625
O Ερικ Γουάν φαίνεται ότι έχει τη λύση | Linkedin / Creative Protagon

Μπορούν τα άβαταρ ΤΝ να μιλούν για εμάς στις τηλεδιασκέψεις;

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2024, 13:13
O Ερικ Γουάν φαίνεται ότι έχει τη λύση
|Linkedin / Creative Protagon

Μπορούν τα άβαταρ ΤΝ να μιλούν για εμάς στις τηλεδιασκέψεις;

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2024, 13:13

Δεν υπάρχει τίποτε που να έχει δημιουργήσει περισσότερα memes από τις περίφημες «συσκέψεις με Zoom». Μετά την πανδημία, ιδιαίτερα, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο συνδέονται κάθε μέρα ψηφιακά για να κουβεντιάσουν διάφορα ή απλώς για να περάσουν ατελείωτες ώρες χωρίς να κουβεντιάζουν τίποτε. Η ιδέα και μόνο ότι δεν χρειάζεται να μετακινηθείς για να κάνεις σύσκεψη, φαίνεται ότι διέστειλε φαντασιωσικά τον χρόνο, με συνέπεια να καταναλώνονται άπειρες εργατοώρες μπροστά σε μια οθόνη που κανείς δεν παρακολουθεί πραγματικά.

Το πιο χαρακτηριστικό meme είναι ο άνθρωπος που τελειώνει εξοντωμένος ψυχολογικά μια τέτοια μαραθώνια σύσκεψη και διαπιστώνει «άλλη μια ατελείωτη σύσκεψη που θα μπορούσε να είναι απλώς ένα e-mail»…

Το μεγάλο αφεντικό του Zoom, ο Ερικ Γουάν, φαίνεται ότι έχει τη λύση. Στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, οι χρήστες της δημοφιλέστερης εφαρμογής τηλεδιασκέψεων θα μπορούν να στέλνουν ένα άβαταρ δημιουργημένο από ΤΝ για να παρακολουθεί εκείνο τις συσκέψεις, είπε, αναθέτοντας έτσι την πιο βαρετή δουλειά της εταιρικής ζωής σε ένα σύστημα εκπαιδευμένο να τους αντικαθιστά.

Βρισκόμαστε μόλις «πέντε ή έξι χρόνια» μακριά από ένα τέτοιο σύστημα είπε ο Γουάν στο περιοδικό The Verge, αλλά πρόσθεσε ότι η εταιρεία εργάζεται αυτήν τη στιγμή σε πιο βραχυπρόθεσμες τεχνολογίες που θα μπορέσουν να το φέρουν ακόμη πιο κοντά.

«Σε πέντε ή έξι χρόνια, η ΤΝ θα είναι έτοιμη και για αυτό», είπε ο Γουάν, γράφει ο Guardian. «Η ΤΝ σήμερα μπορεί πιθανώς να βοηθήσει ίσως στο 90% της εργασίας μας, αλλά όσον αφορά την αλληλεπίδραση σε πραγματικό χρόνο, εσείς και εγώ μιλάμε στο διαδίκτυο. Στο (άμεσο) μέλλον θα μπορώ να στείλω την ψηφιακή μου έκδοση, θα μπορείτε και εσείς να στείλετε την ψηφιακή σας έκδοση και θα κουβεντιάζουν μεταξύ τους».

Η χρήση των άβαταρ ΤΝ με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να απελευθερώσει χρόνο για επιλογές λιγότερο εστιασμένες στην καριέρα, πρόσθεσε ο Γουάν, ο οποίος ίδρυσε το Zoom. «Εσείς και εγώ θα μπορούμε να έχουμε περισσότερο χρόνο για διαπροσωπικές αλληλεπιδράσεις, αλλά όχι επαγγελματικού χαρακτήρα. Ισως για κάτι άλλο. Γιατί πρέπει να δουλεύουμε πέντε μέρες την εβδομάδα; Γιατί να μην αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο στην οικογένειά μας;».

Τελικά, προτείνει, κάθε χρήστης θα έχει το προσωπικό του «μεγάλο γλωσσικό μοντέλο» (LLM), την υποκείμενη τεχνολογία υπηρεσιών όπως η ChatGPT, η οποία θα εκπαιδεύεται στα δικά του πρότυπα ομιλίας και συμπεριφοράς, ώστε να δημιουργεί εξαιρετικά εξατομικευμένες απαντήσεις σε ερωτήματα και αιτήματα.

Τέτοια συστήματα θα μπορούσαν να είναι μια φυσική εξέλιξη των εργαλείων ΤΝ που υπάρχουν ήδη σήμερα. Υπηρεσίες όπως το Gmail μπορούν να συνοψίζουν και να προτείνουν απαντήσεις σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με βάση προηγούμενα μηνύματα, ενώ το Microsoft Teams θα μεταγράφει και θα συνοψίζει βιντεοδιασκέψεις.

Αλλες υπηρεσίες θα δημιουργήσουν ρεαλιστικά είδωλα βίντεο και ομιλία από μεταγραφή κειμένου. Ολα αυτά μαζί θα συνθέτουν ένα άβαταρ ΤΝ, σύμφωνα με τον Γουάν.

Ωστόσο, ο ειδικός της ΤΝ Σάιμον Γουίλσον απέρριψε την ιδέα ότι μια τέτοια τεχνολογία είναι έστω και πιθανή: «Το θεμελιώδες πρόβλημά μου με όλη αυτήν την ιδέα είναι ότι πρόκειται για καθαρά σκέψη επιστημονικής φαντασίας», είπε στον Guardian. «Επειδή ένα LLM μπορεί να μιμηθεί σε ικανοποιητικό βαθμό κάποιον, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί πραγματικά να εκτελέσει μια εργασία για λογαριασμό αυτού του ατόμου. Τα LLM είναι χρήσιμα εργαλεία σε κάποιους τομείς, αλλά είναι άχρηστα για τη λήψη αποφάσεων. Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή μου για τη χρήση τους: κάθε φορά που κάποιος αναθέτει την εξουσία λήψης αποφάσεων σε μια γεννήτρια τυχαίων αριθμών, αυτό είναι η απόλυτη συνταγή για καταστροφή».

Αλλοι ειδικοί εξέφρασαν την ανησυχία τους για το θολό όριο ανάμεσα στην πραγματικότητα και το ψέμα. Ο Στιβ Γουόν, επικεφαλής προϊόντων της εταιρείας ασφάλειας και ταυτοποίησης 1Password, είπε στον Guardian ότι τα σχέδια του Γουάν θα κάνουν ακόμη πιο περίπλοκη την ηλεκτρονική επαλήθευση.

«Πόσα ψηφιακά δίδυμα μπορώ να έχω ανά πάσα στιγμή; Μιλάμε για μια κατάσταση Max Headroom», είπε ο Γουόν, αναφερόμενος στην τηλεοπτική σειρά επιστημονικής φαντασίας από τη δεκαετία του ’80.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...