564
Ο Κιρ Στάρμερ είναι πιθανόν να μπει στην Ντάουνινγκ Στριτ με περισσότερες έδρες από αυτές που κέρδισε ο Τόνι Μπλερ το 1997 | Reuters / CreativeProtagon

Βρετανία: Οι Εργατικοί οδεύουν προς τη μεγαλύτερη εκλογική νίκη στην ιστορία τους

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2024, 12:51
Ο Κιρ Στάρμερ είναι πιθανόν να μπει στην Ντάουνινγκ Στριτ με περισσότερες έδρες από αυτές που κέρδισε ο Τόνι Μπλερ το 1997
|Reuters / CreativeProtagon

Βρετανία: Οι Εργατικοί οδεύουν προς τη μεγαλύτερη εκλογική νίκη στην ιστορία τους

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2024, 12:51

Το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας βρίσκεται καθ’ οδόν προς τη μεγαλύτερη εκλογική νίκη της ιστορίας του, ξεπερνώντας τον αριθμό των εδρών που κέρδισε ο Τόνι Μπλερ το 1997, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε σε περισσότερους από 50.000 ψηφοφόρους. Αντίστοιχα, το Συντηρητικό Κόμμα οδηγείται σε εκλογική καταστροφή.

Η έρευνα του YouGov, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύουν οι Times, προβλέπει ότι ο Κιρ Στάρμερ είναι πιθανόν να μπει στην Ντάουνινγκ Στριτ με 422 βουλευτές, ενώ οι Συντηρητικοί δεν προβλέπεται να πάρουν πάνω από 140 έδρες, σε σύγκριση με τις 365 έδρες που κέρδισαν πριν από πέντε χρόνια.

Δώδεκα σημερινοί υπουργοί προβλέπεται να χάσουν τις έδρες τους, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ, ο υπουργός Αμυνας Γκραντ Σαπς, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αλεξ Τσοκ και η υπουργός Παιδείας Τζίλιαν Κίγκαν.

Η πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, Πένι Μόρντοντ, η οποία μαζί με τον Σαπς θεωρείται πιθανή υποψήφια για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, κινδυνεύει επίσης να χάσει την έδρα της στο Πόρτσμουθ, σύμφωνα με το YouGov.

Εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις της δημοσκόπησης, οι Εργατικοί θα ξεπεράσουν την πλειοψηφία των 179 εδρών του Τόνι Μπλερ το 1997, όταν κέρδισαν 418 έδρες, το καλύτερο αποτέλεσμα του κόμματος στην ιστορία του. Θα είναι επίσης η δεύτερη μεγαλύτερη πλειοψηφία στη βρετανική πολιτική Ιστορία μετά το πλεονέκτημα των 209 εδρών του Στάνλεϊ Μπόλντουιν στις εκλογές του 1924.

Η έρευνα είναι κόλαφος για τους Τόρις, οι οποίοι σε τρεις περιφέρειες προβλέπεται να καταλάβουν την τρίτη θέση, πίσω και από το ακροδεξιό κόμμα Reform.

Οι Συντηρητικοί κινδυνεύουν επίσης να εκδιωχθούν εντελώς από το Λονδίνο. Η δημοσκόπηση του YouGov φέρνει τους Τόρις να παίρνουν τέσσερις έδρες στην πρωτεύουσα, αλλά και τις τέσσερις με οριακή πλειοψηφία. Στη Σκωτία το SNP φαίνεται έτοιμο για κατάρρευση, χάνοντας 31 από τις 48 έδρες που κέρδισε το 2019, κάτι που θα άφηνε το κόμμα μόνο με 17 βουλευτές. Στην Ουαλία, το YouGov δείχνει τους Εργατικούς να κερδίζουν 28 από τις 32 έδρες.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες προσβλέπουν επίσης σε μεγάλα κέρδη, καθώς το YouGov προβλέπει ότι το κόμμα θα κερδίσει 40 έδρες σε βάρος των Συντηρητικών για θα γίνει το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα για πρώτη φορά από το 2015.

Το ακροδεξιό Reform δεν προβλέπεται να κερδίσει καμία έδρα, αλλά το YouGov προβλέπει ότι θα πάρει περίπου το 10% των ψήφων, στερώντας τους Τόρις από τη νίκη σε ορισμένες από τις έδρες που προσπαθούν να διατηρήσουν.

Το συνολικό ποσοστό ψήφων για τα κόμματα είναι παρόμοιο με άλλες πρόσφατες έρευνες της YouGov και φέρνει το Εργατικό Κόμμα στο 43%, τους Συντηρητικούς στο 25% και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες στο 11%. Οι Πράσινοι προβλέπεται να είναι στο 7%.

Ο Αντονι Γουέλς, επικεφαλής πολιτικής και κοινωνικής έρευνας στο YouGov, είπε ότι η δημοσκόπηση δείχνει ξεκάθαρα ότι το συναίσθημα των ψηφοφόρων στρέφεται ενάντια στους Τόρις. «Βλέποντας όλες τις δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν μέχρι στιγμής, είναι φανερό ότι το κοινό έχει απομακρυνθεί περισσότερο από τους Συντηρητικούς», είπε στους Times.

Η μόνη ελπίδα για τους Τόρις, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του YouGov, είναι οι 131 έδρες στις οποίες το προβάδισμα του πρώτου είναι λιγότερο από πέντε μονάδες. Οι Συντηρητικοί προηγούνται σε 50 από αυτές. Τα αποτελέσματα σε αυτές τις περιφέρειες θα μπορούσαν να καθορίσουν την τελική ψαλίδα ανάμεσα στα δύο κόμματα.

Το δημοσκοπικό μοντέλο του YouGov έχει σχεδιαστεί ως μια πιο περίπλοκη εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου από τις παραδοσιακές δημοσκοπήσεις. Χρησιμοποιεί ένα πολύ μεγαλύτερο δείγμα ψηφοφόρων και στη συνέχεια αξιοποιεί αυτά τα δεδομένα για να προβλέψει σε επίπεδο εκλογικής περιφέρειας το πιθανό αποτέλεσμα των κατά τόπους αναμετρήσεων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...