440
30 Μαΐου 2024. Ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ κατά την προσέλευσή του στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης, όπου δικάζεται για υποθέσεις διαφθοράς | REUTERS/Brendan McDermid

Ο Μενέντεζ διεκδικεί επανεκλογή στη Γερουσία, ενώ συνεχίζεται η δίκη του για δωροληψία

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2024, 11:24
30 Μαΐου 2024. Ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ κατά την προσέλευσή του στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης, όπου δικάζεται για υποθέσεις διαφθοράς
|REUTERS/Brendan McDermid

Ο Μενέντεζ διεκδικεί επανεκλογή στη Γερουσία, ενώ συνεχίζεται η δίκη του για δωροληψία

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2024, 11:24

Δηλώνει ανυπόμονος να αποδείξει την αθωότητά του και να διεκδικήσει μια ακόμη θητεία -την τέταρτη στη σειρά- στην αμερικανική Γερουσία, αυτή τη φορά ως ανεξάρτητος. Ήδη, ο Μπομπ Μενέντεζ κατέθεσε υποψηφιότητα με 2.465 υπογραφές (το μίνιμουμ είναι 800) στο Νιου Τζέρσεϊ.

Στη Νέα Υόρκη, συνεχίζεται η δίκη όπου ο ίδιος και η σύζυγός του αντιμετωπίζουν κατηγορίες για δωροληψίες απο επιχειρηματίες, με αντάλλαγμα νομοθετικές «χάρες». Μεταξύ άλλων, το ζεύγος Μενέντεζ κατηγορείται ότι είχε λάβει μεγάλα χρηματικά ποσά, ράβδους χρυσού και άλλα πανάκριβα «δωράκια», προκειμένου να βοηθήσει επιχειρηματίες του Νιου Τζέρσεϊ να κλείσουν επικερδείς συμφωνίες με Αίγυπτο και Κατάρ. Ο Μενέντεζ έχει δηλώσει αθώος ενώπιον του δικαστηρίου, με τους συνηγόρους του να υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει ζήτημα διαφθοράς και ότι ο κατηγορούμενος δρούσε διπλωματικά και προς το συμφέρον των ψηφοφόρων του.

Ο 70χρονος γερουσιαστής είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος με τους Δημοκρατικούς, ενώ καθ’ οδόν προς το δικαστήριο τη Δευτέρα δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η ανεξάρτητη υποψηφιότητα δεν σημαίνει ότι αλλάζει κόμμα.

Σύμφωνα με την Washington Post, είπε ακόμη ότι ο κόσμος του Νιου Τζέρσεϊ αξίζει να έχει έναν ικανό εκπρόσωπο στην Γερούσια, έναν εκπρόσωπο που θα παλεύει με νύχια και με δόντια για τα συμφέροντά του (του κόσμου). «Με δυσαρεστεί που πρέπει να ακολουθήσω αυτόν τον δρόμο (σσ. της ανεξάρτητης υποψηφιότητας), εξαιτίας του υπερβολικού ζήλου των εισαγγελέων, αλλά θα κάνω ό,τι πρέπει να γίνει για να συνεχίσω να τηρώ τον όρκο μου για τους ψηφοφόρους μου».

Η Washington Post αναφέρει ότι παρά τη μακρά θητεία του στη Γερουσία (από το 2006), η ανεξάρτητη υποψηφιότητα δεν θα είναι εύκολη για τον Μενέντεζ, αφού το Νιου Τζέρσεϊ είναι διαχρονικά μια «μπλε» (βλ. Δημοκρατικοί) πολιτεία. Το υψηλότερο ποσοστό που έχει λάβει ποτέ ανεξάρτητος υποψήφιος στο Νιου Τζέρσεϊ είναι λιγότερο από το 6%…

Κάποιοι είπαν πως η υποψηφιότητα Μενέντεζ θα κάνει τα πράγματα ακόμη πιο ενδιαφέροντα στο Νιου Τζέρσεϊ, ενώ οι Δημοκρατικοί δείχνουν να μην ανησυχούν ιδιαίτερα.

Ο Αντι Κιμ, που είναι το φαβόρι των Δημοκρατικών έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα πως ο Μενέντεζ δεν ενδιαφέρεται για τους πολίτες αλλά για τον εαυτό του. «Ο κόσμος έχει βαρεθεί τους πολιτικούς που βάζουν το προσωπικό τους όφελος πάνω από αυτό που είναι σωστό για τη χώρα». Ο Κιμ, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, αναφέρει στην ιστοσελίδα του ότι η απόφαση να διεκδικήσει μια θέση στη Γερουσία κόντρα στον Μενέντεζ ήταν μια από τις πιο δύσκολες της ζωής του.

Ο Μπομπ Μενέντεζ έχει και παλαιότερη εμπειρία ομοσπονδιακής δίκης, αφού -όπως αναφέρει το Associated Press- το 2017 είχε κατηγορηθεί ότι εκμεταλλεύτηκε την πολιτική του θέση για να βοηθήσει έναν φίλο του να εξαπατήσει το σύστημα περίθαλψης Medicare. Η δίκη αυτή κατέληξε σε αδιέξοδο και δεν επαναλήφθηκε, ενώ έναν χρόνο αργότερα ο Μενέντεζ επανεξελέγη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...