την κατάργηση του κανονισμού (Associated Party Transaction, APT), που θεσπίστηκε τον Δεκέμβριο του 2021 για να αποτρέψει την υπερτίμηση χορηγιών και άλλων εμπορικών συμφωνιών που συνάπτουν οι σύλλογοι, οι οποίες προέρχονται από εταιρείες που σχετίζονται με τους ιδιοκτήτες τους και, στην πραγματικότητα, αποτελούν καμουφλαρισμένη χρηματοδότηση εκ μέρους τους.

Τέσσερις από τους 10 μεγαλύτερους χορηγούς της Σίτι -με πρώτο και καλύτερο την Etihad Airways- εδρεύουν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και συγγενεύουν με την ιδιοκτησία της. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με τη Νιούκαστλ, ή την Τσέλσι. Η Πρέμιερ Λιγκ έχει επιβάλει, αυτές οι χορηγίες να εκτιμώνται με βάση τη συνήθη αξία τους στην αγορά (fair market value). Αλλά η Σίτι ζητά, οι χορηγοί να είναι ελεύθεροι να πληρώνουν… όσα τους κάνει ευχαρίστηση. Η MailSport γράφει πως (τουλάχιστον) τρεις σύλλογοι θα σταθούν στο πλευρό της: η Τσέλσι του Τοντ Μπόελι, η Νιούκαστλ των Σαουδαράβων και η Αστον Βίλα, η οποία σχεδιάζει ακριβές μεταγραφές εν όψει της συμμετοχής της στο Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης σεζόν.

Βασικό επιχείρημα της αγωγής της είναι πως οι επίμαχοι κανόνες συνιστούν «ωμή διάκριση» σε βάρος των συλλόγων που ανήκουν σε Αραβες. «Απόδειξη», τονίζει, «αποτελεί το γεγονός ότι θεσπίστηκαν αμέσως μετά την εξαγορά της Νιούκαστλ από το κρατικό επενδυτικό fund της Σαουδικής Αραβίας. Και ισχυρίζεται ότι οι επιτυχίες της στα γήπεδα είχαν ως αποτέλεσμα να πέσει θύμα της «τυραννίας της πλειοψηφίας» (ο κανονισμός έπρεπε να εγκριθεί από, τουλάχιστον, 14 συλλόγους της Πρέμιερ Λιγκ, ή τα 2/3 εκείνων που συμμετείχαν στην ψηφοφορία).

Αν η Σίτι κερδίσει σε αυτή τη δικαστική διαμάχη -κάτι που οι αντίπαλοί της φοβούνται ότι μπορεί να συμβεί-, οι όροι του ανταγωνισμού στην Πρέμιερ Λιγκ θα αλλάξουν άρδην. Τα club με τους πλουσιότερους ιδιοκτήτες θα αυξήσουν τα έσοδά τους, μέσω της κρυφής χρηματοδότησης, και αυτό θα τους επιτρέψει να ξεπερνούν το εμπόδιο του Financial Fair Play και να δαπανούν ακόμη περισσότερα χρήματα στο μεταγραφικό παζάρι. Κάπως έτσι, άλλωστε, γιγαντώθηκε η ίδια η Σίτι. Ενα χρόνο πριν την εξαγοράσει ο σεΐχης Μανσούρ (2008), τα εμπορικά της έσοδα ανέρχονταν σε 26 εκατ. ευρώ. Στην πιο πρόσφατη χρήση για την οποία έχουν δημοσιευθεί οικονομικά αποτελέσματα, το ποσό αυτό είχε εκτοξευθεί στα 400 εκατ. ευρώ. Μόνο της Ρεάλ Μαδρίτης είναι υψηλότερο.

Οπως αποκάλυψαν οι Times, η προσφυγή της Σίτι έχει θέσει σε κίνδυνο και τη χρηματοδότηση των 72 συλλόγων που ανήκουν στις τρεις χαμηλότερες κατηγορίες του αγγλικού πρωταθλήματος. Τα club της Πρέμιερ Λιγκ είχαν συμφωνήσει να τους ενισχύσουν με 900 εκατ. ευρώ επιπλέον σε βάθος εξαετίας, στο πλαίσιο του «New Deal For Football», όμως οι σχετικές επαφές διακόπηκαν τον Μάρτιο, μόλις μερικές εβδομάδες μετά τη νομική ενέργεια της πρωταθλήτριας Αγγλίας. Τουλάχιστον 10 ομάδες υπαναχώρησαν, θεωρώντας ότι ίσως χρειαστεί να ξοδέψουν πολύ περισσότερα από όσα υπολόγιζαν, προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικές.

Η ετυμηγορία της ανεξάρτητης επιτροπής που θα εκδικάσει την προσφυγή, πιθανότατα θα επηρεάσει τις εξελίξεις και στην υπόθεση των 115 παραβάσεων για τις οποίες κατηγορείται η Σίτι, που θα φτάσει στο ακροατήριο τον Νοέμβριο. Αν ο επίμαχος κανονισμός κριθεί παράνομος, ένα βασικό στοιχείο του κατηγορητηρίου (οι χορηγίες – «μαϊμού» από το Αμπου Ντάμπι) θα έχει χάσει το νόημά του.

Οι τέσσερις ακριβοπληρωμένοι μεγαλοδικηγόροι που έχει προσλάβει ο Μανσούρ, έκριναν ότι «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση». Η Σίτι, όχι μόνο μπορεί να αποφύγει τις βαρύτατες ποινές που την απειλούν, αλλά και να λάβει μεγάλες αποζημιώσεις, δεκάδων εκατομμυρίων, για τη ζημιά που (ισχυρίζεται ότι) έχει υποστεί από τις ματαιώσεις ή τις καθυστερήσεις χορηγικών συμφωνιών.

Για να την αντιμετωπίσει σε αυτή τη μάχη, μέσα σε μερικούς μήνες η Πρέμιερ Λιγκ τετραπλασίασε τις δαπάνες της για νομική εκπροσώπηση. Από τα 6 εκατ. ευρώ ανέβηκαν στα 24 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...