886
Η καθιερωμένη αναμνηστική φωτογραφία με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργεό Εθνικής Αμυνας Νίκο Δέενδια στο ναυπηγείο της Λοριάν όπου χτίζονται οι τρεις φρεγάτες FDI του Πολεμικού Ναυτικού | X@CZacharopoulou

Στα ναυπηγεία της Νaval Group στη Λοριάν ο Πρωθυπουργός – «στο νερό η φρεγάτα Κίμων»

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2024, 14:30
Η καθιερωμένη αναμνηστική φωτογραφία με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργεό Εθνικής Αμυνας Νίκο Δέενδια στο ναυπηγείο της Λοριάν όπου χτίζονται οι τρεις φρεγάτες FDI του Πολεμικού Ναυτικού
|X@CZacharopoulou

Στα ναυπηγεία της Νaval Group στη Λοριάν ο Πρωθυπουργός – «στο νερό η φρεγάτα Κίμων»

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2024, 14:30

Στα ναυπηγεία της Naval Group, στη Λοριάν, στη βορειοδυτική Γαλλία, εκεί όπου χτίζονται οι φρεγάτες FDI HN (γνωστές και ως Belharra) για λογαριασμό του Πολεμικού Ναυτικού, βρέθηκε το πρωί της Πέμπτης ο Πρωθυπουργός (στο βίντεο κάτω η άφιξη και η υποδοχή του απο την υφυπουργό Eξωτερικών της Γαλλικής Δημοκρατίας Χρυσούλα Ζαχαροπούλου).

Αμέσως μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη στις εκδηλώσεις στη Νορμανδία (δείτε κάτω το βίντεο) για την 80ή επέτειο της Απόβασης των Συμμάχων στις 6 Ιουνίου 1944, προσκεκλημένος του γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν.

 

Στις εγκαταστάσεις της Naval Group, βρέθηκε και η κάμερα της ΕΡΤ με την ανταποκρίτρια Θωμαΐδα Παπαϊωάννου.

«Η φρεγάτα ¨Κίμων” βρίσκεται στο νερό, αλλά αυτή τη στιγμή, πίσω ακριβώς, βρίσκονται οι φρεγάτες “Νέαρχος” και “Φορμίων” που κατασκευάζονται με ταχύτατους ρυθμούς», περιέγραψε, χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί στη συμμετοχή 30 ελληνικών επιχειρήσεων στο project των τριών νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού.

Στη Γαλλία ο Πρωθυπουργός: Θα επιθεωρήσει τη ναυπήγηση των Belharra – Το ΕΡΤNews μέσα στα ναυπηγεία (video)

Συνοδευόμενος από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια και την υφυπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, ο κ .Μητσοτάκης ενημερώθηκε από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Naval Group, Πιερ Ερίκ Πομελέ (Pierre Eric Pommellet) και τον αντιπρόεδρο Ολιβιέ ντε λα Μπουρντονάγ (Olivier de la Bourdonnaye) για την πορεία των εργασιών και το χρονοδιάγραμμα παράδοσης των FDI HN.

Χαρακτηριστικό, όπως μετέφερε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, το γεγονός ότι τα συνεργεία στο ναυπηγείο της Naval Group δεν διέκοψαν τις εργασίες ούτε για την επίσκεψη του Ελληνα Πρωθυπουργού (δείτε κάτω φωτογραφίες από την επίσκεψή του.

Η πρώτη από τις φρεγάτες («Κίμων») θα παραδοθεί στο ΠΝ μέχρι τον Ιούνιο του 2025 και επόμενες δύο περί τα τέλη του 2025 και μέσα στο 2026 αντίστοιχα, με ανοικτός πάντα το ενδεχόμενο παραγγελίας και τέταρτης φρεγάτας FDI ή/και τριών κορβετών.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Πρωθυπουργός επιβιβάστηκε στη φρεγάτα «ΚΙΜΩΝ», η οποία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ναυπήγησης, και ξεναγήθηκε στις δεξαμενές ναυπήγησης των φρεγατών «ΝΕΑΡΧΟΣ» και «ΦΟΡΜΙΩΝ», οι οποίες αναμένεται να παραδοθούν περί τα τέλη του 2025 και το 2026 αντίστοιχα.

«Είναι μεγάλη η χαρά μου που μου δίνεται η δυνατότητα να επισκεφτώ σήμερα το ναυπηγείο της Naval Group στο Λοριάν, όπου αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται ταυτόχρονα οι τρεις υπερσύγχρονες φρεγάτες Belharra οι οποίες θα έχουν ενταχθεί στο Πολεμικό Ναυτικό έως το 2026», ανέφερε μετά το πέρας της επίσκψης ο Πρωθυπουργός

Πρόκειται, τόνισε, για τη σημαντικότερη αναβάθμιση του Πολεμικού μας Ναυτικού τις τελευταίες δεκαετίες, μια πολύ σημαντική προσθήκη στην αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας μας και εξέφρασε την ικανοποίησή του «για την γρήγορη πρόοδο υλοποίησης αυτού του πολύ φιλόδοξου εξοπλιστικού προγράμματος, καθώς η πρώτη από τις τρεις φρεγάτες, “ΚΙΜΩΝ”, βρίσκεται ήδη στο νερό και αναμένεται να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό εντός του 2025».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, συγκεκριμένα των Ναυπηγείων Ελευσίνας, «τα οποία κατασκευάζουν ένα από τα εννέα μπλοκ τα οποία ουσιαστικά δημιουργούν αυτό το υπερσύγχρονο πλοίο».

«Οταν οι φρεγάτες παραδοθούν, θα είναι τα πιο σύγχρονα πλοία τα οποία θα πλέουν στη Μεσόγειο, άξιοι διάδοχοι όλων των ιστορικών πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού, πάνω στα οποία η ελληνική σημαία κυματίζει πάντα ψηλά και περήφανα», κατέληξε στις δηλώσεις του στη Λοριάν ο Πρωθυπουργός.

«Κύριε Πρωθυπουργέ, είναι μεγάλη μας τιμή που σας έχουμε εδώ, στα ναυπηγεία της Λοριάν, γι’ αυτή την επίσκεψη. Με πολύ μεγάλη υπερηφάνεια σας παρουσιάζουμε τι κάνουμε για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Το κύτος που βλέπετε είναι για τη μελλοντική σας φρεγάτα. Σας ευχαριστούμε, κ. Πρωθυπουργέ, για την παρουσία σας σήμερα εδώ», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Naval Group.

Ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε επίσης το Κλιμάκιο του Πολεμικού Ναυτικού στο Λοριάν και είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τον διοικητή του Κλιμακίου, υποναύαρχο Θεοχάρη Χατζόπουλο, σχετικά με την πορεία υλοποίησης του προγράμματος των φρεγατών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...