580
Ο Ρόμπερτ Φίτσο απευθύνθηκε στους σλοβάκους πολίτες σε βίντεο μέσω Facebook, για πρώτη φορά μετά την απόπειρα δολοφονίας του | Robert Fico/Facebook/REUTERS

Ο Ρόμπερτ Φίτσο για τον παραλίγο δολοφόνο του: «Είναι αγγελιοφόρος του κακού»

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2024, 19:33
Ο Ρόμπερτ Φίτσο απευθύνθηκε στους σλοβάκους πολίτες σε βίντεο μέσω Facebook, για πρώτη φορά μετά την απόπειρα δολοφονίας του
|Robert Fico/Facebook/REUTERS

Ο Ρόμπερτ Φίτσο για τον παραλίγο δολοφόνο του: «Είναι αγγελιοφόρος του κακού»

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2024, 19:33

Ο Ρόμπερτ Φίτσο, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας που πυροβολήθηκε πολλές φορές σε απόπειρα δολοφονίας του, ισχυρίζεται ότι ο άνθρωπος που του επιτέθηκε ήταν «αγγελιοφόρος του κακού και του πολιτικού μίσους» και κινητοποιήθηκε από μια απογοητευμένη αντιπολίτευση.

Στην πρώτη του ομιλία μετά τον σοβαρό τραυματισμό του στις 15 Μαΐου –μια δήλωση διάρκειας 14 λεπτών μπροστά στην κάμερα, που δημοσιεύθηκε στο Facebook– ο λαϊκιστής ηγέτης ανέφερε ότι η επίθεση είχε προκαλέσει σοβαρή βλάβη στην υγεία του και ότι «θα είναι ένα μικρό θαύμα αν καταφέρω να επιστρέψω στη θέση μου μετά από αρκετές εβδομάδες».

Σε καλή κατάσταση και φορώντας ένα πουκάμισο με ανοιχτό λαιμό, ο Φίτσο είπε ότι αναμένει να επιστρέψει στα καθήκοντά του στα τέλη Ιουνίου, αν όλα πάνε κατ’ ευχήν. Παράλληλα, όπως αναφέρει δημοσίευμα των Times του Λονδίνου, επιτέθηκε στους αντιπάλους του στην ΕΕ και στο NATO.

Ο Φίτσο πυροβολήθηκε στην κοιλιά καθώς χαιρετούσε τους υποστηρικτές του στην πόλη Χάντλοβα, περίπου 140 χλμ. βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Μπρατισλάβα. Η αστυνομία έχει συλλάβει έναν ύποπτο για την επίθεση. Ο σλοβάκος πρωθυπουργός είπε ότι δεν αισθάνεται μίσος για τον άνθρωπο που τον πυροβόλησε. «Τον συγχωρώ και τον αφήνω να ξεκαθαρίσει στο μυαλό του τι έκανε και γιατί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Στο τέλος, είναι προφανές ότι ήταν μόνο ένας αγγελιοφόρος του κακού και του πολιτικού μίσους που η πολιτικά αποτυχημένη και απογοητευμένη αντιπολίτευση ανέπτυξε στη Σλοβακία σε μη διαχειρίσιμες διαστάσεις» είπε, πριν επιτεθεί στα αντικυβερνητικά μέσα ενημέρωσης και στις «χρηματοδοτούμενες από το εξωτερικό πολιτικές μη κυβερνητικές οργανώσεις» που, όπως ισχυρίζεται, θα υποβαθμίσουν την απόπειρα δολοφονίας του.

Συνέχισε με την εικασία ότι η αντιπολίτευση και οι αντίπαλοί του θα μιλήσουν για «μια απλή επίθεση από ένα διαταραγμένο άτομο», ότι θα ισχυριστούν πως δεν υπήρχαν σχέσεις ανάμεσα σε αυτό το άτομο και την αντιπολίτευση, και πως η βλάβη της υγείας του δεν ήταν τόσο σοβαρή. Πρόσθεσε ότι πάντα προστάτευε την ιδιωτικότητά του, οπότε θα περιοριστεί να πει απλώς ότι υπέστη «επανειλημμένες επεμβάσεις, πολλούς πόνους και ταλαιπωρία».

Ο Φίτσο ανέφερε ότι είχε προβλέψει δημόσια εδώ και μήνες πως η πιθανότητα δολοφονίας ενός πολιτικού της κυβέρνησης της Σλοβακίας «ήταν σχεδόν βέβαιη» και ότι μάλιστα ζήτησε πριν μερικές εβδομάδες από τους υπουργούς του να αποφεύγουν τα πλήθη. Πρόσθεσε ότι δεν είχε λάβει κάποια ενημέρωση από τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας, αλλά «τα 32 χρόνια μου στην πολιτική μού έστελναν προειδοποιητικά μηνύματα».

«Κατά τη μακρόχρονη πολιτική μου καριέρα στήριζα πάντα το βασικό πολιτικό δικαίωμα της διαφορετικής πολιτικής γνώμης» είπε. «Και διαφωνώ δομικά με την πολιτική της ενιαίας ορθής γνώμης που ορισμένες μεγάλες Δυτικές δημοκρατίες προωθούν επιθετικά σήμερα». Ο σλοβάκος πρωθυπουργός επανέλαβε την κριτική του για τη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία και είπε ότι οι θέσεις του αυτές τον έθεσαν στο διεθνές πολιτικό περιθώριο.

«Το δικαίωμα στη διαφορετική γνώμη έχει πάψει να υφίσταται στην ΕΕ» πρόσθεσε χαρακτηριστικά. «Απορρίπτω την ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών ή την επιβεβλημένη εξαγωγή δημοκρατίας σε χώρες που έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν τον δικό τους δρόμο».

Ο Φίτσο βγήκε από το νοσοκομείο της κεντρικής πόλης Μπάνσκα Μπίστριτσα την περασμένη εβδομάδα και αναρρώνει στο σπίτι του στην Μπρατισλάβα. Είχε δεχθεί συνολικά πέντε σφαίρες και υποβλήθηκε σε εγχείρηση διάρκειας πέντε ωρών, ενώ ακολούθησε άλλη μια δίωρη επέμβαση δύο ημέρες αργότερα.

Η πολιτική ατμόσφαιρα στη Σλοβακία γίνεται όλο και πιο τοξική από το 2018 – και ο διχαστικός πολιτικός λόγος του Φίτσο συντείνει σε αυτό. Εχει επικριθεί για τις προσπάθειες αναμόρφωσης του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα –η αντιπολίτευση τον κατηγορεί ότι επιχειρεί να τον ελέγξει– καθώς και για την πρόθεσή του να τροποποιήσει τον ποινικό κώδικα, ώστε να εξαλείψει έναν ειδικό εισαγγελέα που ασχολείται με το παράνομο εμπόριο μοσχευμάτων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...